Εξεταστική – Πανεπιστήμια 2024: Κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου από τις καταλήψεις

ΕΛΛΑΔΑ

Εξεταστική – Πανεπιστήμια 2024: Κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου από τις καταλήψεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Εξεταστική - Πανεπιστήμια 2024: Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

26.01.2024 | 12:50

Ανησυχία ότι μπορεί ακόμη και να χαθεί το εξάμηνο επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας καθώς πολλές σχολές τελούν υπό κατάληψη για τη ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.  Τη Δευτέρα (29/1) συγκαλείται εκτάκτως η Σύνοδος των Πρυτάνεων, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, την ώρα που με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας ανοίγει ο δρόμος η εξεταστική να γίνει ψηφιακά. Ήδη η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφράσει την ανησυχία της αναφέροντας πως «οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο». Παράλληλα τόνισε ότι «ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο».

Οι μισές σχεδόν σχολές της χώρας να τελούν υπό κατάληψη εν μέσω εξεταστικής. Στις υπό κατάληψη σχολές η αναστολή των μαθημάτων είναι καθολική, ωστόσο άλλα ιδρύματα είναι απολύτως κλειστά και σε άλλα λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες. Κάποιες σχολές ήδη ανακοίνωσαν προς τους φοιτητές ότι θα χάσουν την εξεταστική τους ή την έχασαν, εάν δεν σταματήσουν οι καταλήψεις και ότι θα πάνε στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου τα μαθήματά τους. Την Πέμπτη (25/1) πραγματοποιήθηκαν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη έως τέλος Φεβρουαρίου να είναι νόμος του κράτους» η μεταρρύθμιση για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θέλουν να προχωρήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Πως θα γίνονται οι εξετάσεις εξ αποστάσεως

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνουν οι εξετάσεις ψηφιακά για να μην χαθεί το εξάμηνο. Ωστόσο, πολλές σχολές θεωρούν ότι πρόκειται για μια διαδικασία, που χρειάζεται χρόνο και χρήμα για να διοργανωθεί, διότι θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά τεχνικά και άλλα ζητήματα. Η εγκύκλιος επικαλείται το παρόν νομικό πλαίσιο αναφέρει: «Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται οι εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας ή … , υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγηση».

Στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι μπορούν αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοί να εφαρμοστούν «σε ανωτέρα βία ή έκτακτες συνθήκες, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή η χρήση των υποδομών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του…»

Exit mobile version