Ανοιχτά μέτωπα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτά μέτωπα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσανατολίζεται στην αύξηση των περιπολιών στις γειτονιές και την ενίσχυση των τμημάτων αυτών με αστυνομικούς που θα αποδεσμευτούν από την φύλαξη υψηλών προσώπων»

01.01.2024 | 18:13

Με αρκετά ανοιχτά μέτωπα θα ξεκινήσει η νέα χρονιά για την κυβέρνηση και σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει ως παρακαταθήκη τα πολύ καλά αποτελέσματα για την οικονομία το 2023. Το πρώτο και μεγαλύτερο ανοιχτό μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει και τη νέα χρονιά δεν είναι άλλο από την ακρίβεια, η οποία συρρικνώνει το εισόδημα των πολιτών, αφού έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης που είναι ανελαστικά για τα νοικοκυριά.

Του Γιάννη Ντσούνου

Το οικονομικό επιτελείο θα κινηθεί σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή στη διεύρυνση του «καλαθιού της νοικοκυράς», στη μόνιμη μείωση των τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα που θα έχουν και ειδική σήμανση στα σούπερ μάρκετ, αλλά και στην επέκταση των ελέγχων στην αγορά και την επιβολή αυστηρών προστίμων, όπου παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, οι τιμές θα συγκρατηθούν, ενώ θα ελαχιστοποιηθούν και τα περιστατικά αισχροκέρδειας, αφού τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι εξοντωτικά. Πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν ότι από τις αρχές του χρόνου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν στις τσέπες τους περισσότερα χρήματα λόγω των αυξήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί σε μισθούς και συντάξεις, γεγονός που θα περιορίσει κάπως τις απώλειες του καθαρού εισοδήματος λόγω της ακρίβειας.

Η ασφάλεια των πολιτών

Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο είναι αυτό της ασφάλειας των πολιτών. Τα καθημερινά φαινόμενα βίας, που φθάνουν έως και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, έχουν θορυβήσει τους πολίτες, που δείχνουν περισσότερο ανήσυχοι από κάθε άλλη περίοδο της πενταετούς διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Εκτός από την εγκληματικότητα που συναντάμε λόγω κλοπών, ληστειών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, είδαμε πρόσφατα τη χρήση όπλων στο κέντρο της Αθήνας (περιστατικό στο Γκάζι), την οπαδική βία με την τραγική κατάληξη με τον θάνατο του 29χρονου αστυνομικού στα επεισόδια στου Ρέντη, αλλά και την εγκληματικότητα των ανηλίκων με σοβαρούς τραυματισμούς παιδιών και τη σύσταση συμμοριών από ανήλικα άτομα.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσανατολίζεται στην αύξηση των περιπολιών στις γειτονιές και την ενίσχυση των τμημάτων αυτών με αστυνομικούς που θα αποδεσμευτούν από την φύλαξη υψηλών προσώπων. Την ίδια ώρα ένας ακόμη πονοκέφαλος δημιουργείται από την εμφάνιση τρομοκρατικής ομάδας, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην έδρα των ΜΑΤ μέσω κειμένου που απειλεί για επόμενες παρόμοιες ενέργειες.

Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της βίας κινείται πάντως και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα εισάγει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η συζήτηση του οποίου θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η αυστηροποίηση των περισσότερων ποινών, αλλά και η κάθειρξη που θα προβλέπεται στις περισσότερες ποινές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς την τέλεση εγκληματικών ενεργειών και θα μειώσουν την μικροεγκληματικότητα, αλλά και την εγκληματικότητα των ανηλίκων.

Η επιστολική ψήφος και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Υπάρχουν όμως και δύο ακόμη ανοιχτά μέτωπα που έχουν συγκεντρώσει πολλές αντιδράσεις όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Και αυτά είναι αφενός το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο του υπουργείου Εσωτερικών, αφετέρου το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του ομιλία στην βουλή και θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο εντός του πρώτου δεκαημέρου του νέου έτους.

Exit mobile version