Πώς πέθανε ο Ναβάλνι: Στο στόχαστρο και η οικογένειά του
Με τεχνική που χρησιμοποιούσε η KGB σκοτώθηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή, σύμφωνα με πηγή από το σωφρονιστικό ίδρυμα.
Μέσα από τη φυλακή όπου κρατείτο και άφησε την τελευταία του πνοή ο Ναβάλνι, πηγή έδωσε πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο που θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για να σκοτωθεί ο επικριτής του Πούτιν: μια απλή γροθιά στην καρδιά. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ρώσο ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, οι μώλωπες που, σύμφωνα με ρεπορτάζ, βρέθηκαν στη σορό του Ναβάλνι ταιριάζουν με τη μέθοδο εκτέλεσης με μια γροθιά. «Είναι μια παλιά μέθοδος των μονάδων των ειδικών δυνάμεων της KGB. Εκπαίδευαν τους πράκτορες να σκοτώνουν με μια γροθιά στην καρδιά, στο κέντρο του σώματος. Ήταν το σήμα κατατεθέν της KGB, δήλωσε ο ίδιος στους Τάιμς του Λονδίνου.
Για την πληροφορία του αυτήν, ο ακτιβιστής επικαλέστηκε πηγή που εργάζεται στη φυλακή-κολαστήριο όπου πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι. Η χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Πούτιν για τον θάνατο του Ναβάλνι, υποστηρίζοντας ότι δηλητηρίασαν τον άνδρα της με Novichok και ότι οι Αρχές αρνούνται να παραδώσουν τη σορό του μέχρι να εξαφανιστούν τα ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα.
«Μπορούσαν να σκοτώσουν το Ναβάλνι με όποιον τρόπο ήθελαν»
Ο Οσέτσκιν, πάντως, δεν πείθεται με την εκδοχή αυτή σημειώνοντας ότι οι ρωσικές Αρχές θα μπορούσαν να σκοτώσουν με όποιο τρόπο επιθυμούσαν τον Ναβάλνι, αλλά δεν θα ήθελαν «να αφήσουν ίχνη στη σορό του, που θα οδηγούσαν κατευθείαν στον Πούτιν». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο Ναβάλνι υποχρεώθηκε την παραμονή του θανάτου του να περάσει από δυόμιση έως τέσσερις ώρες σε υπαίθριο χώρο της φυλακής, όπου η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -27 βαθμούς Κελσίου, όταν οι κρατούμενοι συνήθως μένουν σε ανοικτό χώρο όχι παραπάνω από μία ώρα και σε πολύ λιγότερο ακραίες συνθήκες.
«Πιστεύω ότι πρώτα κατέστρεψαν τον οργανισμό του, κρατώντας τον στο κρύο για μεγάλο διάστημα και επιβραδύνοντας στο ελάχιστο την κυκλοφορία του αίματος. Από εκεί και πέρα είναι πολύ εύκολο να σκοτώσεις κάποιον σε δευτερόλεπτα, αν διαθέτει κάποια εμπειρία αυτός που το ανέλαβε», είπε. Και υποστήριξε ότι χρησιμοποιήθηκε στον Ναβάλνι η τεχνική της γροθιάς στην καρδιά της KGB, ώστε να μην μείνουν ίχνη της αιτίας θανάτου του.
Η εκδοχή των ρωσικών Αρχών
Οι ρωσικές Αρχές δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής κάποια πειστική εξήγηση για τον θάνατο του Ναβάλνι. Σύμφωνα με ανακοίνωση των φυλακών ο 47χρονος «αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από βόλτα και κατέρρευσε». Αργότερα είπαν στους συγγενείς και συνεργάτες του ότι ο Ναβάλνι πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Η οικογένεια του εκλιπόντος ενημερώθηκε ότι δεν θα έχουν πρόσβαση στη σορό του για άλλες δύο εβδομάδες.
Ειδική επιχείρηση για τον φόνο του Ναβάλνι
Ο Οσέτσκιν είπε ότι κατά τη γνώμη του η παρουσία αξιωματικών της FSB στη φυλακή συνιστά ένδειξη ότι το Κρεμλίνο δολοφόνησε τον Ναβάλνι. «Εξ όσων γνωρίζω από τις πηγές μου, ήταν μια ειδική επιχείριση, την οποία προετοίμαζαν αρκετές μέρες νωρίτερα. Ήταν μια εντολή από τη Μόσχα, επειδή χωρίς αυτήν δεν θα ήταν εφικτό να κλείσουν τις κάμερες όπως έκαναν»
Στο στόχαστρο του Πούτιν η οικογένεια του Ναβάλνι: Νέο ένταλμα για τον αδελφό του
Στο στόχαστρο του Βλάντιμιρ Πούτιν φαίνεται πως έχει μπει ολόκληρη η οικογένεια του Αλεξέι Ναβάλνι, με τον διωκόμενο αδελφό του, Όλεγκ να βαρύνεται με νέες κατηγορίες. Ο αδελφός του «δολοφονημένου» ηγέτη της αντιπολίτευσης που έχει διαφύγει από τη Ρωσία και ζει αυτοεξόριστος φέρεται να αντιμετωπίζει νέες ποινικές κατηγορίες αδιευκρίνιστου ύψους, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται σχετικά με τις συνθήκες του σοκαριστικού θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι την περασμένη εβδομάδα.
Ο Όλεγκ Νβάλνι, έχει προστεθεί στον «κατάλογο καταζητούμενων» της Ρωσίας από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Δεν ήταν άμεσα σαφές σε ποια νομική βάση κινήθηκε η υπόθεση εναντίον του 40χρονου, με το TASS να ανακοινώνει ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες «χωρίς να δίνει λεπτομέρειες». Ο Όλεγκ βρισκόταν ήδη στον κατάλογο καταζητούμενων του Υπουργείου σε σχέση με μια άλλη υπόθεση, καθώς φέρεται να παραβίασε τους περιορισμούς της Ρωσίας σχετικά με το λοκντάουν την περίοδο της πανδημίας, ενθαρρύνοντας ανθρώπους να συμμετάσχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις υπέρ του αδελφού του.
Αλλά η κίνηση για τη σύλληψή του τώρα έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή μετά τις διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη για τον αιφνίδιο θάνατο του ακτιβιστή κατά της διαφθοράς και ηγέτη της αντιπολίτευσης σε ένα σκληρό σωφρονιστικό ίδρυμα στις 16 Φεβρουαρίου. Ο αιφνίδιος θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3 την περασμένη εβδομάδα άφησε πολλά ερωτήματα αναπάντητα, προκαλώντας διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη και ωθώντας τους υποστηρικτές του να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τον ακτιβισμό του κατά της διαφθοράς.
Το Λονδίνο επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος των επικεφαλής της φυλακής στην Αρκτική όπου πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι
Την ίδια ώρα, η Βρετανία επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε έξι πρόσωπα επικεφαλής στη σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική όπου πέθανε την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Σε αυτούς στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή και πέντε υποδιευθυντών της σωφρονιστικής αποικίας, θα απαγορευθεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ θα ‘παγώσουν’ τα περιουσιακά τους στοιχεία, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.
«Είναι σαφές ότι οι ρωσικές αρχές είδαν τον Ναβάλνι ως απειλή και προσπάθησαν κατ’ επανάληψη να τον φιμώσουν», ανέφερε σε δήλωσή του ο Κάμερον. «Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη σκληρή μεταχείριση του Ναβάλνι ας μην τρέφουν αυταπάτες – θα λογοδοτήσουν»