Τι ακριβώς είναι το φαινόμενο «Phubbing» και γιατί μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας;
Οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε ζήσει σίγουρα περιστατικά όπου ο/η σύντροφός μας μάς αγνοεί, προκειμένου να κάνει scroll στο Instagram ή στο TikTok. Και όλοι έχουμε βιώσει αρνητικά συναισθήματα από αυτή την ενέργεια, τα οποία κυμαίνονται από την ψυχολογική δυσφορία έως την μοναξιά. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό και ως «Phubbing», που προέρχεται από την ένωση των λέξεων «phone snubbing», είναι σχετικά νέο αλλά επιζήμιο για τις σχέσεις. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο BMC Psychology, οι άνθρωποι που εκτίθενται στο «phubbing» είναι πιο πιθανό να βιώσουν μοναξιά ή ψυχολογική δυσφορία, κάτι που μπορεί επίσης να τους κάνει να αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 720 ενήλικες ηλικίας 18 έως 77 ετών να αναφέρουν μόνοι τους πόσο πολύ «phubbing» ένιωθαν ότι βίωσαν, μαζί με τα συναισθήματα ικανοποίησης από τη ζωή τους. Η μεγαλύτερη αντιληπτή έκθεση στο «phubbing» συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας και μοναξιάς. Ενώ δεν υπήρχε άμεση συσχέτιση μεταξύ του «phubbing» και της ικανοποίησης από τη ζωή, οι συμμετέχοντες που βίωσαν περισσότερη μοναξιά είχαν αυξημένη πιθανότητα ψυχολογικής δυσφορίας και μειωμένο αίσθημα ικανοποίησης από την καθημερινότητά τους.
Οι επιπτώσεις του Phubbing
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα προσδιορίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης της κακής χρήσης ψηφιακών συσκευών όπως τα smartphone στο πλαίσιο των σχέσεων, καθώς και την ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα πώς συνήθειες όπως το «phubbing» μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε αυτές τις συμπεριφορές αποτελεσματικά. Οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου φαινομένου μπορεί να επηρεάσουν όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις, ρομαντικές σχέσεις, φιλίες, ακόμα και τις σχέσεις που έχουμε με τους συναδέλφους μας.
«Στις ρομαντικές σχέσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση και μειωμένη ικανοποίηση», αναφέρουν οι ερευνητές. «Σε άλλες διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, όπως με φίλους ή συναδέλφους, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη εμπιστοσύνη και στο γενικότερο αίσθημα υποτίμησης» συμπληρώνουν.
Τι να κάνετε εάν πέσετε θύμα… «Phubbing»
Ο τρόπος που θα επιλέξετε να διαχειριστείτε την εν λόγω συμπεριφορά εξαρτάται από το αν είστε εσείς το άτομο που το βιώνει ή το άτομο που το κάνει. Εάν παρατηρήσετε ότι δέχεστε αυτήν την συμπεριφορά, μπορεί να είναι χρήσιμο να την επισημάνετε στο σύντροφό σας, ζητώντας και δείχνοντας αυτό που στην πραγματικότητα θέλετε να λάβετε από εκείνον. Για παράδειγμα, μπορείτε να του ζητήσετε να αφήσει για τριάντα λεπτά το κινητό στην άκρη για να απολαύσετε μια μικρή κουβέντα για την ημέρα σας. Η έκφραση των συναισθημάτων σας με ειλικρινή, ευάλωτο τρόπο μπορεί να μεταφέρει αποτελεσματικά τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς τους. Θυμηθείτε ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και είναι άδικο κάποιος να σας αγνοεί για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από την άλλη πλευρά, εάν κάνετε εσείς «phubbing», υπάρχουν τρόποι να αλλάξετε την συμπεριφορά σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στον σύντροφό σας, αφήνοντας το κινητό σας στην άκρη και στο αθόρυβο ώστε να μην σας διακόψει κανείς.