Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βόρεια Κορέα πύραυλοι – εκτόξευση: Για πρόκληση κάνει λόγο η Σεούλ
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα πύραυλοι – εκτόξευση: Για πρόκληση κάνει λόγο η Σεούλ

Βόρεια Κορέα πύραυλοι - εκτόξευση: Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν οξυνθεί

Βαλλιστικό πύραυλο στα ανοιχτά της Νότιας Κορέας εκτόξευσε την Κυριακή (14/1) η Βόρεια Κορέα. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε «βαλλιστικό πύραυλο αγνώστων στοιχείων» ανοιχτά της ανατολικής της ακτής. Παράλληλα, η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε «αντικείμενο που μπορεί να είναι βαλλιστικός πύραυλος και ότι αυτό έχει ήδη πέσει». Ο βορειοκορεατικός πύραυλος φαίνεται πως έπεσε εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, μετέδωσε επίσης το ιαπωνικό δίκτυο NHK. Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν οξυνθεί μετά την εκτόξευση από την Πιονγκγιάνγκ του πρώτου της στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου τον Νοέμβριο.

Τον Δεκέμβριο είχε προηγηθεί δοκιμή ενός νεότερου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Τον Δεκέμβριο, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή του νεότερου διηπειρωτικού βαλλιστικού της πυραύλου για να εκτιμήσει την πολεμική ετοιμότητα της πυρηνικής της δύναμης ενάντια στην αυξανόμενη εχθρότητα των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της άρχισαν να λειτουργούν σύστημα ανταλλαγής δεδομένων πυραύλων σε πραγματικό χρόνο. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαρραγεί μετά το τέλος της σύρραξης στη χερσόνησο το 1953, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή εκεχειρίας και όχι ειρηνευτικής συμφωνίας. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα είχαν αρχίσει το 2018 διαδικασία επαναπροσέγγισης, που είχε κορυφωθεί με τρεις συναντήσεις κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Νοτιοκορεάτη τότε προέδρου Μουν Τζε-ιν.

Ωστόσο, οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες επιδεινώθηκαν, φθάνοντας σε νέο ναδίρ το 2022, μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ, που ώθησε τη Σεούλ να αναστείλει εν μέρει συμφωνία του 2018 με σκοπό την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων. Παράλληλα ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε τον Δεκέμβριο να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες του στρατού για το ενδεχόμενο «πολέμου» που θα μπορούσε να ξεσπάσει «ανά πάσα στιγμή» στην κορεατική χερσόνησο.

Παγκόσμια ανησυχία ύστερα από τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα

Μία ακόμη επιτυχή δοκιμή νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου, εφοδιασμένου με κεφαλή που αναπτύσσει υπερηχητική ταχύτητα και είναι σε θέση να κάνει ελιγμούς ανακοίνωσε επίσημα η Βόρεια Κορέα.  Η εκτόξευση αυτή, η πρώτη βαλλιστικού υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (IRBM) με στερεό καύσιμο από πλευράς Πιονγκγιάνγκ, είχε ήδη εντοπιστεί από τον νοτιοκορεατικό στρατό μετά το μεσημέρι της Κυριακής (14/1). Ο πύραυλος αυτός, με κινητήρα που αξιοποιεί στερεό καύσιμο, έφερε «υπερηχητική κεφαλή» ικανή να «εκτελεί ελιγμούς», ανέφερε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η δοκιμή του είχε σκοπό να «επαληθευτούν οι δυνατότητες» αιώρησης και ελιγμών, καθώς και «η αξιοπιστία του νέου κινητήρα στερεού καυσίμου υψηλής ώσης και πολλαπλών σταδίων που αναπτύχθηκε πρόσφατα», εξήγησε το KCNA. Το πρακτορείο ανέφερε ακόμη πως η εκτόξευση αυτή, η πρώτη που ανακοινώθηκε από την Πιονγκγιάνγκ από την αρχή της χρονιάς, δεν επηρέασε την ασφάλεια καμιάς «γειτονικής χώρας» και «δεν είχε καμία σχέση με την κατάσταση στην περιφέρεια». Η δοκιμή καταγράφτηκε την ώρα που Βόρεια Κορέα φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της. Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τη Νότια Κορέα τον «κύριο εχθρό» της χώρας του, διαμηνύοντας πως δεν θα διστάσει να την «αφανίσει».

«Για πρόκληση κάνει λόγο η Σεούλ»

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας καταδίκασε την εκτόξευση και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «συντριπτική ανταπόδοση» σε περίπτωση «άμεσης πρόκλησης» της Πιονγκγιάνγκ. «Η συμπεριφορά αυτή της Βόρειας Κορέας είναι καθαρή πρόκληση, που παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που της απαγορεύουν τη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων», κατά συνέπεια «απευθύνουμε αυστηρή προειδοποίηση κι απαιτούμε η Βόρεια Κορέα να σταματήσει αμέσως», πρόσθεσε. Οι πύραυλοι με στερεό καύσιμο γενικά μπορούν να κρύβονται ευκολότερα και να εκτοξεύονται ταχύτερα, ενώ οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να κάνουν ελιγμούς εν πτήσει προκειμένου να πλήττουν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο βορειοκορεάτης ηγέτης επέβλεψε την εκτόξευση Hwasong-18, διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) με στερεό καύσιμο. Η σχέση ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Κιμ διέταξε να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες του στρατού του για το ενδεχόμενο «πολέμου» που μπορεί «να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή». Η Πιονγκγιάνγκ κατάφερε στα τέλη της περασμένης χρονιάς να θέσει σε τροχιά κατασκοπευτικό δορυφόρο, αφού έλαβε —σύμφωνα με τη Σεούλ— τεχνολογική βοήθεια από τη Μόσχα, με αντάλλαγμα παραδόσεις πυρομαχικών προς χρήση στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις