Τεχνητή βροχή πώς γίνεται: Η πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνητή βροχή πώς γίνεται: Η πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Δείτε βίντεο

19.02.2024 | 11:19

Από ένα κτίριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετεωρολόγοι και εμπειρογνώμονες παρακολουθούν και παρεμβαίνουν στην τεχνητή δημιουργία βροχόπτωσης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει επενδύσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για να ξεκινήσει μια διαδικασία που ονομάζεται σπορά νεφών για την τεχνητή δημιουργία βροχόπτωσης, σύμφωνα με την αγγλική έκδοση του πρακτορείου Al Arabiya Το Ερευνητικό Πρόγραμμα των ΗΑΕ για την Επιστήμη Ενίσχυσης της Βροχής & Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας (UAEREP-NCM) – η ομάδα εργασίας πίσω από το πρόγραμμα σποράς νεφών της χώρας – που βρίσκεται σε μία από τις πιο θερμές και ξηρές περιοχές της γης, ηγείται της προσπάθειας για τη σπορά νεφών και την αύξηση των βροχοπτώσεων για περισσότερα από 23 χρόνια.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η συμβολή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του πληθυσμού έχει εντείνει την πίεση στους υδάτινους πόρους. Αυτή η κλιμακούμενη ζήτηση έχει οδηγήσει τα ΗΑΕ, που παραδοσιακά εξαρτώνται από μονάδες αφαλάτωσης που χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό, σε μια κρίσιμη καμπή. Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας και η μεταβολή των καιρικών συνθηκών έχουν επιδεινώσει τα προβλήματα λειψυδρίας, επιβαρύνοντας επιπλέον τις ήδη περιορισμένες πηγές γλυκού νερού των ΗΑΕ. Καθώς ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των αυξανόμενων αναγκών σε νερό έχει γίνει πιο έντονη. Η σπορά σύννεφων έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην ενίσχυση των ετήσιων βροχοπτώσεων, δήλωσε ο αξιωματούχος της NCM. Σε μια θολή ατμόσφαιρα, η σπορά σύννεφων έδειξε τη δυνατότητα αύξησης των βροχοπτώσεων έως και κατά 15%.

Πώς λειτουργεί η δημιουργία βροχής με φυσικά άλατα;

«Η τεχνολογία σποράς σύννεφων λειτουργεί με την εισαγωγή παραγόντων σποράς στο κατώτερο τμήμα των σύννεφων που έχουν ευνοϊκά ανοδικά ρεύματα», δήλωσε ο αξιωματούχος της NCM. «Οι παράγοντες αυτοί μεταφέρονται προς τα πάνω στα σύννεφα, ενισχύοντας μικροφυσικές διεργασίες όπως η συμπύκνωση και η συνένωση». Και πρόσθεσε: «Αυτή η ενίσχυση οδηγεί στη μεγέθυνση του μεγέθους των σταγονιδίων, καθιστώντας τα βαρύτερα. Η διαδικασία προϋποθέτει τη διασπορά αυτών των παραγόντων σποράς στην ατμόσφαιρα με διάφορες μεθόδους, όπως επίγειες γεννήτριες και αεροσκάφη. Στο πρόγραμμά μας για τη σπορά των νεφών στο NCM, υιοθετούμε μια συμβατική προσέγγιση που περιλαμβάνει την ανάφλεξη υγροσκοπικών φωτοβολίδων που περιέχουν φυσικά άλατα, κυρίως χλωριούχο κάλιο. Αυτές οι φωτοβολίδες απελευθερώνονται από εξειδικευμένα αεροσκάφη».

Η πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η πρωτοβουλία των ΗΑΕ για τη σπορά των νεφών, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, συνεχίζεται και εξελίσσεται με το NCM να διερευνά συνεχώς άλλες, νεότερες τεχνολογίες. Πέρυσι, η NCM αποκάλυψε σχέδια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος με την ενσωμάτωση πρόσθετων προηγμένων αεροσκαφών σποράς νεφών στον στόλο της. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε πειράματα διασποράς ατμοσφαιρικών φορτίων και μέτρησης νεφών, σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη που εκπαιδεύεται σε δεδομένα από μοντέλα καιρού.

Η σπορά νεφών χρησιμοποιείται σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου διεξήχθη πρωτοποριακή έρευνα στα μέσα του 20ού αιώνα. Αλλού στην περιοχή, άλλα κράτη του Κόλπου στρέφονται επίσης στη σπορά νεφών για να ενισχύσουν τις ετήσιες βροχοπτώσεις. Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας (NCM) της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιεί τακτικά αποστολές σποράς νεφών σε όλο το Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να προσαρμόσει τα καιρικά πρότυπα και να αυξήσει τις βροχοπτώσεις από το σημερινό ποσοστό, το οποίο δεν ξεπερνά τα 100 χιλιοστά ετησίως.

Η πρωτοβουλία σποράς νεφών είναι ένα από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Πράσινης Πρωτοβουλίας Μέσης Ανατολής, η οποία εισήχθη από τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμαν. Το 2023, στην ιστορική αποστολή της Σαουδικής Αραβίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι Σαουδάραβες αστροναύτες Ali al-Qarni και Rayyanah Barnawi – η πρώτη αραβική γυναίκα στο διάστημα – πραγματοποίησαν πειράματα για τη σπορά των νεφών.

Exit mobile version