Ιστορία έγραψε ένα τετράχρονο κοριτσάκι, που έγινε το νεότερο άτομο που έφθασε ποτέ στον καταυλισμό βάσης του όρους Έβερεστ. Συνοδευόμενη από τον πατέρα της και τον επτάχρονο αδελφό της, Σάσα, η Ζάρα Σίφρα κατάφερε να διανύσει μέσα από λίαν αντίξοες συνθήκες την απόσταση των 273 χλμ. από τους πρόποδες του Έβερεστ μέχρι τον καταυλισμό βάσης σε υψόμετρο 5.363 μέτρων, όπου ο υδράργυρος είχε καρφωθεί στους -25 βαθμούς Κελσίου! Ο πατέρας της Ζάρα, Ντέιβιντ Σίφρα, έλεγχε τακτικά τον κορεσμό του οξυγόνου του αίματος των παιδιών του σε όλη τη σταδιακή ανάβαση στο Έβερεστ, ενώ φωτογραφίες δείχνουν το τετράχρονο κοριτσάκι να κάνει πεζοπορία μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό της, απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα στα Ιμαλάια. «Δεν υπήρχε πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πορείας, ο εγκλιματισμός μας ξεπέρασε τον μέσο όρο, η μικρή Ζάρα χάρη στην πολύ καλή φυσική της κατάσταση ξεπέρασε εκατοντάδες άλλους πεζοπόρους, με ελάχιστες εξαιρέσεις», δήλωσε περιχαρής ο πατέρας της.
Η σκληρή προπόνηση της τετράχρονης
Κάτοχος διπλής υπηκοότητας -τσεχικής και καναδικής-, η Ζάρα μιλά άπταιστα τρεις γλώσσες, τσεχικά, αγγλικά και κινεζικά. Η οικογένειά της, που κατάγεται από την ύπαιθρο της Μαλαισίας, προετοίμασε σκληρά τη μικρή για την ανάβαση στο Έβερεστ με καθημερινές πορείες πέντε και δέκα χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να διανύσει πέρυσι πάνω από 2.200 χλμ. στη ζούγκλα. Είχε συνηθίσει στο κρύο, αφού έκανε μπάνιο σε παγωμένο νερό -όπως οι τοπικές φυλές στην πατρίδα των γονιών της- και απέκτησε έτσι μια εξαιρετική φυσική κατάσταση.
Έσπασε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ
Η Ζάρα έσπασε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ του νεότερου ατόμου που έφθασε μέχρι τον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ, το οποίο κατείχε από πέρυσι η πεντάχρονη Πρίσα Λόκες Νικατζού, από το Μαχαράστρα της Ινδίας. Αλλά ανεξάρτητα από την ηλικία του ορειβάτη, η αναρρίχηση έστω και μέχρι τον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ επιβαρύνει απίστευτα τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει οξεία νόσο του μεγάλου υψομέτρου, ακόμα και να επιφέρει τον θάνατο. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται μεταξύ έξι και 24 ωρών αφότου ο ορειβάτης φθάσει σε υψόμετρο άνω των 3.000 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Το Έβερεστ ξεπερνά κατά πολύ αυτό το υψόμετρο, αφού ορθώνεται στα 8.849 μέτρα.
Το 2019, η «κυκλοφοριακή συμφόρηση» και ο συνωστισμός προκάλεσαν τον θάνατο 11 ορειβατών μέσα σε μόλις 10 ημέρες, κατά τη διάρκεια του πιο επικίνδυνου τμήματος της ανάβασης. Σε ορισμένα σημεία της ανάβασης στο Έβερεστ, οι ορειβάτες αναγκάζονται να περάσουν δίπλα από τις παγωμένες σορούς παλαιότερων ορειβατών. Αλλά παρά τους κινδύνους, ακόμη και οι νεότεροι από τους ορειβάτες εξακολουθούν να ελπίζουν να κατακτήσουν το διάσημο βουνό.