Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παιδιά ομόφυλων ζευγαριών Ελλάδα: “Λες και ζούμε σε οικογένεια του σατανά”
ΕΛΛΑΔΑ

Παιδιά ομόφυλων ζευγαριών Ελλάδα: “Λες και ζούμε σε οικογένεια του σατανά”

Παιδιά ομόφυλων ζευγαριών περιγράφουν τις ζωές τους -«Σαν μια κανονική οικογένεια στην Ελλάδα»

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» φιλοξένησε τρία παιδιά που μεγάλωσαν με ομοφυλόφιλους γονείς, και παρουσίασε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών. Η Βικτώρια Καλφάκη και η Χριστίνα Λεϊμονή, στελέχη της Google και της Microsoft, ζούσαν για χρόνια στο Λονδίνο εκεί όπου ο γάμος των ομοφυλόφιλων επιτρέπεται από το 2013. Παντρεύτηκαν στο Λονδίνο στις 8 Μαΐου του 2021 και γνωρίζονται από το 2007. Όπως εξήγησαν στην εκπομπή, η κόρη τους Νιόβη γεννήθηκε στο Λονδίνο και το χαρτί της γέννησης γράφει το όνομά της με τα επώνυμα και των δύο γυναικών. Ήρθαν στην Ελλάδα πριν δύο χρόνια, όταν η Νιόβη ήταν δύο ετών Εδώ, αναγνωρίζεται ως γονέας μόνο η μητέρα που γέννησε την μικρή. «Στην ουσία για το κράτος, είναι σαν να μην υπάρχω εγώ», εξήγησε η κ. Λεϊμονή.

Στην ερώτηση για το πώς τους αντιμετώπισαν οι οικογένειές τους η Χριστίνα Λεϊμόνη είπε: «Στις οικογένειες έχουμε δύο διαφορετικές σχολές. Εμένα η αδερφή μου είναι ένας πολύ υποστηρικτικός άνθρωπος, η μητέρα του χρειάστηκε στην αρχή να το επεξεργαστεί λίγο». Η Βικτωρία Καλφάκη είπε από την μεριά της: «Υπήρχε αποδοχή και υπάρχει ακόμα αποδοχή, και από τη μητέρα μου και από τον πατέρα μου αλλά φοβήθηκαν».

«Κάθε φορά που θα λέει το όνομά του θα πρέπει να εξηγεί ότι δεν έχει πατέρα;»

Όπως εξήγησε τους γονείς της προβλημάτιζε τι θα έπρεπε να λέει το παιδί κάθε φορά που θα του έθεταν την ερώτηση «του;», εννοώντας ποιανού πατέρα. «Κάθε φορά που θα λέει το όνομά του θα πρέπει να εξηγεί ότι δεν έχει πατέρα;», ήταν η αγωνία της μητέρας της. «Η περηφάνια του παππού και της γιαγιάς για το εγγόνι τους είναι απερίγραπτη. Ακόμα και όταν κάποιος θα ρωτήσει στην παιδική χαρά ‘χα τι γλυκιά που είναι η εγγονή σας. Ποιανού είναι;”. Και μπορεί να απαντήσουμε εμείς “είναι δικιά μας”. Και πολλές φορές υπήρξε περιστατικό που η κυρία απόρησε “ναι, αλλά ποιανού;”. Και θυμάμαι χαρακτηριστικά τον πεθερό μου να λέει “είναι δικιά μας και να σταματάει την κουβέντα εκεί, αλλά και με μια περηφάνια που το έλεγε».

Το ζευγάρι βάφτισε το παιδί στην Ελλάδα και όπως είπε ο παπάς τους είπε ότι «βάφτισε ένα παιδί του θεού». Στην ερώτηση αν υπάρχουν αντρικά πρότυπα στη ζωή της κόρης τους, η κ. Λεϊμονή απάντησε: «Η μικρή έχει ανδρικά πρότυπα στη ζωή της. Έχει πρώτα από όλα τον μπαμπά της μίας της μαμάς. Άρα έχει τον παππού. Επίσης έχει έναν φοβερό νονό, τον οποίο τον υπεραγαπά και την υπεραγαπά κι αυτός. Από την πλευρά της η κ. Καλφάκη εξήγησε επίσης ότι στη ζωή της κόρης του υπάρχουν και άλλοι άντρες, όπως ο αδερφός της, ο ξάδερφος της μικρής και οι φίλοι της οικογένειας.

«Όταν είμαι στην Ελλάδα και πάθω κάτι η Νιόβη πάει σε ένα ίδρυμα”

Όπως εξήγησαν και οι δύο περιμένουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Όταν είμαι στην Ελλάδα και πάθω κάτι η Νιόβη πάει σε ένα ίδρυμα. Αυτό είναι μία αγωνία την οποία τη βιώνω καθημερινά γιατί η Χριστίνα έχει αυτό το άγχος. Δεν πρόκειται να ξεχάσω το βλέμμα της όταν πήγα να κάνω μία επέμβαση. Φοβήθηκε όχι μόνο για μένα για να μην πάθω κάτι αλλά και τι θα γίνει το παιδί», είπε η κ. Καλφάκη. «Εμείς να ξέρετε πάνω στη βιβλιοθήκη υπάρχει ένας φάκελος. Είναι ένας φάκελος με μια υπεύθυνη δήλωση ότι μπορώ να ταξιδέψω με τη μικρή μόνη μου», συνέχισε η κ. Λεϊμονή.

Τρία παιδιά ομόφυλων ζευγαριών μιλούν για τις οικογένειές τους

Στην εκπομπή μίλησαν και ο Γιάννης και η Ανατολή που μεγάλωσαν με δύο μαμάδες, και η Μαρίλη που έχει τη μαμά της αλλά και δύο μπαμπάδες. Και τα τρία παιδιά μίλησαν στην εκπομπή για τα βιώματά τους στις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειές του ξεκαθαρίζοντα ότι μεγάλωσαν με αγάπη. «Εγώ μεγάλωσα σε μία αγαπητή οικογένεια που με αγαπούσαν πάρα πολύ και υπήρξε πάρα πολλή υποστήριξη και αγάπη από την οικογένειά μου σε κάθε στάδιο της ζωής μου, δεν υπήρχε καμία διαφορά από μια στρέιτ οικογένεια», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης.

Η Ανατολή από την πλευρά της τόνισε τη σημασία να είναι οι γονείς ευτυχισμένοι γιατί όπως εξήγησε «αυτή την την ευτυχία που νιώθουν την εισπράττω εγώ και αυτό χρειάζεται κατά βάθος ένα παιδί». Η Μαρίλη μίλησε με αγάπη για την οικογένειά της και δήλωσε ότι έχει δύο σπίτια «το σπίτι με τη μαμά μου και το σπίτι με τους μαμπάδες μου».

Γιάννης: Δεν υπήρχε καμία διαφορά από μια στρέιτ οικογένεια

Ο Γιάννης που θέλει να γίνει καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού και να ταξιδέψει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, περιέγραψε ως «κανονικά» τα παιδικά του χρόνια «με τη μητέρα μου και με τη δεύτερη μητέρα μου». «Ήταν σαν μια κανονική οικογένεια στην Ελλάδα», είπε και τόνισε: «Εγώ μεγάλωσα σε μία αγαπητή οικογένεια που με αγαπούσαν πάρα πολύ και υπήρξε πάρα πολλή υποστήριξη και αγάπη από την οικογένειά μου σε κάθε στάδιο της ζωής μου, δεν υπήρχε καμία διαφορά από μια στρέιτ οικογένεια».

Στην ερώτηση πώς το αντιμετώπιζαν οι συνομήλικοί του, ο 16χρονος είπε ότι «στους πιο κοντινούς φίλους έλεγα ότι έχω δύο μητέρες. Στην αρχή ήταν λίγο μπερδεμένοι αλλά μετά από λίγη εξήγηση, ήταν μια χαρά, δηλαδή δεν ήταν κανείς που να έχει πρόβλημα». Ο ίδιος λέει ότι «εγώ δεν βίωσα μπούλινγκ, αλλά σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις. Είμαι στρέιτ αλλά ποτέ δεν ντράπηκα για την οικoγένειά μου».

«Αν κάποιος μου πει κάτι, δεν τον αφήνω να με θυμώσει”

Στην ερώτηση αν έχει μαλώσει με κάποιον που δεν τον έχει σεβαστεί ή τον έχει κοροϊδέψει, ο Γιάννης προέταξε το γεγονός ότι είναι ήρεμος άνθρωπος. «Αν κάποιος μου πει κάτι, δεν τον αφήνω να με ξεπεράσει και να με θυμώσει, και δεν αφήνω να με επηρεάζουν τα σχόλια. Αλλά, βέβαια, υπάρχουν πάντα τα αρνητικά τύπου “αυτοί δεν μπορούν να μεγαλώνουν τα παιδιά, κάποιος να τα πάρει” λες και ζούμε σε μια οικογένεια του σατανά, σε μια οικογένεια που θα πρέπει να μπούμε όλοι φυλακή για αυτό που είμαστε».

«Μια οικογένεια στρέιτ με μια οικογένεια ΛΟΑΤΚΙ δεν έχει καμία διαφορά στην αγάπη και τη φροντίδα στα παιδιά τους», ξεκαθάρισε. Όπως εξομολογήθηκε, η εξήγηση από τη μητέρα του έγινε από όταν ήταν μικρός και «έβλεπα πάντα δύο μητέρες, χωρίς πατρική φιγούρα. Μου εξήγησε ότι μπορεί να είμαστε λίγο διαφορετικοί από τις άλλες οικογένειες, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί να ήμουν λίγο μπερδεμένος στην αρχή, αλλά μετά μεγάλωσα και έμαθα να υποστηρίζω και να αγαπάω την οικογένειά μου». Καταλήγοντας ο Γιάννης θέλησε να τονίσει ότι στη συνέντευξη είπε «την αλήθεια του». Η ζωή μου ήταν γεμάτη με ευτυχισμένες στιγμές και με πολύ λιγότερα προβλήματα από αυτά που πιστεύει κάποιος ότι υπάρχουν σε μια ΛΟΑΤΚΙ οικογένεια», σημείωσε.

Ανατολή: Η μέρα που παντρεύτηκε η μητέρα μου ήταν μια από τις πιο χαρούμενες της ζωής μου

Η Ανατολή παρακολουθεί από το εξωτερικό τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σχολιάζοντας ότι «πολλοί είναι αφοριστικοί χωρίς να ξέρουν ανθρώπους που να είναι γκέι ή λεσβίες και λένε άσχημα πράγματα και είναι πολύ αρνητικοί». Όπως λέει «ήξερα από πάντα ότι (σ.σ. η μητέρα της) ήταν με γυναίκες αντί για άντρες. Οχτώ χρόνια πριν η μαμά μου γνώρισε τη Μαρίνα και παντρευτήκανε. Εκείνη η ημέρα ήταν μια από τις πιο χαρούμενες της ζωής μου. Ήταν η στιγμή που δημιουργήθηκε η οικογένεια μας και ένιωσα αυτή την αίσθηση της οικογένειας».

«Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι εμάς τα παιδιά δεν μας νοιάζει αν οι γονείς μας είναι με άντρα ή με γυναίκα. Το μόνο που μας νοιάζει είναι να νιώθουμε αγάπη και φροντίδα, το γεγονός ότι είναι εκεί για εμάς και εγώ το έχω νιώσει αυτό με τη Μαρίνα προφανώς γιατί έτσι είναι σαν άνθρωπος αλλά και γιατί ξαφνικά έχω αυτή την οικογένεια, είμαστε οι τρεις μας. Είμαι ευγνώμων που βρήκαν η μια την άλλη επειδή είναι χαρούμενη (σ.σ. η μητέρα της) και αυτό θέλουν όλα τα παιδιά. Αυτή την την ευτυχία που νιώθουν την εισπράττω εγώ και αυτό χρειάζεται κατά βάθος ένα παιδί, να νιώθει την ευτυχία των γονιών του, να νιώθει πως είναι χαρούμενοι γιατί μετά μπορούν να είναι καλοί γονείς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», κατέληξε η 20χρονη.

Μαρίλη: Δεν έπαιξε ποτέ ρόλο στις επιλογές μου ο σεξουαλικός προσανατολισμός του πατέρα μου

Στους «Πρωταγωνιστές» μίλησε και η 25χρονη Μαρίλη η οποία μεγαλώνει τα τελευταία οχτώ χρόνια με δύο μπαμπάδες. Όπως εξήγησε, πιο πριν ήταν σε μία οικογένεια με μπαμπά και μαμά. «Αυτή η αλλαγή προέκυψε επειδή ο μπαμπάς μου ερωτεύτηκε έναν άνδρα, τον σύντροφό του τα τελευταία χρόνια. Με τη μητέρα μου είχαν αποφασίσει να έχουν ανοιχτό γάμο οπότε όταν έγινα 18 πήραν διαζύγιο και από τότε έχω δύο σπίτια, το σπίτι με τη μαμά μου και το σπίτι με τους μαμπάδες μου». Η αλλαγή, ωστόσο, είχε γίνει από όταν η Μαρίλη ήταν ετών 15 οπότε «ξεκινήσαμε να είμαστε οικογένεια με τους δύο μπαμπάδες».

Στην ερώτηση πώς βίωσε η ίδια την αλλαγή αυτή τόνισε,

«Το βίωσα πολύ φυσιολογικά γιατί ήταν ο έρωτας μεταξύ δύο ανθρώπων, τίποτα λιγότερο, τίποτα παραπάνω. Ο μπαμπάς άλλωστε πάντα έλεγε ότι δεν ερωτευόμαστε πρόσωπα, ότι ερωτευόμαστε ψυχές και οι ψυχές δεν έχουν φύλο». «Ποτέ δεν ήταν μυστικό για εμάς και για την οικογένεια μας. Στο pride του 2015 συμμετείχαμε οικογενειακώς, και η μαμά, και ο μπαμπάς, και ο μπαμπάς και εγώ με το σωματείο διεμφυλικών. Η γιαγιά μου την έχει αγκαλιάσει αυτή τη σχέση, ο παππούς μου δυστυχώς δεν είναι πλέον στη ζωή. Γενικά όλη η οικογένεια του πατέρα μου έχει αγκαλιάσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό του καθώς το γνωρίζουν χρόνια. Κάτι μακρινοί συγγενείς που έχει τύχει να εκφράσουν ομοφοβία και άσχημα σχόλια, η οικογένειά μου και εγώ τα έχουμε εξοστρακίσει».

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι από την νεαρή της ηλικία δεν επιτρέπει «στον κύκλο μου να εκφράζουν ομοφοβικές απόψεις. Μιλάω ανοιχτά για να δω αν ο άνθρωπος που έχω δίπλα μου το πιστεύει όταν λέει ότι δεν είναι ομοφοβικός και δεν υπάρχει πρόβλημα με την οικογένειά μου». «Θα ήθελα πολύ στο μέλλον με τον άντρα μου να δημιουργήσουμε την δική μας οικογένεια. Σκέφτομαι και τα παιδιά, τα πάω πολύ καλά με τα παιδιά. Είμαι στρέιτ γυναίκα. Δεν ένιωσα ποτέ έλξη στις γυναίκες, θα μπορούσε αλλά σε εμένα δεν συνέβη. Δεν έπαιξε ποτέ ρόλο στις επιλογές μου ο σεξουαλικός προσανατολισμός του πατέρα μου, ούτε ο περίγυρός μου από ΛΟΑΤΚΙ άτομα».

Όπως καταλήγει ο λόγος που συμμετέχει στο pride δεν είναι η σεξουαλικότητά της «αλλά με το γεγονός ότι το υποστηρίζω και αγωνίζομαι για τα δικαιώματα της οικογένειάς μου και τα δικά μου ως παιδί μιας τέτοιας οικογένειας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις