Νομοσχέδιο στα σκαριά για τη διαχείριση και τον έλεγχο των παραλιών. Με ψηφιακά εργαλεία ο εντοπισμός αυθαιρεσιών.
Νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη διαχείριση και τον έλεγχο του αιγιαλού και των παραλιών περιλαμβάνει, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει αύριο, Τρίτη 9 Ιανουαρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, βασικός στόχος είναι να υπάρχει μια πλήρης και ψηφιακή καταγραφή των δημόσιων εκτάσεων στον αιγιαλό. Μάλιστα, θα υπάρχουν αυστηρότεροι όροι παραχώρησης των παραλιών, με εξασφάλιση της προσβασιμότητας. Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, θα υπάρχουν τιμές παραχώρησης οι οποίες θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Σημαντική καινοτομία, αν και εφόσον «επιστρατευτεί», θα είναι η χρήση της τεχνολογίας. Όπως τονίζει η ΕΡΤ, θα χρησιμοποιηθούν GPS, κάμερες και φωτογραφίες, προκειμένου να γίνεται η σύγκριση του πριν και του μετά της παραχώρησης. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται ο εντοπισμός τυχόν παραβάσεων, ενώ στα σκαριά βρίσκεται μια πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται καταγγελίες για αυθαιρεσίες και καταπατήσεις.
Παραλίες: Κίνημα της πετσέτας
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2023 το «Κίνημα της Πετσέτας» εξαπλώθηκε ραγδαία σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας. Το ακτιβιστικό που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2023 με σκοπό τη δημόσια διαμαρτυρία για την καταχρηστική και παράνομη κατάληψη χώρων του αιγιαλού για ξαπλώστρες από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και να ζητήσει την επιβολή του νόμου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το κίνημα έλαβε διαστάσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια, ιδίως σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές.
Κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα αρχικά στην Πάρο στα τέλη του Ιουλίου του 2023. Αυτές σχετίζονταν με το γεγονός ότι ντόπιοι δεν έβρισκαν ελεύθερο χώρο στις παραλίες εξαιτίας του ότι εταιρείες χωρίς άδεια καταλάμβαναν μεγάλο μέρος των παραλιών και τοποθετούσαν ξαπλώστρες. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ιστοσελίδα «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική» αριθμούσε στις αρχές Αυγούστου περισσότερα από 9.500 μέλη και η αντίστοιχη σελίδα για τη Νάξο «Κίνημα σώστε τις παραλίες της Νάξου» είχε σχεδόν 5.000 μέλη. Η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches» είχε τότε 4.300 μέλη.