Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, αίρει όλα τα εμπόδια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, υπογράμμισε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι οι τιθέμενες διατάξεις εξασφαλίζουν την αμεσότητα και την καθολικότητα στη δυνατότητα ψήφου δι’ επιστολής, ενώ υπάρχουν και οι ασφαλιστικές δικλείδες για το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας. Ο κ. Γκιουλέκας σχολίασε τις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα οποία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο, θα έπρεπε να προβλεφθεί στην περίπτωση των εκλογέων εντός της επικράτειας, μόνο όταν συντρέχουν αντικειμενικές δυσκολίες και ευαλωτότητα.
«Θυμίζω ότι χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα από την αντιπολίτευση, πριν από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε τον Ιούλιο για τη διεξαγωγή τους, γιατί πολλοί νέοι λείπουν στα νησιά, ή εδώ ή εκεί, σε δουλειές και δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Μα αυτό ακριβώς έρχεται να κάνει – όχι ο Μητσοτάκης – το παρόν νομοσχέδιο: να άρει τους περιορισμούς. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν, γιατί άκουσα στο δημόσιο διάλογο κάποιες αιτιάσεις, κάποιες αντίθετες τοποθετήσεις, «μα γιατί αίρουμε τους περιορισμούς στο εσωτερικό».
Γκιουλέκας: «Εχουμε δηλωμένους περισσότερους 80αρηδες από όσους έχει η χώρα»
«Επιτέλους!», σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Το τραγικό είναι ότι κάποιοι από αυτούς, οι οποίοι επικαλούνται τώρα αυτά τα επιχειρήματα, ήταν οι ίδιοι που έψεγαν την κυβέρνηση γιατί επέλεξε τον Ιούλιο μήνα, αποκλείοντας κάποιους συμπολίτες μας, στο εσωτερικό πάντοτε, εντός της ελληνικής επικράτειας να μπορέσουν να ψηφίσουν. Μα αυτό κάνουμε λοιπόν: ουσιαστικά αίρουμε όλα τα εμπόδια για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε ανθρώπους με αναπηρία, συμπολίτες μας που είναι εποχικοί υπάλληλοι και απασχολούνται σε άλλα μέρη από το μέρος που είναι η κατοικία τους ή ο τόπος της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, φοιτητές, σπουδαστές, εν πάση περιπτώσει ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν να εκφράσουν την κυρίαρχη βούλησή τους σε μια δημοκρατία. Δηλαδή να εκλέξουν, να επιλέξουν εκείνους τους οποίους θέλουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκείνους που θέλουν να τους εκπροσωπήσουν στα ευρωπαϊκά όργανα, μέσα από την επιστολική ψήφο».
Ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων
«Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει ηλικιακά ανθρώπους πάνω από τα 80, που είναι περίπου περισσότεροι από ό,τι εμφανίζεται ο συνολικός πληθυσμός της χώρας. Ως δικηγόρος θυμάμαι χαρακτηριστικά – και έχω γεννηθεί μετά Χριστόν: Το λέω για να μην γίνει καμία παρανόηση, ότι είχα ψηφοφόρους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους όταν πήγαινα δικαστικός αντιπρόσωπος, οι οποίοι ήταν περίπου συνομήλικοι με τον Παύλο Μελά, δηλαδή έπρεπε να έχουν πολεμήσει στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους ίσως τρίτα ανίψια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ήταν ακόμη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους», ανέφερε ο Κώστας Γκιουλέκας.
Αναφέρθηκε επίσης και στο κώλυμα υποψηφιότητας για τις ευρωεκλογές. «Να ξεκαθαρίσουμε, επειδή μπροστά μας έχουμε τις ευρωεκλογές του 2024 του Ιουνίου. Ναι, δεν μπορεί κανείς να είναι και εν ενεργεία βουλευτής και να είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Δεν γίνεται. Δεν γίνεται, διότι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος εκείνων οι οποίοι δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα», είπε ο κ. Γκιουλέκας και πρόσθεσε: «Πριν ανακηρυχθεί οποιοσδήποτε υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα πρέπει προηγουμένως απαραίτητα να έχει παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα από τη βουλευτική του θέση. Είναι μια πολύ σημαντική πρόβλεψη, που αν το θέλετε, όχι απόλυτα, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό φέρνει μία ισορροπία. Μια ισορροπία η οποία πράγματι είχε διαταραχθεί έντονα».