Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αλλαγή ώρας 2024 – Θερινή Ώρα: Την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, αλλάζει η ώρα
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγή ώρας 2024 – Θερινή Ώρα: Την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, αλλάζει η ώρα

Αλλαγή ώρας 2024 – Θερινή Ώρα: Αλλάζει η ώρα την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, από χειμερινή σε θερινή.

Όπως κάθε χρόνο, η θερινή ώρα θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, οι δείκτες των ρολογιών στις 03:00, θα πρέπει να πάνε μια ώρα μπροστά και να δείξουν 04:00. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Μεταφορών.

Η θερινή ώρα (αγγλικά: Daylight Saving Time, DST) είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας .

Η Ιστορία της θερινής ώρας  

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω. Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

Στην αρχή εφαρμογής της θερινής ώρας (άνοιξη), τα ρολόγια διορθώνονται (αλλάζει η ώρα) ώστε να δείχνουν μια ώρα μετά την πραγματική. Στο τέλος εφαρμογής της θερινής ώρας (φθινόπωρο), τα ρολόγια διορθώνονται μια ώρα πίσω (χειμερινή) ώστε να δείχνουν την πραγματική ώρα.

Η εφαρμογή της θερινής ώρας στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα , η εφαρμογή της θερινής ώρας έγινε δοκιμαστικά το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά, κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως.

Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο. Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975.

Υποχρεωτικό για  όλα τα Κράτη -Μέλη

Με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν την αλλαγή της  ώρας ως νόμο, και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT), ενώ τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021. Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού της Ε.Ε αποφάσισε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα. Αυτό θα γινόταν την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών (covid), το θέμα δεν προχώρησε και οι χώρες δεν επέλεξαν ποτέ αν θα κρατούσαν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Μένει  οι εθνικές κυβερνήσεις να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα, και να αποφασίσουν από κοινού τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις