Καθεδρικός Αγίου Βίτου: Το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Τσεχίας

ΤΑΞΙΔΙΑ

Καθεδρικός Αγίου Βίτου: Το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Τσεχίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Καθεδρικός Αγίου Βίτου: Χρειάστηκαν σχεδόν 600 χρόνια για την κατασκευή του

27.02.2024 | 14:59

Ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της ιστορίας του Κάστρου της Πράγας και το σημαντικότερο και πιο αναγνωρίσιμο θρησκευτικό μνημείο σε όλη την Τσεχία. Ιδρύθηκε το 1344 και απαιτήθηκαν σχεδόν 600 χρόνια για την ολοκλήρωση της κατασκευής του. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος ναός της Πράγας. Εκτός από τις θρησκευτικές λειτουργίες, εδώ έλαβαν χώρα και οι στέψεις των Τσέχων βασιλιάδων και βασιλισσών, καθώς είναι και τόπος ταφής πολλών προστατών αγίων, ηγεμόνων, ευγενών και αρχιεπισκόπων. Οι εσωτερικοί χώροι αυτού του γοτθικού αριστουργήματος προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά στοιχεία, όπως το όμορφα διακοσμημένο παρεκκλήσι του Αγίου Βεγκεσλάου με τον τάφο του, η κρύπτη όπου έχουν ταφεί πολλοί Τσέχοι βασιλείς, και η αίθουσα του Στέμματος που φιλοξενεί τα κοσμήματα του στέμματος. Ο καθεδρικός ναός που βλέπει ο επισκέπτης σήμερα είναι η τρίτη εκκλησία που αφιερώθηκε στον ίδιο άγιο στην ίδια τοποθεσία.

Γύρω στο 925, ο πρίγκιπας Wenceslas (Václav) ίδρυσε εδώ μια ρομανική ροτόντα, η οποία μετά το 1060 μετατράπηκε σε βασιλική με τρία κλίτη και δύο καμπαναριά. Το 1344, ο Κάρολος Δ’ ξεκίνησε την κατασκευή ενός γοτθικού καθεδρικού ναού. Οι πρώτοι οικοδόμοι του, ο Ματθίας του Αρράς και αργότερα ο Πέτρος Πάρλερ, έχτισαν το τέμπλο με ένα δακτύλιο παρεκκλησίων, το παρεκκλήσι του Αγίου Βενσέσκου, τη Χρυσή Πύλη και το κατώτερο τμήμα του μεγάλου νότιου πύργου. Ήταν ήδη ο Πέτρος Πάρλερ που ξεκίνησε την κατασκευή του Νότιου Πύργου, ωστόσο δεν την ολοκλήρωσε. Τον 16ο αιώνα, ολοκληρώθηκε με μια αναγεννησιακή στοά θέασης και μια περικεφαλαία. Αργότερα, τον 18ο αιώνα, η παλαιότερη περικεφαλαία αντικαταστάθηκε από έναν νέο θόλο.

Ο Καθεδρικός ναός συνώνυμο της Πράγας

Δυστυχώς, το 1419 η κατασκευή του καθεδρικού ναού σταμάτησε λόγω των πολέμων των Χουσιτών. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων ηγεμόνων να εξασφαλίσουν τη συνέχιση των κατασκευαστικών εργασιών, ο καθεδρικός ναός παρέμεινε ανολοκλήρωτος για ολόκληρους αιώνες. Μόλις στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η Ένωση για την ολοκλήρωση του Καθεδρικού άρχισε την επισκευή του αρχικού τμήματος και την ολοκλήρωση του Καθεδρικού σε νεογοτθικό στυλ. Ο ναός εγκαινιάστηκε πανηγυρικά το 1929. Το εσωτερικό του υπέστη προσαρμογές ακόμη και τα επόμενα χρόνια. Οι επισκέπτες εισέρχονται στον καθεδρικό ναό από την πύλη της δυτικής πρόσοψης, απέναντι από το πέρασμα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης αυλής του Κάστρου της Πράγας. Η χάλκινη πόρτα της είναι διακοσμημένη με ανάγλυφα με σκηνές από την ιστορία του καθεδρικού ναού και από τους θρύλους για τον Άγιο Βεντσέσλαο και τον Άγιο Άνταλμπερτ.

Το νεογοτθικό τμήμα του καθεδρικού ναού αποτελείται από το κυρίως κλίτος και τα στενά πλευρικά κλίτη, που είναι επενδεδυμένα με παρεκκλήσια, καθώς και τη βόρεια πτέρυγα του εγκάρσιου κλίτους. Τα παρεκκλήσια διαθέτουν βιτρό παράθυρα. Στο εγκάρσιο κλίτος διακρίνεται η τελετουργική είσοδος στον καθεδρικό ναό -η Χρυσή Πύλη- που οδηγεί στην Τρίτη Αυλή. Στο τέμπλο του Καθεδρικού Ναού, μπροστά από την κεντρική Αγία Τράπεζα, βρίσκεται το Βασιλικό Μαυσωλείο, κάτω από το οποίο υπάρχει η βασιλική κρύπτη. Το τέμπλο περιβάλλεται από έναν δακτύλιο γοτθικών παρεκκλησιών. Σε ορισμένα από αυτά, μάλιστα, έχουν ταφεί Τσέχοι ηγεμόνες και προστάτες άγιοι.

Exit mobile version