Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άδωνις Γεωργιάδης: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να ελέγξει τις δαπάνες υγείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να ελέγξει τις δαπάνες υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Η τεχνητή νοημοσύνη ελέγχει τις δαπάνες υγείας

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε στην ημερίδα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Τηλεϊατρική: Παρόν και Μέλλον» στο Μέγαρο Μουσικής, προσκάλεσε τους γιατρούς της χώρας να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους και να πρωταγωνιστήσουν στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία και στην τηλεϊατρική- η οποία αποτελεί και εργαλείο για τον έλεγχο των οικονομικών της υγείας. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, παρέστη σήμερα στην ημερίδα, που διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών.

«Εκεί λοιπόν σας καλούμε να είστε πρωταγωνιστές. Κατά τη γνώμη μου, μόνο οι γιατροί μπορούν να το κάνουν, δεν μπορεί να είναι κανένας άλλος ο πρωταγωνιστής σε αυτήν την επανάσταση. Μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε, για να γίνει σωστά, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός, προσθέτοντας, «Και εμείς από την άλλη να είμαστε επίκουροι στην εφαρμογή, να είμαστε στη χρηματοδότηση, να είμαστε στο νομοθετικό κομμάτι. Καμία αντίρρηση, αλλά να μας υποδείξετε πως να το κάνουμε σωστά».

Η συνέχει της ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη

Ανέφερε ακόμη ο  στην ομιλία του, απευθυνόμενος στον πρόεδρο και στα μέλη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι εάν μας υποδείξετε τρόπους, θα βρούμε χρήματα για τέτοια προγράμματα τηλεϊατρικής όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι μόνο ζήτημα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές που για μια νησιωτική και ορεινή χώρα όπως είναι η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό από μόνο του. Γιατί αντιλαμβάνομαι ότι να έχουμε ένα Κέντρο Υγείας σε κάθε νησί της Ελλάδος δεν γίνεται όσο και αν το θέλουμε. Άρα, αυτή η νέα τεχνολογία μας δίνει πράγματι μία διέξοδο.

“Η χρήση της τεχνολογίας είναι περίπου μονόδρομος”

Η χρήση της τηλεϊατρικής την οποία η τεχνητή νοημοσύνη την ανεβάζει σε άλλο επίπεδο ταχύτητας και ακρίβειας, μπορεί να αποτελέσει και εργαλείο για τον έλεγχο των δαπανών της υγείας, εν γένει. Δεν σας κρύβω ότι ως πρώην Υπουργός Εργασίας και ως νυν Υπουργός Υγείας έχω πλήρη συνείδηση πόσο ζοφερά φαντάζουν τα οικονομικά της δημόσιας υγείας για το μέλλον όλων των κρατών. Οι πληθυσμοί μας γηράσκουν, άρα έχουν περισσότερες ανάγκες υπηρεσιών υγείας. Μακάρι να ζήσουμε 120 χρόνια. Ποιος δεν θα το ήθελε.

Αλλά με το σύστημα υγείας και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα ήταν περίπου καταστροφικό. Άρα, για να μην είναι καταστροφικό και να έχουμε υγεία, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο τώρα να διαχειριστούμε τους πόρους μας με ένα πιο ορθολογικό τρόπο. Εκεί έρχεται η τεχνολογία. Η χρήση της τεχνολογίας είναι περίπου μονόδρομος και όσο πιο γρήγορα το κάνουμε, τόσο πιο κερδισμένοι θα είμαστε. Εκεί λοιπόν σας καλούμε να είστε πρωταγωνιστές». Τέλος, ο κ Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι «ζούμε σε εποχές μεγάλων αλλαγών και θα πρέπει να ξεφύγουμε λίγο από το πως δουλεύαμε στο παρελθόν και να δούμε πως πραγματικά μπορούμε να δουλέψουμε στο μέλλον για να πετύχουμε όλα αυτά που σας είπα. Και αν το κάνουμε σωστά, μπορεί η Ελλάδα να γίνει και παράδειγμα προς μίμηση».

“Η Τηλεϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία πραγματικότητα.”

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ,Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε: «Η Τηλεϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία πραγματικότητα. Δημιουργεί ανησυχία και αντιδράσεις από αυτούς που την απορρίπτουν επειδή δεν την γνωρίζουν. Στην Ιατρική θα φέρει σημαντική αλλαγή της πραγματικότητας, μία επανάσταση. Το μηχάνημα δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τον άνθρωπο. Η σχέση γιατρού- ασθενούς, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Η ματιά, το χαμόγελο, η ηρεμία η φροντίδα του θεράποντα συμμετέχει στη θεραπεία και είναι αναντικατάσταση. Δίπλα σε αυτό θα υπάρχει όμως και η στήριξη της τεχνολογίας.

Με ποια ευθύνη όμως θα γίνουν όλα αυτά;

Χρειάζεται πλαίσιο που θα τα ελέγχει και θα τα αξιοποιεί. Αν ρωτήσετε το chat GPT ποιος έχει την ευθύνη, θα απαντήσει: Την έχει πρώτα η πλατφόρμα, δεύτερος αυτός που την τροφοδοτεί, τρίτος αυτός που δίνει τα στοιχεία, τέταρτος ο γιατρός με την κρίση του και πέμπτος είναι ο ίδιος ο ασθενής που επιτρέπει τη χρησιμοποιήσει της πλατφόρμας. Είναι ένας δρόμος μεγάλης ταχύτητας που ανοίγεται μπροστά μας και πρέπει να τον ακολουθήσουμε καθώς έχει να μας δώσει μόνο θετικά».

Στη διάρκεια της ημερίδας επίσης, χαιρετισμούς απεύθυναν ο κ. Μάξιμος Σενετάκης υφυπουργός Ανάπτυξης, και ο κ. Βασίλης Οικονόμου, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ενώ σημαντικές ήταν οι ομιλίες του καθηγητή Πολυτεχνείου ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, του κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλος γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και του νομικού συμβούλου ΠΙΣ, Ευάγγελου Κατσίκη που αποκάλυψε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλαίσιο στην τηλεϊατρική και την ΤΝ. Είναι αρρύθμιστη. Το ρίσκο είναι δικό σας και ανυπολόγιστο. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντικαθιστά το γιατρό αλλά τον βοηθάει». Τέλος, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός έδωσε το πλαίσιο της ανάγκης για τηλεϊατρική στα νησιά αναφέροντας ότι κάποια δεν έχουν ούτε σπίτια διαθέσιμα για να μετακομίσουν γιατροί και το πείραμα που επιτελείται στα νησιά ήδη τα τελευταία χρόνια πρέπει να στηριχτεί με νομοθετική ρύθμιση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις