Λίγο πριν τις 22:00 της Δευτέρας η φρεγάτα «Ύδρα» απέπλευσε από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα. Η φρεγάτα θα φτάσει αρχικά στο ναύσταθμο της Σούδας στην Κρήτη, όπου θα μείνει για λίγες ώρες, και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το ταξίδι για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες». Η αποστολή θα διαρκέσει τρεις μήνες, συμμετέχοντας στην προστασία των εμπορικών πλοίων, πολλά από τα οποία είναι ελληνόκτητα και περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, κινδυνεύοντας πολλές φορές από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.
Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα μετά από συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό, το ΚΥΣΕΑ έδωσε έγκριση για τον απόπλου της φρεγάτας «Ύδρα», η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ασπίδα» στην Ερυθρά Θάλασσα Την φρεγάτα ΥΔΡΑ στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, λίγο πριν αποπλεύσει, επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας.
Δένδιας: Το Πολεμικό Ναυτικό ιστορικά δεν έχει κρυφτεί απέναντι στις προκλήσεις
«Η συμμετοχή της φρεγάτας, μαζί με την ανάληψη της διοίκησης του επιχειρησιακού στρατηγείου από την Ελλάδα, με Έλληνα Διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα.
Έχω εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους που επιβάλλουν τη συμμετοχή μας και κατανοούμε όλοι ότι η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους. Αλλά το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας μας, με την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα στελέχη του, ιστορικά δεν έχει κρυφτεί απέναντι στις προκλήσεις.
Απευθυνόμενος προς το προσωπικό ανέφερε: “Με την συμμετοχή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, δεν κάνετε μόνο προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμμετέχει στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, τελικά της ειρήνης.
Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμπηχθεί ισχυρός αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην οποία συμμετέχετε, είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της. Σας διαβεβαιώνω ότι οι ευχές μας και η σκέψη μας θα σας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής σας. Τον υπουργό Εθνικής Αμυνας υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας και ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης.
Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας «Ύδρα»
Η φρεγάτα «Ύδρα» είναι το πέμπτο πλοίο που φέρει αυτό το όνομα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι φρεγάτα γερμανικής κατασκευής, τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ -πρόκειται για την πρώτη φρεγάτα αυτού του τύπου. Καθελκύστηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992.
Διαστάσεις: 117/14,8/6 μέτρα
Εκτόπισμα: 3.350 τόνοι
Πλήρωμα: Δυνατότητα ενδιαιτήσεως 205 ατόμων
Ταχύτητα: 30 κόμβοι
Πρόωση: CODOG (Combined Diesel Or Gas) 2 αεροστρόβιλοι LM2500 και 2 diesel MTU20V
Οπλισμός:
1 πυροβόλο 5 ιντσών/54,
2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx,
8 Κ/Β Ε/Ε Harpoon,
16 Κ/Β Ε/Α ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile),
2 τριπλοί Τ/Λ Mk32,
εκτοξευτής ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογος ΗΝ εξοπλισμός,
δύναται να μεταφέρει ένα ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk.
Νέο κύμα επιθέσεων από τους Αμερικανούς κατά των Χούθι – Κατέστρεψαν drone και πυραύλους Κρουζ
Drones και πυραύλους Kρουζ των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ανακοίνωσε την Τρίτη (27/2) ότι κατέστρεψε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM). Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν «τρία τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, κινητά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ κατά πλοίων επιφανείας και τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μιας κατεύθυνσης», που αντίστοιχα ετοιμάζονταν να εξαπολυθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και βρισκόταν πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, εξήγησε η CENTCOM μέσω X (του πρώην Twitter).
Τα drones και τα πυραυλικά συστήματα, που εντοπίστηκαν σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες, ήγειραν «άμεση απειλή» για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, προστίθεται στην ανάρτηση, που χρησιμοποιεί την τυποποιημένη πλέον ορολογία για τις επιχειρήσεις του είδους. Οι Χούθι, που ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, εξαπολύουν από τη 19η Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ιδίως όσων κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.
Για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις, οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο πολυεθνικό συνασπισμό για να «προστατεύσουν» τη ναυσιπλοΐα στη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Και, από τα μέσα του Ιανουαρίου, οι αμερικανικές και βρετανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σειρά βομβαρδισμών στην Υεμένη εναντίον θέσεων και όπλων των Χούθι, που από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν πλέον «θεμιτούς στόχους» αμερικανικά και βρετανικά πλοία. Ούτε ο συνασπισμός, ούτε οι βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων κι οπλικών συστημάτων των Χούθι στην Υεμένη έχουν σταματήσει τις επιθέσεις των υεμενιτών ανταρτών, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.