Πώς να καθαρίσω τη θήκη του κινητού: Είναι γεγονός ότι το κινητό είναι από τα πιο βρώμικα πράγματα που πιάνουμε καθημερινά
Πλέον, δεν υπάρχει smartphone που δεν προστατεύεται με μια θήκη από τις πτώσεις, τη σκόνη και την υγρασία. Οι θήκες κινητών είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στο αγαπημένο σου κινητό, όμως ταυτόχρονα έχει το πρόβλημα ότι συγκεντρώνει πολύ βρωμιά στην επιφάνειά της. Το κινητό είναι, άλλωστε, από τα πιο βρώμικα πράγματα που πιάνουμε καθημερινά, οπότε χρειάζεται αρκετή προσοχή ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων.
Με λίγα λόγια, πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. μία φορά την εβδομάδα) να βγάζεις την θήκη και να την πλένεις. Έτσι, όχι μόνο θα είναι πιο υγιεινή, αλλά θα την κρατήσεις και για πολύ περισσότερο καιρό σαν καινούργια. Παρακάτω λοιπόν θα δεις πώς μπορείς να καθαρίζεις κάθε θήκη κινητού με τον πιο απλό τρόπο.
Πλαστική θήκη
Οι θήκες από πλαστικό είναι οι πιο εύκολες να καθαριστούν, καθώς πρόκειται για πολύ ανθεκτικό υλικό. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να καθαρίσεις τη θήκη με σαπούνι χεριών ή πιάτων, τρίβοντάς τη με ένα σφουγγάρι. Ύστερα, την ξεπλένεις με άφθονο νερό και είναι έτοιμη. Αν είσαι μανιακός με τα μικρόβια, τότε μπορείς αντί για σαπούνι να χρησιμοποιήσεις κάποιο απολυμαντικό διάλυμα ή ακόμα και χλωρίνη, αρκεί φυσικά μετά να σιγουρευτείς ότι έχει φύγει και το τελευταίο υπόλειμμα.
Θήκη από καουτσούκ
Οι θήκες κινητού από καουτσούκ είναι πολύ δημοφιλείς, γιατί δεν είναι τόσο σκληρές όσο το πλαστικό, οπότε χαρίζουν μια ευχάριστη αίσθηση στο κράτημα. Το πρόβλημα είναι ότι το καουτσούκ είναι αρκετά πορώδες υλικό, οπότε συγκεντρώνει εύκολα σκόνη και λεκέδες με αποτέλεσμα η θήκη να δείχνει παλιά. Σε γενικές γραμμές, το καουτσούκ πλένεται με σαπούνι πιάτων ενάντια στα λίπη, ώστε να ανανεωθεί η εμφάνισή του. Αν κάποιος λεκές επιμένει, τότε μπορείς να απλώσεις λίγη μαγειρική σόδα στο σημείο. Έπειτα, μπορείς να το τρίψεις με μια βρεγμένη οδοντόβουρτσα, ώστε να γίνει πάστα και να διαλύσει κάθε υπόλειμμα.
Θήκη από σιλικόνη
Αν κάτι λατρεύουμε στις θήκες σιλικόνης είναι η λεπτή κατασκευή τους, ενώ ιδιαίτερα αγαπητές είναι οι διαφανείς θήκες που κάνουν το κινητό να μοιάζει σαν να μην έχει θήκη. Όμως, η θήκη σιλικόνης δυστυχώς κιτρινίζει, επειδή έρχεται σε επαφή με τη σκόνη, την υγρασία και τον αέρα. Το κιτρίνισμα αυτό είναι δύσκολο να βγει, όμως μπορεί τελικά να γίνει με λίγη προσπάθεια. Αρχικά, καλό είναι να μουλιάσεις για μισή ώρα τη θήκη σιλικόνης σε χλιαρό νερό με σαπούνι πιάτων και ύστερα να τρίψεις τους λεκέδες με μαγειρική σόδα και οδοντόβουρτσα. Αν το κιτρίνισμα επιμένει, τότε η μόνη λύση είναι το λευκαντικό ρούχων σε μορφή σκόνης. Σε αυτό θα προσθέσεις λίγο νερό, ώστε να γίνει πάστα, την οποία θα απλώσεις στην εσωτερική και εξωτερική πλευρά της θήκης, για να την κάνεις σαν καινούργια.
Ξύλινη θήκη
Στα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, καλό είναι να μη χρησιμοποιείς χημικά καθαριστικά, γιατί είναι πιθανό να αλλοιώσουν την υφή και το χρώμα του. Έτσι, το ξύλο μπορεί να καθαριστεί είτε με ειδικά καθαριστικά που χρησιμοποιούνται στα ξύλινα έπιπλα είτε με λευκό ξίδι. Στην τελευταία περίπτωση, απλώς θα αναμείξεις μία κουταλιά ξύδι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και ύστερα με ένα μαλακό πανί θα τρίψεις απαλά το ξύλο, για να απολυμανθεί και να καθαριστεί η επιφάνειά του.
Δερμάτινη θήκη
Η δερμάτινη θήκη είναι η πιο δύσκολη να καθαριστεί, επειδή το δέρμα απορροφά κάθε λεκέ και επιπλέον οποιαδήποτε επαφή του με καθαριστικά αφήνει στάμπα και το καταστρέφει. Γενικά, καλό είναι να προσέχεις τη δερμάτινη θήκη, ώστε να μη λερώνεται πολύ. Σε κάθε περίπτωση, για να καθαρίσεις δερμάτινη θήκη χρειάζεσαι τα ειδικά καθαριστικά που χρησιμοποιούνται στα δερμάτινα παπούτσια και τα οποία περιέχουν ειδικά έλαια, για να κρατήσουν το δέρμα καθαρό και υγιές. Οπωσδήποτε, σε όλες τις θήκες, πριν τις βάλεις ξανά στο κινητό, πρόσεξε να έχουν στεγνώσει εντελώς και να μην τους έχει μείνει κανένα υπόλειμμα απορρυπαντικού.