Μαίνονται οι βομβαρδισμοί στη Ράφα
«Υπέρμετρες» χαρακτήρισε τις βίαιες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας η αμερικανική κυβέρνηση, την ώρα που οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις στον πολιορκημένο θύλακα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, που ολοκλήρωσε την Πέμπτη (9/2) την περιοδεία του στην Μέση Ανατολή εξέφρασε την αναγκαιότητα να κηρυχθεί ανακωχή και παρότρυνε το Ισραήλ να «προστατεύει» τους αμάχους. Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος «καταστροφής» στη Ράφα και τόνισε πως δεν θα υποστηρίξει την επιχείρηση «χωρίς σοβαρό και αξιόπιστο σχεδιασμό» για τους αμάχους.
«Θεωρώ, όπως γνωρίζετε, ότι η ανταπόδοση στη Λωρίδα της Γάζας, είναι υπέρμετρη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επικρίνοντας – γεγονός εξαιρετικά σπάνιο- το Ισραήλ.
Έτοιμο για έφοδο στη Ράφα το Ισραήλ
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τον στρατό να αρχίσει να «προετοιμάζεται για έφοδο στη Ράφα» στα νότια της Γάζας και το σημείο από το οποίο περνούσε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους και στο οποίο βρίσκονται στοιβαγμένοι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν κρύβει πως τον «τρομάζει» η προοπτική χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα. «Μια τέτοια επιχείρηση θα επιδείνωνε εκθετικά αυτόν που είναι ήδη ανθρωπιστικός εφιάλτης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιφέρεια», τόνισε με ανάρτησή του στο X (του πρώην Twitter).
Half of Gaza’s population is now crammed into Rafah with nowhere to go.
Reports that the Israeli military intends to focus next on Rafah are alarming.
Such an action would exponentially increase what is already a humanitarian nightmare with untold regional consequences.
— António Guterres (@antonioguterres) February 8, 2024
Διπλωματικός «πυρετός» για νέα εκεχειρία
Και ενώ οι ισραηλινές επιθέσεις είναι ανελέητες στο Κάιρο, άρχισε την Πέμπτη (8/2) «νέος κύκλος διαπραγματεύσεων», στον οποίο μεσολαβούν η Αίγυπτος και το Κατάρ, με συμμετοχή αντιπροσώπων της Χαμάς, που αποσκοπούν να εξασφαλιστούν η αποκατάσταση «της ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας» και η ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους φυλακισμένους. «Αναμένουμε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, όμως η Χαμάς είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις και θέλει να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Σαουδική Αραβία υποδέχθηκε αξιωματούχους κρατών της περιοχής για «διαβουλεύσεις» όσον αφορά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ριάντ τόνισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως είναι διατεθειμένο να συζητήσει την εξομάλυνση των σχέσεών του με το Ισραήλ, αλλά μόνο αφού τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος.