Φονικές ήταν οι αμερικανικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία σε αντίποινα για μια θανατηφόρα επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιορδανία. Συγκεκριμένα εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον περισσότερων από 85 στόχων που συνδέονται με τη Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και πολιτοφυλακές που υποστηρίζει, σκοτώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν 40 άτομα. Οι επιδρομές, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς B-1 που πετούσαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν οι πρώτες ως απάντηση στην επίθεση που σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ιορδανία από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Στη Συρία, τα πλήγματα σκότωσαν 23 άτομα που φρουρούσαν τις συγκεκριμένες τοποθεσίες, δήλωσε ο Ράμι Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον Ραχμάν, δέκα φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντέιρ Έζορ και 13 στην επαρχία αλ Μαγιαντίν. Ο απολογισμός των νεκρών περιλαμβάνει επίσης εννέα Σύρους μαχητές και έξι Ιρακινούς, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως κανείς άμαχος δεν έχασε τη ζωή του.
Το Ιράκ κάλεσε τον Αμερικανό επιτετραμμένο στη Βαγδάτη για να παραδώσει επίσημη διαμαρτυρία
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Κανάνι, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι οι επιθέσεις αντιπροσωπεύουν «ένα ακόμη περιπετειώδες και στρατηγικό λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών που θα οδηγήσει μόνο σε αύξηση της έντασης και της αστάθειας».Το Ιράκ κάλεσε τον Αμερικανό επιτετραμμένο στη Βαγδάτη για να παραδώσει επίσημη διαμαρτυρία.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία και πως η κατάσταση πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Είναι προφανές πως τα αεροπορικά πλήγματα σχεδιάστηκαν επίτηδες ώστε να πυροδοτήσουν περαιτέρω τη σύγκρουση. Εξαπολύοντας επιθέσεις, σχεδόν χωρίς παύση, σε εγκαταστάσεις φερόμενων ως φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν σκόπιμα να οδηγήσουν τις μεγαλύτερες χώρες στην περιοχή στη σύγκρουση”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ζαχάροβα.
Τα πλήγματα εντείνουν τους φόβους για εξάπλωση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μετά τη φονική επίθεση της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η αλήθεια είναι ότι οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Η Ουάσινγκτον πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση αλλά και ότι τα πλήγματα θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Η αποτροπή σημαίνει να σταλεί ένα μήνυμα στο Ιράν και στις μαχητικές ομάδες που υποστηρίζει: ότι οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων πρέπει να σταματήσουν.
“Η Αμερική δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν”
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα κλιμακώσουν τις εντάσεις σε ένα νέο επικίνδυνο επίπεδο σε μια ήδη ασταθή περιοχή. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιθυμούν να τονίσουν ότι η Αμερική δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι στόχοι αυτών των χτυπημάτων ήταν όλοι στο Ιράκ και τη Συρία και όχι στο ίδιο το Ιράν. Επίσης είναι μια χρονιά προεδρικών εκλογών για τις ΗΠΑ με την προεκλογική εκστρατεία να προμηνύεται πολύ δύσκολη ιδιαίτερα για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές, το ζήτημα του Ιράν είναι ένα από τα θέματα που χρησιμοποιεί για να χτυπήσει τον Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ κατηγορεί τακτικά τον πρόεδρο ότι είναι πολύ μαλακός απέναντι στην Τεχεράνη. Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παύση των μαχών και στην απελευθέρωση δεκάδων ομήρων τότε ναι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Σημειώνεται ότι την Κυριακή (4/2) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ξεκινάει για μια ακόμη διπλωματική περιοδεία στη Μέση Ανατολή.