Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του κέντρου μελέτης Resolution Foundation στη Βρετανία. Σύμφωνα με τη μελέτη, εμφανίζεται ολοένα και περισσότερη αύξηση ψυχικών διαταραχών, σε νέους 18-24 ετών, που εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.
Παίρνει διαστάσεις επιδημίας η αύξηση αυτή, και όπως υπογραμμίζει το κέντρο μελέτης, οι νέοι έχουν σήμερα «τη χειρότερη ψυχική υγεία από όλες τις ηλικιακές ομάδες». Επιπλέον απευθύνει έκκληση για τη λήψη μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης, για να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας «χαμένης γενιάς».
Αύξηση ψυχικής νόσου στην καραντίνα
Συγκεκριμένα, το διάστημα μεταξύ 2021 και 2022, όταν η χώρα εξερχόταν από την επιδημία του κορωνοϊού και μακρές περιόδους καραντίνας, το 34% των νέων ηλικίας 18-24 ετών φανέρωσε συμπτώματα: όπως κατάθλιψη, άγχος ή διπολικές διαταραχές, Ένα ποσοστό αυξημένο σε σχέση με εκείνο που καταγράφηκε το 2000 (24%). Επισημαίνει η μελέτη επίσης, ότι οι νεαρές γυναίκες είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένες σε αυτές τις διαταραχές (41%) σε σύγκριση με τους νεαρούς άνδρες (26%).
Επιπλέον, εκτός την πανδημία, σημαντικό ρόλο για την αύξηση και την έξαρση των ψυχικών ασθενειών στους νέους, έπαιξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα φαινόμενα παρενόχλησης. Ενθαρρυντικό όπως η έρευνα τονίζει, είναι ότι «η μείωση του στιγματισμού των προβλημάτων ψυχικής υγείας τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι περισσότεροι νέοι έχουν την τάση σήμερα να γνωστοποιούν τα συμπτώματά τους σε σύγκριση με το παρελθόν».
Επιβλαβείς συνέπειες
Ωστόσο οι δυσκολίες των ψυχικών διαταραχών δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στην προσωπική ζωή των νέων, αλλά λειτουργούν και επιβαρυντικά με επιβλαβείς συνέπειες στην επαγγελματική διαδρομή τους, τα εισοδήματά τους και ακολουθούν ως αλυσίδα με επιπτώσεις στους εργοδότες και τα οικονομικά του Κράτους, όπως υπογραμμίζει η Resolution Foundation.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι νέοι που πάσχουν από ψυχικές νόσους είναι όλο και συχνότερα άνεργοι και καταλαμβάνουν χαμηλόμισθες θέσεις απασχόλησης σε σύγκριση με άλλους νέους της ίδιας ηλικίας.