Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σήμα κινδύνου από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Απάτες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμα κινδύνου από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Απάτες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Τι βλέπουν οι χρήστες; Απαντάει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ιντερπόλ και Europol, ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εντοπίσουν τα μέλη διεθνούς οργανωμένου κυκλώματος, που επιχειρούν να εξαπατήσουν χιλιάδες ανθρώπων με «όχημα» την τεχνητή νοημοσύνη!!!

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Τα deep fake βίντεο (βαθιά ψεύτικα), δηλαδή, βίντεο, που πλασάρουν με ρυθμούς πολυβόλου οι διεθνείς απατεώνες, εμφανίζοντας σε βιντεάκια, που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο, διάσημα πρόσωπα από τον πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό κόσμο, καλλιτέχνες, ηθοποιούς, τραγουδιστές, μοντέλα, να… απευθύνονται στο κοινό και να…διαφημίζουν, φυσικά εν αγνοία τους, τα πάντα! Κυρίως, η Δίωξη εστιάζει σε δύο τομείς, όπου επιχειρούν να δράσουν, αυτοί που εκμεταλλεύονται με άθλιο τρόπο την τεχνητή νοημοσύνη. Σε δήθεν επενδυτικά προγράμματα, που θα αποφέρουν, τάχα, «απίστευτα κέρδη» σε όποιον δεχθεί να «επενδύσει» είτε να αγοράσει υποτιθέμενα «θαυματουργά φάρμακα-σκευάσματα».

Κι όλα αυτά τα επικίνδυνα, δήθεν τα προωθούν υψηλής αναγνωρισιμότητας και φήμης πρόσωπα, οι οποίοι εμφανίζονται με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στους κατά καιρούς λόγους τους, να τα… συστήνουν, «λέγοντας» και την προσωπική τους εμπειρία!!! Σκοπός των διεθνών απατεώνων, όπως δήλωσε στο Alphafreepress αξιωματικός της Δίωξης, είναι να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, μέσω του κόλπου της τεχνητής νοημοσύνης, από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Ή και στην πορεία να υφαρπάξουν τραπεζικούς κωδικούς και να αφαιμάξουν τους λογαριασμούς. Πάντως, επενδύσεις δεν θα «δει» κανείς, ενώ και φάρμακα -σκευάσματα για τα οποία πλήρωσε, επίσης δεν θα παραλάβει ποτέ από αυτούς.

Απατηλές διαφημίσεις

Μπροστά σ αυτή την κατάσταση η ΕΛ.ΑΣ, γνωστοποιώντας την υπόθεση για προστασία του κοινωνικού συνόλου ανακοίνωσε ότι «το τελευταίο διάστημα, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός απατηλών διαφημίσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, με δήθεν επενδυτικά προγράμματα ή υποτιθέμενα «θαυματουργά» φάρμακα-σκευάσματα, τα οποία δήθεν προωθούν-διαφημίζουν υψηλής αναγνωρισιμότητας και φήμης πρόσωπα (πολιτικοί, έγκριτοι επιστήμονες, καλλιτέχνες κ.α.). Οι εν λόγω απατηλές διαφημίσεις εμφανίζονται κυρίως ως «χορηγούμενες» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φερόμενες μάλιστα ψευδώς, σε πολλές περιπτώσεις, να προέρχονται από άρθρα έγκριτων εφημερίδων και ιστοσελίδων».

Στη συνέχεια, εξηγούνται ακόμη περισσότερα:

«Παράλληλα, συνοδεύονται από αληθοφανές οπτικοακουστικό περιεχόμενο, το οποίο, όμως, είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (Deepfake)».

Τι βλέπουν, λοιπόν, οι χρήστες; Απαντάει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

«Σε αυτά εμφανίζονται τα προαναφερόμενα πρόσωπα να προτρέπουν τους πολίτες να επενδύσουν σε δήθεν επενδυτικά προγράμματα υψηλής απόδοσης (κρυπτονομίσματα, χρυσός, πετρέλαιο κ.α.), εκφράζοντας ταυτόχρονα δήθεν προσωπικές εμπειρίες όπου οι ίδιοι αποκόμισαν σημαντικά κέρδη. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις απατηλής προώθησης φαρμάκων-σκευασμάτων, εμφανίζονται τα ανωτέρω πρόσωπα να διαφημίζουν σκευάσματα αγνώστου προέλευσης και αποτελεσματικότητας και δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, προσδίδοντάς τους «θαυματουργές» θεραπευτικές ιδιότητες, για διάφορες παθήσεις, εκφράζοντας και εδώ υποτιθέμενες προσωπικές εμπειρίες για τη δήθεν αποτελεσματικότητά τους».

Ωστόσο, οι δράστες της απάτης, δεν μένουν εκεί. ΄Εχουν κι άλλα «όπλα» στο… οπλοστάσιό τους: Επισημαίνουν οι αστυνομικοί: «Προκειμένου οι διαφημίσεις αυτές να γίνονται ακόμα πιο πειστικές, συνοδεύονται από ψευδή σχόλια-κριτικές από «ψεύτικους» λογαριασμούς, όπου και εκεί αποτυπώνονται δήθεν θετικές προσωπικές εμπειρίες. Μάλιστα, για την προώθησή τους χρησιμοποιούνται «αναλώσιμες» ιστοσελίδες, που διαρκώς ανανεώνονται (σε περίπτωση απενεργοποίησης) ενώ το περιεχόμενό τους προσαρμόζεται και μεταβάλλεται δυναμικά ανάλογα με τη χώρα, που στοχεύουν οι δράστες».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να μην εξαπατηθούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις και ειδικότερα:

Για τις απάτες με παροχή επενδυτικών υπηρεσιών:

· Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπετε διαφημίσεις επενδυτικών προγραμμάτων στο διαδίκτυο, που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις, ακόμα και όταν εμφανίζονται να συμμετέχουν σε αυτές πρόσωπα υψηλού κύρους και μεγάλης αναγνωρισιμότητας.

· Μην επενδύετε τα χρήματά σας σε υπηρεσίες χωρίς να είστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.

· Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού.

· Αναζητήστε πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που σας προσεγγίζουν.

· Αιτηθείτε τους όρους και προϋποθέσεις, πριν πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή.

· Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων σας ή απόφαση για επένδυση, ελέγξτε εάν η εταιρία διαθέτει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή ευρωπαϊκό διαβατήριο.

· Ανατρέχετε στη λίστα προειδοποιήσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το επενδυτικό κοινό, στο σύνδεσμο http://www.hcmc.gr/el/warnings1

· Να διατηρείτε επιφυλάξεις αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή. Σκεφτόμαστε δύο φορές πριν κάνουμε κλικ. #ThinkB4UClick

Για τις απάτες με δήθεν «θαυματουργά» φάρμακα:

· Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της Χώρας μας.

· Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

· Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.

· Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

black pen beside black computer keyboard
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις