Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μέση Ανατολή – πόλεμος τώρα: Σε δύσκολη θέση ο Μπάιντεν μετά τον θάνατο των Αμερικανών στρατιωτών
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή – πόλεμος τώρα: Σε δύσκολη θέση ο Μπάιντεν μετά τον θάνατο των Αμερικανών στρατιωτών

Μέση Ανατολή - πόλεμος τώρα: Πώς θα απαντήσει ο Μπάιντεν στο Ιράν

Ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά τον θάνατο των τριών Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία ύστερα από την επίθεση, υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας, με κίνδυνο να βάλει φωτιά στην Μέση Ανατολή; Η αντίδραση μέρους της, κατά βάση αντιπολιτευόμενης, αμερικανικής πολιτικής σκηνής μετά την δολοφονική επίθεση, έχει προκαλέσει επιπλέον πονοκέφαλο στον Μπάιντεν, οποίος οδεύει σε προεκλογική περίοδο και καλείται να επιδείξει πυγμή χωρίς όμως να θέσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, σε μια άμεση συμπλοκή με το Ιράν, αναφέρει η Washington Post σε δημοσίευμά της. Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, καθώς ο Λευκός Οίκος ζυγίζει τις επιλογές, ο Μπάιντεν είναι πιθανό να αναλάβει αποφασιστική δράση, αλλά θα σκεφτεί καλά τις συνέπειες της επιλογής του.

Μια κρίση σε αργή κίνηση

Εδώ και μήνες, αυτή η κρίση έρχεται προς τον Μπάιντεν σε αργή κίνηση. Ομάδες που συνδέονται με το Ιράν κήρυξαν ανοιχτά ως στόχους τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία (και, τώρα, στην Ιορδανία) μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μετρούν περισσότερες από 160 επιθέσεις από τότε, περισσότερες από μία την ημέρα. Από τύχη οι σιιτικές πολιτοφυλακές δεν είχαν σκοτώσει Αμερικανό μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το Πεντάγωνο έχει προβεί σε αντίποινα μετά από ορισμένες επιθέσεις, αλλά όχι αρκετά δυναμικά. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο στο Ιράκ δρουν 50.000 έως 80.000 μαχητές παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Αυτές οι σιιτικές πολιτοφυλακές προφανώς πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στόχος χαμηλού κινδύνου. Το ίδιο, προφανώς, πιστεύουν και οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν, Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον πλοίων που ταξιδεύουν προς την Ερυθρά Θάλασσα, διαταράσσοντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Αυτοί οι υπολογισμοί πρέπει να αλλάξουν, επισημαίνει η Post.

Η απόδοση ευθυνών

Η πρώτη δουλειά για τα επιτελεία του Μπάιντεν είναι η «απόδοση ευθυνών». Πρέπει να προσδιορίσουν επακριβώς ποια φιλοϊρανική οργάνωση εκτόξευσε το φονικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος και να καθορίσει αν το έκανε κατόπιν εντολών της Τεχεράνης. Με αυτές τις πληροφορίες, ο στρατηγός Ερικ Κουρίλα επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, μπορεί να προετοιμάσει ένα σχέδιο για να καταστρέψει την ικανότητα της ομάδας να σκοτώνει Αμερικανούς. Η ομάδα «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» έχει αναλάβει την ευθύνη. Αυτή δεν θα είναι μια γρήγορη ή εύκολη αποστολή, εκτιμά το αμερικανικό μέσο, σημειώνοντας ότι ένα χτύπημα σε αυτήν την ομάδα πρέπει να ζυγιστεί ως προς το πώς θα ανταποδώσει η ίδια.

Οι περισσότερες από τις μεγάλες σιιτικές πολιτοφυλακές διαθέτουν πρόσθετες δυνατότητες που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη εναντίον αμερικανικών στόχων, όπως βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και μεγαλύτερους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στόχος των αντιποίνων είναι να μειωθούν οι απειλές για τις αμερικανικές δυνάμεις, όχι να αυξηθούν. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια μεγάλη πρεσβεία στη Βαγδάτη και περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη Συρία. Αυτοί είναι πολλοί στόχοι. Προτού εξαπολύσουν πλήγματα αντιποίνων, οι διοικητές πρέπει να είναι βέβαιοι ότι αυτοί οι Αμερικανοί είναι καλά προστατευμένοι.

«Μαθήματα» από τον Τζον Κένεντι

Το δίλημμα για τον Μπάιντεν τώρα προκύπτει από το γεγονός ότι η κυβέρνησή του σχεδίαζε να ξεκινήσει σύντομα συνομιλίες με το Ιράκ για μια πιθανή μείωση ορισμένων ή όλων αυτών των στρατευμάτων που σταθμεύουν με διακηρυγμένο στόχο την παρεμπόδιση επανεμφάνισης του ISIS. Τώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται επιθέσεις, ο Μπάιντεν δεν θα θελήσει να φανεί αδύναμος αποσύροντάς τους. Αλλά θα πρέπει να θυμηθεί ένα παρόμοιο δίλημμα που αντιμετώπισε ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας.

Τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίαζαν να απομακρύνουν τους πεπαλαιωμένους πυρηνικούς πυραύλους υγρού καυσίμου από την Τουρκία. Όταν η Μόσχα απαίτησε την απομάκρυνσή τους ως τίμημα για την απόσυρση των πυραύλων της από την Κούβα, ο Κένεντι δεν μπορούσε να ενδώσει ανοιχτά στη σοβιετική πίεση. Αλλά είπε κατ’ ιδίαν στους Σοβιετικούς ότι οι πύραυλοι θα εξαφανίζονταν σύντομα αν σιωπούσαν και η κρίση επιλύθηκε.

Σενάριο χτυπήματος στο Ιράν

Το επόμενο σενάριο είναι ένα άμεσο χτύπημα στο Ιράν που θα διακινδύνευε έναν πολύ ευρύτερο πόλεμο. Το να πάει κανείς σε πόλεμο απαιτεί επίσης αδιάσειστα στοιχεία. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν λέει ότι οι ισχυρισμοί περί ιρανικής κατεύθυνσης είναι «αβάσιμες κατηγορίες» και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν αποδείξεις για μια τέτοια άμεση διοίκηση και έλεγχο, σχολιάζει η Post.  Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ανεξάρτητα από το αν το Ιράν διατάζει ή όχι τα χτυπήματα, παρέχει τα όπλα, την εκπαίδευση και την πολιτική υποστήριξη σε αυτές τις ομάδες. Διεξάγει μια κλασική μυστική εκστρατεία, δρώντας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω πληρεξουσίων στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη για να εκδιώξει την Αμερική από την περιοχή χωρίς να αναλάβει την άμεση ευθύνη.

Η εμμονή του Ιράν για τον «θάνατο της Αμερικής» έχει γίνει σημαία από την επανάσταση του 1979, οπότε δεν θα τελειώσει από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά ο Μπάιντεν μπορεί να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τον τρέχοντα, έμμεσο πόλεμο, επισημαίνεται. Η αποτροπή αφορά την αποστολή σημάτων. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει χρήση στρατιωτικής βίας, αλλά συχνότερα περιλαμβάνει την αξιόπιστη προειδοποίηση. Ο κύριος υπεύθυνος προειδοποίησης αυτής της κυβέρνησης είναι ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπέρνς. Η αποστολή μιας προειδοποίησης στην Τεχεράνη είναι δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι έτοιμες να υποστηρίξουν οποιαδήποτε απειλή διατυπώνουν. Αλλά οι υπερδυνάμεις μπορούν να λάβουν άλλα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων τους. Το Ιράν δεν είναι το μόνο που έχει την ικανότητα να διεξάγει θανατηφόρες μυστικές ενέργειες.

 

Τα τελευταία χαρτιά του Μπάιντεν

Τα δύο τελευταία χαρτιά στην τράπουλα του Μπάιντεν είναι διπλωματικά. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, μόλις επέστρεψε από μια συνάντηση στην Ταϊλάνδη με τον Γουάνγκ Γι, τον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας. Ο Σάλιβαν ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ιράν για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Τόνισε ότι οι επιθέσεις των Χούθι θα βυθίσουν τελικά ένα πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές.  Ο Γουάνγκ φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η Κίνα, με την εξάρτησή της από το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο, έχει να χάσει περισσότερα από την απερισκεψία των Χούθι απ’ ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες και μένει να δούμε αν το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να διαμορφώσει τα παγκόσμια γεγονότα σε μια κρίση όπου τα συμφέροντά του συμπίπτουν με εκείνα της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Washington Post, η πιο αξιόπιστη οδός για τον περιορισμό της υποκινούμενης από το Ιράν βίας που ακολούθησε τον πόλεμο στη Γάζα είναι να δοθεί ένα γρήγορο τέλος στη σύγκρουση αυτή. Ο Μπερνς βρέθηκε στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα για να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που θα οδηγούσε σε μια παρατεταμένη ανάπαυλα των συγκρούσεων, μια συμφωνία που η Χαμάς θα μπορούσε να ονομάσει κατάπαυση του πυρός και το Ισραήλ θα μπορούσε να ονομάσει μακρά παύση. Ο Μπάιντεν πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που διαθέτει για να επιτύχει αυτή τη διάσπαση, υπογραμμίζεται. Μόλις ο πόλεμος στη Γάζα καταλαγιάσει, η αποκλιμάκωση θα εξαπλωθεί Αντίθετα, αν ο πόλεμος στην Γάζα δεν σταματήσει, οι άλλες πυρκαγιές θα ενταθούν, καταλήγει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις