Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιχειρήσεις και Αλλαγή Συσκευής: Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρήσεις και Αλλαγή Συσκευής: Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης

Επιχειρήσεις και Αλλαγή Συσκευής: Νέο πρόγραμμα στα πλαίσια του "Εξοικονομώ - Επιχειρώντας"

Αναμένεται ότι θα διοχετευτούν πόροι ύψους 105,6 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος “Επιχειρώντας για Αλλαγή Συσκευών”. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και, συνεπώς, των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 30% για κάθε επιχείρηση. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε προκαταρκτικά και υλοποιείται εντός του πλαισίου της πρωτοβουλίας “Εξοικονομώ – Επιχειρώντας”, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δικαιούχοι

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεσαίων, μεγάλων, μικρών και πολύ μικρών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και να έχουν ιδρυθεί έως τις 31/12/2023.

Μέγιστη χρηματοδότηση

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις με έναν μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20 χιλιάδες ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 50%, οπότε η ενίσχυσή τους μπορεί να φτάσει έως και 10 χιλιάδες ευρώ.

Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ο μέγιστος προϋπολογισμός επιλέξιμων δαπανών ανέρχεται στα 25 χιλιάδες ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ποσοστό ενίσχυσης είναι 40%. Επομένως, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν έως και 10 χιλιάδες ευρώ ενίσχυση.

Επιλέξιμες δαπάνες

  • Αγορά ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας.
  • Αγορά ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης.
  • Αγορά έξυπνών συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου).
  • Λοιπών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Εκτέλεση των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης.
  • Παραμετροποίησης του νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κ.λπ.).
  • Έκδοση δύο ΠΕΑ, για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση.
  • Υλοποίηση Ενεργειακού Ελέγχου (πριν την έναρξη της επένδυσης και ακολούθως αυτής, αντίστοιχα της διαδικασίας για τα ΠΕΑ), η οποία είναι επιλέξιμη, μόνο στην περίπτωση όπου υπάρχουν δαπάνες της κατηγορίας δαπανών λοιπών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο προμηθευόμενος εξοπλισμός θα πρέπει να είναι σύγχρονος, καινούριος, αμεταχείριστος και στην κυριότητα της επιχείρησης. Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος, όπως επίσης οι δαπάνες συντήρησης, και επισκευής εξοπλισμού που χρησιμοποιείται ήδη από την επιχείρηση δεν είναι επιλέξιμες. Η διάρκεια υλοποίησης των παρεμβάσεων σε κάθε αίτηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την έγκρισή της στο πρόγραμμα.

Ενίσχυση για αποδοτικό εξοπλισμό

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά, αποδοτικού εξοπλισμού, που αφορά τα εξής:

  • Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας).
  • Συστήματα ηλιακής θέρμανσης.
  • Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου).
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών.

Ύψος ενίσχυσης

Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης θα προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη:

  • το μέγεθος κάθε επιχείρησης,
  • το ποσοστό ενίσχυσης,
  • τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών (με την επιφύλαξη μη υπέρβασης του ανώτατου ορίου σώρευσης του ΕΚ 2831/2023 de minimis).

Υποβολή αιτήσεων

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, από την στιγμή που το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται με τη μέθοδο “First in-First out”. Ο χρονικός περίοδος υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί κατά την προκήρυξη του προγράμματος, η οποία αναμένεται να υπογραφεί σύντομα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις