Το Athens Book Space, ο σύγχρονος χώρος ανάγνωσης, χαλάρωσης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο, μέσα στο Πάρκο Ελευθερίας, διοργανώνει δράσεις, βλιοπαρουσιάσεις για μικρούς και μεγάλους, καθώς και ένα δημιουργικό εργαστήριο ανάγνωσης από 16 έως 29 Φεβρουαρίου. Το Πάρκο Ελευθερίας επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, αναδεικνύεται σήμερα σε ένα ζωντανό, διαδραστικό, πολιτιστικό κόμβο. Μαζί με το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων που αποτελεί έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων, και τους πέντε νέους, φιλόξενους, θεματικούς κήπους, το σημείο επανασυστήνεται ως χώρος συνάντησης, γνώσης, μνήμης και πολιτισμού. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την επανέκθεση του Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου και οι μελέτες για τη δημιουργία του Μουσείου Αντιδικτατορικού Αγώνα. Στόχος είναι να διαφυλαχτεί και για τις επόμενες γενιές η ιστορική μνήμη της πόλης.
Athens Book Space στο Πάρκο Ελευθερίας
Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων είναι ένας σύγχρονος χώρος ανάγνωσης, συνάντησης, χαλάρωσης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο, μέσα στην καταπράσινη καρδιά του Πάρκου Ελευθερίας, στην Βασ. Σοφίας. Ελεύθερη πρόσβαση σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία, για παιδιά και ενήλικες, 24ωρη δωρεάν πρόσβαση σε Wi-Fi, podcasts, συναντήσεις και συζητήσεις με συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων και πολλά ακόμα σας περιμένουν στο νέο πολιτιστικό τοπόσημο της Αθήνας. Το Athens Book Space υλοποιείται από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στο Πάρκο Ελευθερίας
«Αποθήκη Ανθρώπων» Ειρήνη Δερμιτζάκη, Εκδόσεις Εύμαρος
Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, 18:00
Μια Ελληνίδα ηθοποιός μεταναστεύει στο Λονδίνο και πιάνει δουλειά σε ένα γηροκομείο, όπου φροντίζει ασθενείς με άνοια. Εκεί προσπαθεί να ξεχάσει όλα όσα την έδιωξαν από την Ελλάδα, ενόσω οι ένοικοι του γηροκομείου προσπαθούν να θυμηθούν κάτι από την περασμένη τους ζωή. Στην εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Αποθήκη Ανθρώπων» και στη συζήτηση γύρω από τη θεματική του συμμετέχει η συγγραφέας Ειρήνη Δερμιτζάκη και η δημιουργός και διαχειρίστρια γκρουπ φροντιστών Άνοιας-Αλτσχάιμερ, Σίσσυ Μαρούλη. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Σωτήρης Δούβρης. Μουσική: Κάρμεν Ζωγράφου.
Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Αποθήκη ανθρώπων»:
«Το λεωφορείο της Αποθήκης σταματάει μπροστά από την πλατεία Σάσεξ. Ο ανελκυστήρας αρχίζει να κατεβάζει ένα ένα τα αναπηρικά αμαξίδια. Η παρέλαση των λουόμενων ξεκινά. Μπροστά πηγαίνουν οι ηλικιωμένοι με τα μπαστουνάκια τους, πίσω εκείνοι που κρατούν πι και τελευταία τα καροτσάκια. Τα άσπρα καπελάκια τους αστράφτουν στον ήλιο. Η αμμουδιά έχει ένα ξεβαμμένο χρώμα, σαν δαχτυλίδι χρυσό που θάμπωσε από την πολυκαιρία. Η θάλασσα σκούρα, δε σου κάνει καρδιά να βουτήξεις. Οι γέροι όμως χαμογελάνε. Όλοι εκτός από την Ανν, που γκρινιάζει γιατί μπήκε άμμος στις παντόφλες της. Η Γερτρούδη φοράει ολόσωμο μαύρο μαγιό και έχει πορτοκαλί σωσίβιο, σαν τηγανητό λουκουμά, γύρω από τη μέση της. Βουτάει πρώτη αφήνοντας τσιρίδες χαράς. Ο Μπόρις έχει σταματήσει στην άκρη της ξύλινης ράμπας. Κάθεται στο καρότσι του και έχει βουτήξει τα σοκολατένια πόδια του στο νερό. Έρχεται το κύμα και φεύγει. Ωραία που είναι. Λες να ‘χει και κροκόδειλους;»
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Ειρήνη Δερμιτζάκη σπούδασε Υποκριτική στην Ελλάδα και Κινηματογράφο στο Λονδίνο και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Teeside της Αγγλίας. Έχει σκηνοθετήσει διάφορες θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και Αγγλία, ενώ τα έργα της «Ορνιθοφοβία» και «Αντζελέτα και Ετελβίνα» έχουν ανέβει σε θέατρα του Λονδίνου. Έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα, Αγγλία και Αυστραλία, έχει γράψει σενάρια ταινιών μικρού μήκους και έχει εργαστεί στην τηλεόραση σαν σεναριογράφος. Βραβευμένα έργα της έχουν ανέβει στο Vault Theatre και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το 2023 συμμετείχε στη συγγραφή του κειμένου «Λιγνίτη Τόπος ή Τι;» για το πρόγραμμα του Υπουργείο Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, στο στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου της Εφηβικής Σκηνής. Διδάσκει θεατρική και δημιουργική γραφή σε Ελλάδα και Αγγλία.
«Οι περιπέτειες του Ξάπλα»
Παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού της Μαρίζας Τσαγκά για παιδιά προσχολικής ηλικίας Εκδόσεις Κομνηνός, εικονογράφηση: Χρύστα Δημαρέλου
Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, 12:00-14:00
Η φιλία ενός μικρού κοριτσιού και του αγαπημένου της φίλου, του Ξάπλα, ενός παιχνιδιάρη γατούλη δοκιμάζεται όταν νέες παρουσίες έρχονται στην αυλή της οικογένειας. Η εμφάνιση μιας περίεργης σκιάς θα απομακρύνει τους δυο φίλους, όχι όμως για πολύ καθώς οι τρεις κοτούλες η Φιφίκα, η Ριρίκα και η Πιπίτσα τον αναζητούν για να του υπενθυμίσουν την αγάπη της οικογένειας προς εκείνον. Μετά από μια περιπετειώδη ημέρα οι τέσσερις φίλοι επιστρέφουν στην αυλή του σπιτιού κάνοντας ένα ξέφρενο πάρτι. Στην εκδήλωση συμμετέχει η συγγραφέας Μαρίζα Τσαγκά και η Χριστίνα-Αλίκη Δεληβοριά-Δημαρέλου, M.Ed. Λογοθεραπεύτρια, Ειδική Παιδαγωγός, Εκπ. Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια.
*Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο τηλ 6974802645 (Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00 & Σαββατοκύριακο 10:00-15:00)
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Μαρίζα Τσαγκά γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και στο κολλέγιο City Unity College, Communication & Social Media. Η Μαρίζα Τσαγκά εργάζεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης της Δομής «ΓΕΦΥΡΑ». Το πρόγραμμα αποτελεί μια νέα οργανωτική προσέγγιση στη διαχείριση των αναγκών και την παροχή υπηρεσιών για την ανακούφιση των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στο παρελθόν, η Μαρίζα Τσαγκά, ασχολήθηκε και με τον κλάδο του τουρισμού, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνέχισε τις σπουδές στην βρεφονηπιοκομία, εκπαιδεύεται στη ζωοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την προσχολική αγωγή. Η αγάπη της για τα παιδιά και τα ζώα, την ώθησε να ασχοληθεί με το παιδικό παραμύθι και να το συνδυάσει με τους τετράποδους φίλους μας.
«Οι φωνές μας μαζί»
Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι» για ενήλικο κοινό.
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00
Οι συμμετέχοντες (ενήλικες) έρχονται σε επαφή με ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα και εξοικειώνονται με τη διαδικασία της δημιουργικής ανάγνωσης. Ταυτόχρονα αξιοποιούν ποικίλα εκφραστικά μέσα, ανακαλύπτοντας τους δρόμους που μας ανοίγει η συλλογική ανάγνωση. Σχεδιασμός και υλοποίηση: Χρήστος Χριστόπουλος.
*Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο τηλ 6974802645 (Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00 & Σαββατοκύριακο 10:00-15:00)
«Ποιος σκότωσε τον Γκράμσι»
Δημήτρης Δεληολάνης, Εκδόσεις Στοχαστής. Υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Δοκιμίου- Μαρτυρίας
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00
[…] Ο Γκράμσι που γνωρίσαμε μέχρι τώρα είναι ένας Γκράμσι λογοκριμένος. Ο Παλμίρο Τολιάτι, που διαδέχτηκε τον Γκράμσι στην ηγεσία του Κ.Κ.Ι., έδωσε μάχη προκειμένου να σώσει από τη λήθη τα Τετράδια της Φυλακής και την αλληλογραφία του. Αλλά δεν τόλμησε να δώσει στη δημοσιότητα κείμενα με εκτιμήσεις και στοχασμούς που έρχονταν σε αντίθεση με τον επίσημο μαρξισμό-λενινισμό της Μόσχας. Αυτά τα κείμενα άρχισαν να γίνονται γνωστά μόνο μετά τον θάνατο του Στάλιν και του Τολιάτι, αρχής γενομένης με την πλήρη έκδοση των Τετραδίων της Φυλακής. Όλα αυτά τα στοιχεία παρατίθενται διεξοδικά και σε πλήρη μετάφραση, ώστε ο προσεκτικός αναγνώστης να είναι σε θέση να αποφασίσει μόνος του ποιος τελικά σκότωσε τον Γκράμσι. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Δημήτρης Δεληολάνης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, σε ηλικία 13 ετών ακολούθησε την οικογένειά του στην Ιταλία. Είναι πτυχιούχος και κάτοχος μεταπτυχιακού της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza. Υπήρξε για 35 χρόνια ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Ρώμη. Ακόμη και σήμερα συνεργάζεται με μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και ιταλικά (ilManifesto, Ytali.com, SLPress.gr κ.ά.), ενώ συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Τετράδια. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Γωγώ Αλεξανδρή και έχει δύο γιους, τον Λουκά και τον Ηλία. Το πρόσφατο βιβλίο του «Ποιος σκότωσε τον Γκράμσι», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Στοχαστής.
«Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας»
Σταύρος Παναγιωτίδης, Εκδόσεις Κέδρος
Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00
Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μεγάλα κεφάλαια που «αποδομούν» τα λάθη που έχουν περάσει στην Ιστορία: στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο, στους μύθους της Τουρκοκρατίας και της Ελληνικής Επανάστασης, στους μύθους που αφορούν τον εικοστό αιώνα και στις διάσημες φράσεις που φέρεται να ειπώθηκαν, αλλά τελικά δεν ειπώθηκαν ποτέ, όπως αποδεικνύει ο συγγραφέας παραθέτοντας αδιάσειστα στοιχεία και αποσπάσματα από μελέτες καταξιωμένων ιστορικών.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Σταύρος Παναγιωτίδης γεννήθηκε το 1982 στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Είναι διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας. Ζει στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Κουρασμένο μέλι», ενώ το νέο βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας» έγινε best seller από τους πρώτες μήνες κυκλοφορίας του.
Αν βρεθείτε στο Πάρκο Ελευθερίας:
Μην χάσετε την ομαδική εικαστική έκθεση «The condition of (im)-Possibility: The Invaders» που φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων από τις 8 έως τις 25 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και ανεξάρτητης επιμελήτριας δρ. Εύας Κέκου. Η έκθεση πραγματεύεται τη συνθήκη των άπειρων πιθανοτήτων σε ένα μαθηματικό αρχικά πλαίσιο εντός του οποίου υπάρχουν άπειρες νέες δυνατότητες, με στόχο να προβληματίσει αλλά και να διερευνήσει τον χαρακτήρα αυτών των μεταβολών καθώς και το πώς εκείνες γίνονται αντιληπτές. Στην έκθεση θα λάβουν χώρα δύο εικαστικές performances, από τον Δημοσθένη Αγραφιώτη (8/2, 19:00) και την Jennifer Nelson (24/2, 12:00), ενώ ξεναγήσεις παρουσία των καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθούν στις 24 & 25 Φεβρουαρίου.
Είσοδος ελεύθερη (Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά).
Περισσότερες πληροφορίες για το υπαίθριο αναγνωστήριο μπορείτε να δείτε στο site: https://athensbookspace.gr
Πληροφορίες και κρατήσεις: 6974802645 (Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-18:00 & Σαββατοκύριακο: 10:00-15:00)
Το Athens Book Space διαχειρίζεται η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.