Να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να πείσει και τους πιο… δεξιούς να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που προβλέπει τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η γαλάζια ομάδα κρούσης αναλαμβάνει από σήμερα Δευτέρα να ενημερώσει λεπτομερώς όσους αμφιταλαντεύονται, ώστε στην ψηφοφορία που θα γίνει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στη Βουλή, η γαλάζια παράταση να στείλει στην αντιπολίτευση ισχυρό μήνυμα ενότητας.
Ένα αρκετά δύσκολο project, καθώς για αρκετά ιστορικά στελέχη το επίμαχο νομοσχέδιο “χτυπά” τον σκληρό πυρήνα της ιδεολογίας τους. Στις 18.30 σήμερα το κατώφλι του στρατηγείου της ΝΔ στην Πειραιώς θα περάσει το πρώτο γκρουπ των βουλευτών του κόμματος, για να ενημερωθούν από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο ο οποίος και θα εισηγηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Στο πλευρό του θα βρίσκονται επίσης οι αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η Γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα.
Μητσοτάκης: «Ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας»
Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση της εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των επικείμενων ρυθμίσεων μιλώντας για «ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει πρόθεση να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Επισήμανε δε την ανάγκη να αναγνωριστεί νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσεγγίσει το θέμα «από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών».
Ήδη περίπου 20 βουλευτές έχουν διατυπώσει δημόσια ενστάσεις κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσουν και δεν θα κάνουν χρήση της διεξόδου της αποχής, ενώ αρκετοί τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν το τελικό κείμενο. Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού πάντως εκτιμάται ότι μπορεί να κάμψει τις αντιδράσεις κάποιων και εντέλει κατά την ψηφοφορία το νομοσχέδιο να λάβει περί τα 120 «ναι» από τη ΝΔ.
Το πρώτο γκρουπ
Στο σημερινό πρώτο γκρουπ των βουλευτών της ΝΔ με επώνυμο από το Α έως το Κ, περιλαμβάνονται τουλάχιστον 10 οι οποίοι επιμένουν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για λόγους συνείδησης. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι: Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Γκιουλέκας, Άννα Καραμανλή και Θεόδωρος Καράογλου. Από τη σημερινή ομάδα που έχει προσκληθεί στην Πειραιώς επιφυλάξεις διατηρούν οι: Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρήστος Κέλλας, Θανάσης Δαβάκης, Μάνος Κόνσολας, Θανάσης Καββαδάς, Τάσος Δημοσχάκης, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Βλάσσης και Κώστας Κατσαφάδος. Ενώ εξαιρετικά επιφυλακτικός παραμένει και ο Υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρά τις πιθανές επιπτώσεις για τα μέλη της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, αποφασισμένος να καταψηφίσει το νομοσχέδιο παραμένει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ακόμα και αν αυτό ανοίξει την πόρτα για έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα. «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι! Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Βήμα της Κυριακής.
«Όχι» από Στυλιανίδη
Επίσης πως ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ακόμα ανέφερε ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν στο σύμφωνο συμβίωσης που ήδη αποτελεί νόμο του κράτους θα μπορέσουν να λυθούν τα όποια πρακτικά ζητήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν σε δεδομένη στιγμή οι «αόρατες οικογένειες».
Αντίδραση Κακλαμάνη
Υπενθυμίζεται πάντως ότι από πλευράς του ο Νικήτας Κακλαμάνης «καυτηρίασε» τη «στάση αποχής» που πρότεινε ο πρωθυπουργός σε όσους διαφοροποιούνται. «Όποιος διαφωνεί, αφήνει την καρέκλα του και πηγαίνει και καταψηφίζει», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» στον ΑΝΤ1, ενώ δεν έκρυψε ότι «το θεωρώ προσβλητικό για τον εαυτό μου να με καλούν για να με ενημερώσει ένα υπουργός που είναι άξιος, αλλά τον γνώρισα στην ΝΔ το 2019», όσον αφορά το «μασάζ».
Η στάση Σαμαρά
Ιδιαίτερο βάρος βάρος έχει και η στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος όχι μόνο έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά του νομοσχεδίου, αλλά σχολίασε και δηκτικά την επιλογή της αποχής που υπέδειξε ως «αξιοπρεπή στάση» για τους γαλάζιους βουλευτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;», ανέφερε χαρακτηριστικά, αν και στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους 27 βουλευτές που απείχαν. Αυτό πάντως που μας πληροφορούν γαλάζιες πηγές, είναι πως ναι μεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα δείξει την έξοδο σε μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, αφήνοντας άπαντες να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αλλά στον επόμενο ανασχηματισμό… θα βρεθούν εκτός.
Σκέρτσος: Οι υπουργοί έχουν αυξημένη ευθύνη στήριξης των νομοσχεδίων
Η ενημέρωση γίνεται παγίως από τον επισπεύδοντα υπουργό στα μέλη της ΚΟ και πρόκειται για μία πάγια θεσμική διαδικασία ενημέρωσης των βουλευτών, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφορικά με την «επιχείρηση ενημέρωσης» των γαλάζιων βουλευτών για τον νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής, δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο και σεβόμαστε την άποψη εκείνων που διαφωνούν, αλλά λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που έχουν κάνει 36 χώρες του κόσμου, 20 στην Ευρώπη ως προς τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και 22 χώρες στην Ευρώπη και 39 στον κόσμο ως προς την τεκνοθεσία» πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος. «Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ερχόμαστε με όρους σύγκρουσης».
”Επεκτείνουμε ένα αστικό δικαίωμα”
Ο ίδιος τόνισε «είμαστε κυβέρνηση που δουλεύουμε για όλους του πολίτες. Θα υπάρξει ψήφος κατά συνείδηση για τους βουλευτές αλλά σε ό,τι αφορά τους υπουργούς που συμμετέχουν, έχουν αυξημένη ευθύνη στήριξης των νομοθετικών πρωτοβουλιών». Ερωτηθείς για το αν πρέπει να παραμείνει ο κ. Βορίδης στην κυβέρνηση αν καταψηφίσει, ο κ. Σκέρτοσς απάντησε ότι «δεν τίθενται τέτοια ζητήματα σε αυτή τη φάση. Αυτό που προέχει είναι η ενημέρωση». «Στην Ελλάδα από το 1946 ένας άντρας μόνος του όπως και μία γυναίκα μπορεί να υιοθετήσει ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι που έχουν παιδιά και δεν μπορεί να αναγνωριστεί εντός της σχέσης», είπε ο κ. Σκέρτσος.
«Επεκτείνουμε ένα αστικό δικαίωμα ως προς τον πολιτικό γάμο που πρόκειται για μία σύμβαση και δεν επιτρέπεται να υπάρχουν διακρίσεις. Θέλουμε να λύσουμε τη διάκριση, το στίγμα». Ερωτηθείς για την αντίδραση από την πλευρά του κ. Σαμαρά, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ποτέ ότι βρίσκεται στο πρόγραμμά μας και όλοι οφείλουμε να ξέρουμε σε ποια πλατφόρμα εκλέχθηκε η ΝΔ». Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση και τις προθέσεις της απέναντι στο νομοσχέδιο, ο κ. Σκέρτσος απάντησε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γνωρίζουν κομματικούς φραγμούς και θα ήταν καλοδεχούμενη η στήριξη από την πλευρά της αντιπολίτευσης.