Τις διεθνείς κυρώσεις, αποκομίζοντας εκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις … ψεύτικων βλεφαρίδων, καταφέρει να παρακάμπτει η Βόρεια Κορέα καθώς πάνω γράφουν ότι είναι προϊόν Κίνας. Αυτό αποκαλύπτει το Reuters το οποίο μίλησε με 20 άτομα -μεταξύ των οποίων 15 στη βιομηχανία βλεφαρίδων, καθώς και με δικηγόρους και εμπειρογνώμονες στην οικονομία της Βόρειας Κορέας- οι οποίοι περιέγραψαν ένα σύστημα στο οποίο επιχειρήσεις με έδρα την Κίνα εισάγουν ημιτελή προϊόντα από τη Βόρεια Κορέα, τα οποία στη συνέχεια ολοκληρώνονται και συσκευάζονται ως κινεζικά.
Οι τελικές βλεφαρίδες στη συνέχεια εξάγονται σε αγορές όπως η Δύση, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, σύμφωνα με οκτώ άτομα που εργάζονται για εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα στο εμπόριο. Η Βόρεια Κορέα είναι εδώ και καιρό ένας σημαντικός εξαγωγέας προϊόντων μαλλιών, όπως περούκες και ψεύτικες βλεφαρίδες. Όμως οι εξαγωγές σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν η Βόρεια Κορέα έκλεισε ερμητικά τα σύνορά της.
Σημαντικό εμπόριο βλεφαρίδων βορειοκορεατικής κατασκευής μέσω της Κίνας ξεκίνησε ξανά το 2023, σύμφωνα με τελωνειακά έγγραφα και τέσσερα άτομα που έχουν γνώση της κατάστασης. Σύμφωνα με στοιχεία από τα τελωνεία οι εξαγωγές της Βόρειας Κορέας προς την Κίνα υπερδιπλασιάστηκαν το 2023, όταν άνοιξαν εκ νέου τα σύνορα. Η Κίνα είναι ο προορισμός για το σύνολο σχεδόν των δηλωμένων εξαγωγών της Βόρειας Κορέας.
Οι περούκες και οι βλεφαρίδες αποτελούσαν σχεδόν το 60% των δηλωμένων εξαγωγών
Οι περούκες και οι βλεφαρίδες αποτελούσαν σχεδόν το 60% των δηλωμένων εξαγωγών της Βόρειας Κορέας προς την Κίνα πέρυσι. Συνολικά, η Βόρεια Κορέα εξήγαγε 1.680 τόνους ψεύτικων βλεφαρίδων, γενειάδων και περούκας στην Κίνα το 2023, αξίας περίπου 167 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2019, όταν οι τιμές ήταν χαμηλότερες, εξήγαγε 1.829 τόνους αξίας μόλις 31,1 εκατ. δολαρίων. Τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Βόρειας Κορέας προς την Κίνα υπερδιπλασιάστηκαν το 2023, όταν άνοιξαν ξανά τα σύνορα.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο και η Πιονγκγιάνγκ «είναι φιλικοί γείτονες» και ότι «η κανονική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που είναι νόμιμη και συμβατή και ότι δεν πρέπει να ακούγονται υπερβολές».
Τι γίνεται με τις διεθνείς κυρώσεις
Από το 2006, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει προσπαθήσει να ανακόψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ με σχεδόν δώδεκα ψηφίσματα κυρώσεων που περιορίζουν την ικανότητά της να εμπορεύεται προϊόντα όπως άνθρακα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και πετρέλαιο. Επέβαλε επίσης αυστηρούς περιορισμούς στους Βορειοκορεάτες που εργάζονται στο εξωτερικό. Οι κυρώσεις που ψηφίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας υποτίθεται ότι πρέπει να εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ -τα οποία όλα δεσμεύονται νομικά να τις εφαρμόσουν- χρησιμοποιώντας την τοπική νομοθεσία. Αλλά δεν υπάρχει άμεση απαγόρευση για τα προϊόντα μαλλιών, οπότε το εμπόριο ψεύτικων βλεφαρίδων από τη Βόρεια Κορέα δεν παραβιάζει απαραίτητα το διεθνές δίκαιο, δήλωσαν στο Reuters τρεις ειδικοί σε θέματα κυρώσεων