Ελλάδα – Τσεχία: Ντεμπούτο με την Εθνική έκανε ο Σπανούλης

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ελλάδα – Τσεχία: Ντεμπούτο με την Εθνική έκανε ο Σπανούλης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κωνσταντίνος Καραμάνογλου

Ελλάδα - Τσεχία: Οι δηλώσεις του Βασίλη Σπανούλη

24.02.2024 | 11:30
Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμάνογλου
Τελειόφοιτος Sport Management

Χθες (23/2) η Ελλάδα φιλοξένησε την Τσεχία για το πρώτο παιχνίδι των προκριματικών για το EuroBasket 2025 στο ΣΕΦ. Ντεμπούτο με την Εθνική Ελλάδος έκανε ο Βασίλης Σπανούλης, αλλά και την πρώτη του νίκη με σκορ 72-64.

Να σημειωθεί ότι, ο Ντίνος Μήτογλου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νίκη της Ελλάδας. Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού AKTOR σημείωσε 22 πόντους (6/10 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 7/10 βολές), όντας πρώτος σκόρερ της ομάδας του Βασίλη Σπανούλη και κάνοντας προσωπικό ρεκόρ. Για να φτάσει δε στους 22 πόντους έβαλε ένα ζευγάρι βολών στα 4″ πριν το φινάλε. Η προηγούμενη καλύτερη επίδοσή του ήταν οι 21 πόντοι που είχε σημειώσει απέναντι στο Ισραήλ στις 28 Ιουνίου του 2018.

Ο αγώνας

Σε ρηχά νερά έμειναν οι δύο ομάδες στην πρώτη περίοδο του αγώνα, με τους Τσέχους να παίρνουν ένα μικρό προβάδισμα (12-15, 10′). Η αστοχία της Ελλάδας πίσω από τα 6μ75 (0/9 τρίποντα) ήταν αρκετά εμφανής, όπως και η έλλειψη ενός παίκτη-σημείου αναφοράς στην επίθεση. Από την άλλη, ήταν αρκετά καλή η εικόνα στην άμυνα.

Προϊόντος του χρόνου ο Ντίνος Μήτογλου άρχισε να γίνεται βαρόμετρο. Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού AKTOR έκλεισε το πρώτο μέρος με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ πολύ σημαντικές βοήθειες προσέφερε και ο Κώστας Παπανικολάου. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε άλλους 9 πόντους, μαζί με 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Κάπως έτσι, η επίσημη αγαπημένη πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα βραχείας κεφαλής (32-31, 20′).

2ο μέρος

Η Τσεχία βρήκε ένα καλό διάστημα στο ξεκίνημα του 2ο μέρους για να προηγηθεί με 7 πόντους (33-40), όμως η Ελλάδα απάντησε με σερί 8-0 για το προσπέρασμα (41-40, 24’20”). Μέχρι το 29′ η γαλανόλευκη μπόρεσε να πάρει αέρα 5 πόντων (53-48), όμως ο Τόμας Σατοράνσκι έκλεψε και κάρφωσε για το 53-50 (30′).

Η γαλανόλευκη είχε αρχίσει να βρίσκει τα πατήματα της και μετά από ένα τρίποντο του Τόμας Γουόκαπ έφτασε στο +9 (61-52) στο 34’20”, ενώ 3’24” πριν το φινάλε βρέθηκε για πρώτη φορά σε διψήφιο προβάδισμα (67-56) έπειτα από λέι-απ του Κώστα Παπανικολάου.

 Οι δηλώσεις του Βασίλη Σπανούλη

“Συγχαρητήρια στην Εθνική μας ομάδα και στους διεθνείς μας για αυτή την πρώτη νίκη, σε αυτό το νέο ξεκίνημα που κάναμε για την επόμενη διετία. Συγχαρητήρια στην Τσεχία, γιατί είναι μια πολύ καλή ομάδα, που συνυπάρχει χρόνια, ξέρει πώς να αγωνίζεται και είναι δύσκολο να παίζεις απέναντί της.

Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για τους παίκτες μου και την πρώτη μας νίκη. Πετύχαμε όλους τους στόχους τους οποίους είχαμε θέσει, ιδίως αμυντικά. Παίξαμε εξαιρετική άμυνα σε όλο το ματς. Βρήκαμε 21 πόντους στον αιφνιδιασμό και εύχομαι να βρίσκουμε ακόμα περισσότερους γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία μας και το στυλ που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Αυτό μου άρεσε.

Επιθετικά ήμασταν πολύ αγχωμένοι στο πρώτο μέρος. Δεν είχαμε καλή κυκλοφορία της μπάλας. Δεν τιμωρήσαμε την άμυνα των Τσέχων, όπως είχαμε σχεδιάσει. Αυτό είναι λογικό κατά μία άμυνα. Όλα τα παιδιά είχαν όμως τεράστια θέληση να βοηθήσουν και να παίξουν καλά. Κάποιες φορές αυτή η θέληση μπορεί να σε παρασύρει σε λάθος αποφάσεις. Στο δεύτερο μέρος πήραμε καλύτερα αποφάσεις, τρέξαμε περισσότερο και παίξαμε ξανά εξαιρετική άμυνα, ίσως καλύτερη και από το πρώτο μισό. Στο τέλος πήραμε τη νίκη και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Εθνική.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους οπαδούς που ήρθαν σήμερα στο γήπεδο. Στην Ελλάδα, όταν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας και πολύ περήφανος που έδωσα το πρώτο μου παιχνίδι ως ομοσπονδιακός προπονητής μπροστά σε τέτοια ατμόσφαιρα.

Εκπροσώπησα αυτή τη χώρα ως παίκτης για περισσότερα από 15 χρόνια, από πολύ μικρή ηλικία, ακόμα και όταν ήμουν κουρασμένος, ακόμα κι όταν ήμουν τραυματίας. Ήμουν πάντα εκεί γιατί με έκανε περήφανο. Πιστεύω πως όταν σε καλούν στην Εθνική, δεν μπορείς να πεις όχι. Αυτή είναι η ελληνική νοοτροπία. Έτσι είμαστε στην Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι και μπορούμε να παλέψουμε ενάντια σε οποιονδήποτε γιατί έχουμε μεγάλη ψυχή και είμαστε περήφανοι.

Όλους αυτούς τους μήνες σκεφτόμουν τον τρόπο με τον οποίο θα παίζουμε. Προσπαθούσα να παρακολουθώ όλους τους παίκτες για να αποφασίσω ποιους θα καλέσω και ποιοι θα παίξουν αυτό το μπάσκετ εδώ. Δεν έχει γίνει χάρη σε κανέναν. Όσοι είναι εδώ αξίζουν να βρίσκονται εδώ και η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους στο μέλλον όσο είμαι εγώ προπονητής.

Πρέπει να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία την οποία πρεσβεύω εγώ και πιστεύω ότι είναι καλή για τους παίκτες. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω τέτοιους παίκτες και τέτοιους χαρακτήρες στην ομάδα μου. Στα αποδυτήρια τους είπα ότι πιστεύω πως αυτή η γενιά μπορεί να κάνει κάτι πολύ πολύ μεγάλο. Όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά για να αφήσουν πίσω τους μια κληρονομιά στα νέα παιδιά και να δημιουργήσουν τις επόμενες γενιές”.

Τα χθεσινά αποτελέσματα

Κύπρος – Βοσνία και Ερζεγοβίνη (66-99)

Δανία – Γεωργία (75-69)

Βόρεια Μακεδονία – Εσθονία (69-74)

Σερβία – Φινλανδία (77-61)

Γαλλία – Κροατία (73-61)

Μεγάλη Βρετανία – Ολλανδία (98-94)

Exit mobile version