Μητσοτάκης - Πασινιάν: Μόνο η πρόοδος των λαών αποκρούει τα σχέδια αυταρχικών ηγετών, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός - Ευχαριστώ την Ελλάδα για στήριξή της, είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός
Για εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αρμενίας, οι οποίες έρχονται από αιώνες, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο ομόλογό του Νικόλ Πασινιάν. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 27/02 στο Μέγαρο Μαξίμου. «Μπορούν να γίνουν ακόμα πιο παραγωγικές ενώπιον των κοινών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας, ιδίως τώρα που η Αρμενία, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκτά σταθερές και διαφανείς δομές, οι οποίες και θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στη συνέχεια τη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η σύγχρονη τεχνολογία. Μια συνεργασία η οποία ενισχύεται ολοένα και περισσότερο και στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, έχει ήδη υπογραφεί Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του Enterprise Armenia. Συμπράττουμε επίσης και στον αμυντικό τομέα, έχοντας συνάψει ειδική συμφωνία από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ με τον κύριο πρωθυπουργό συζητούμε για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε και ευρύτερα τις εμπορικές μας σχέσεις» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Συζητήσαμε επίσης για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, διαπιστώνοντας ότι και εδώ οι θέσεις μας είναι κοινές. Και οι δύο χώρες τασσόμαστε σταθερά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή και οποιαδήποτε χρήση βίας. Είμαστε πάντα με την πλευρά του διεθνούς δικαίου. Μένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του κάθε κράτους. Πιστεύουμε στον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Και η Αρμενία άλλωστε, μετά τον πόλεμο του 2023 κατανοεί καλύτερα από τον καθένα την αξία της ειρήνης. Και οι αποφάσεις που καλείστε να λάβετε τώρα, αγαπητέ Νικόλ, θα διαμορφώσουν εν πολλοίς την πορεία της χώρας σας για τα επόμενα χρόνια. Και άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ιδέες σας και το όραμά σας για το πώς σκοπεύετε να πορευτείτε στο νέο στρατηγικό περιβάλλον. Και πράγματι είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε».
Οι πρόσφυγες του Ναγκόρνο Καραμπάχ
«Οι 100.000 και πλέον πρόσφυγες του ορεινού Καραμπάχ πρέπει να ανακουφιστούν. Και θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας σε κάθε διπλωματική προσπάθεια για μία μόνιμη συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν. Και επιμένω ότι μόνο μία βιώσιμη συμφωνία μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο στο Νότιο Καύκασο. Γι’ αυτό και η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία “Σταυροδρόμια της Ειρήνης”, την οποία ο κ. πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε η ευρύτερη περιοχή να μετατραπεί από ένα θέατρο συγκρούσεων σε έναν εμπορικό κόμβο που θα συνδέει τον Εύξεινο Πόντο, τον Περσικό Κόλπο, τη Μεσόγειο Θάλασσα. Γιατί τελικά μόνο η ευημερία κάνει τα όπλα να σιγήσουν και μόνο η πρόοδος των λαών αποκρούει τα σχέδια αυταρχικών ηγετών».
«Με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε ακόμα τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί με στόχο, τον οποίο στηρίζουμε απόλυτα, τον προσανατολισμό της Αρμενίας προς τη Δύση. Και είναι φυσικό, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η χώρα μας να είναι έτοιμη να συμβάλει με τεχνογνωσία και εμπειρία στην οικοδόμηση αυτής της νέας φιλελεύθερης δημοκρατίας. Όπως δίπλα στην ιστορική Αρμενία, θα είμαστε πάντα και στον αγώνα της να προστατευθεί η μεγάλη πολιτιστική της κληρονομιά σε ζώνες όπως το ορεινό Καραμπάχ. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την προώθηση της οποίας δραστηριοποιείται ενεργώς και με διεθνείς πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της UNESCO».
«Τέλος, υπάρχουν και όλες οι προϋποθέσεις για να καταλήξουμε σύντομα και σε μία διμερή συμφωνία που θα αφορά τη μετανάστευση και την απασχόληση Αρμενίων στην Ελλάδα. Η φίλη χώρα διαθέτει έμψυχο δυναμικό με ξεχωριστές δεξιότητες σε όλα τα πεδία εργασίας, ενώ από την άλλη πλευρά τα πολλά που συνδέουν τους λαούς μας θα κάνουν και πιο εύκολη την ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα. Είναι κάτι το οποίο γνωρίζω προσωπικά. Έχω πολλούς Αρμένιους φίλους και γι’ αυτό αγαπητέ Νικόλ, θέλω να σε ευχαριστήσω για την παρουσία σου σήμερα στην Αθήνα, αλλά να τιμήσω και στο πρόσωπό σου την μεγάλη κοινότητα των Αρμενίων στην Ελλάδα, όλες και όλους εκείνους που χρόνια τώρα αποτελούν ένα υπόδειγμα προκοπής» κατέληξε ο πρωθυπουργός.