Βγαλμένη από αστυνομική ταινία είναι η ζωή του Βαγγέλη Ρωχάμη, που πέθανε σε ηλικία 73 ετών, στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, όπου νοσηλευόταν. «Δεν μετανιώνω τίποτα» είχε πει ο Έλληνας «Πεταλούδας», που είχε αποδράσει πάνω από 10 φορές από τις ελληνικές φυλακές, στην τελευταία του συνέντευξη που δόθηκε πριν 8 χρόνια στον Alpha και στην εκπομπή «Βράδυ» με τον Πέτρο Κωστόπουλο. Άλλωστε, όπως παραδέχθηκε, από μικρός έβλεπε γουέστερν. «Μου άρεσαν οι κακοί, τα παλικάρια».
Όσον αφορά στις αποδράσεις του, για τις οποίες το όνομά του πήρε θρυλικές διαστάσεις, ο Βαγγέλης Ρωχάμης είχε πει: «Για να πάμε στο επισκεπτήριο περνούσαμε τουλάχιστον δέκα πόρτες. Άλλες ήθελαν κλειδιά και άλλες όχι. Όταν περνούσαμε από την γραμματεία, είδα ότι τα κλειδιά ήταν περασμένα σε ένα ταμπλό. Όταν τα είδα την πρώτη φορά, φρόντισα να έχω ένα κομμάτι πλαστελίνης μαζί μου».
Όταν πέρναγε από εκεί, συνήθως όταν επέστρεφε από τα Δικαστήρια, και είχε χρόνο δέκα λεπτά μέχρι να έρθει η σειρά του, έπαιρνε ένα κλειδί και το έβαζε πάνω στην πλαστελίνη. «Πέρασαν δέκα μήνες, ίσως και χρόνος, για να πάρω τα 5 – 6 κλειδιά που χρειαζόμουν. Τα έδινα σε κάποιον έξω και μου τα έφτιαχνε. Το να ανοίξεις όλες τις πόρτες ήταν θέμα υπομονής. Τις δύο τελευταίες τις άνοιξαν μόνοι τους, από εκεί που έφευγαν οι δικηγόροι, γιατί έτσι έφυγα. Είχα ντυθεί σαν δικηγόρος». Πάντως, είχε και βοήθεια από έναν φίλο του, που είχε ανοίξει την πόρτα πριν την κεντρική.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρωχάμης ανέφερε ένα περιστατικό από τα πρώτα στάδια της εγκληματικής του δραστηριότητας. Μαζί με έναν συνεργό έκλεψαν ένα χρηματοκιβώτιο. Πήγαν σε ένα ποτάμι και το άνοιξαν με πέτρες. Όμως τα περισσότερα χρήματα τα πήρε ο αέρας.
Για τον ρόλο του στους αγώνες των κρατουμένων
Ο διαβόητος ληστής έγινε γνωστός και για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε κινητοποιήσεις των κρατουμένων. «Μπορούσα να οργανώνω τους κρατούμενους να είναι αγαπημένοι και διεκδικούσαμε όλοι μαζί περισσότερα δικαιώματα και καλύτερη ζωή στις φυλακές», είπε. «Το 1981 είχαμε καταλάβει επί ένα μήνα τη φυλακή. Μέχρι και τα υπόγεια ελέγχαμε» είχε πει στη συνέντευξή του το 2016. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι φυλακές της Κέρκυρας. Το κτίριο κάηκε ολοσχερώς, όμως κανείς από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους δεν τραυματίστηκε.
«Συνέλαβαν την κόρη μου για να με εκβιάσουν»
Πώς ένιωθε όμως για την βεντέτα του με τους αστυνομικούς; Ο ίδιος είχε μία πιο μετριοπαθή προσέγγιση. Όπως είχε πει, δεν τον αντιπαθούσαν. «Έκαναν απλά τη δουλειά τους», διευκρίνισε. Υπήρξε όμως μία περίπτωση που θύμωσε με τους αστυνομικούς. Όπως υποστήριξε, η ΕΛΑΣ συνέλαβε την κόρη του «για να τον εκβιάσει». «Είχα ένα μπρεν από τανκ. Έκοψα λοιπόν την οροφή μιας BMW και ξεκίνησα από τη Φυλής όπου είχα κρυμμένα αυτοκίνητα για το Χαϊδάρι». Στη συνέχεια τον έπιασε λάστιχο. Οπλίστηκε με ένα ούζι και άλλα όπλα και χρησιμοποίησε ένα ταξί που περνούσε μπροστά. «Κατέβηκα στο Χαϊδάρι και πυροβολούσα τις μαρκίζες και τα κεφάλια από κάποιες κούκλες στα μαγαζιά. Ήθελα να τους δείξω ότι μπορούσα, αλλά δεν ήθελα. Επέστρεψα το ταξί στον κάτοχό του, του άφησα και 200 χιλιάδες δραχμές και εξαφανίστηκα. Είχα στείλει το μήνυμά μου».
«Τα έτρωγα, τα έδινα… είχα βοηθήσει παιδάκια»
Στη συνέντευξη, ο Βαγγέλης Ρωχάμης είπε ότι η πλέον επικερδής ληστεία του απέφερε 60 εκατομμύρια δραχμές. Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν είχε ούτε ένα ευρώ από εκείνα τα χρήματα. «Τα έτρωγα, τα έδινα… είχα βοηθήσει παιδάκια που είχαν καψίματα και ήθελαν πλαστικές, άλλα που χρειάζονταν εγχειρίσεις». Εντύπωση προκαλεί και η… αποκάλυψη του Βαγγέλη Ρωχάμη για τη δραστηριότητά του και το κόστος της: «Το να είσαι κακοποιός είναι “ακριβό σπορ”. “Έπρεπε να νοικιάζω 12-13 διαμερίσματα ταυτόχρονα. Ήμουν υποχρεωμένος να πληρώνω ανθρώπους για να μου φέρνουν αυτοκίνητα, τα όπλα».