Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ρέντη μακελειό 2011: Δεκατρία χρόνια από τη δολοφονία των Ειδικών Φρουρών
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέντη μακελειό 2011: Δεκατρία χρόνια από τη δολοφονία των Ειδικών Φρουρών

Οι Ειδικοί Φρουροί υπηρετούσαν στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και τραυματίστηκαν θανάσιμα από πυρά αυτόματου όπλου και πιστολιού κατά τη διάρκεια συμπλοκής με 4 δράστες

Η δολοφονία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ τον Μάρτιο του 2011 στου Ρέντη –  των Ειδικών Φρουρών Γιάννη Ευαγγελινέλη, 23 ετών, και Γιώργου Σκυλογιάννη, 22 ετών – είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Οι αστυνομικοί δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ όταν τρεις άντρες τους πυροβόλησαν με καλάσνικοφ κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη λεωφόρο Κηφισού στο ύψος της Λαχαναγοράς του Ρέντη. Το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου του 2024, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών που έγινε αποδεκτή από το δήμο Τρικκαίων, δόθηκε σε οδό της πόλης το όνομα του Ειδικού Φρουρού «Γεωργίου Σκυλογιάννη».

Στη συνοικία Ριζαριό πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των οδών «Γεωργίου Σκυλογιάννη», «Θεόδωρου Κουτσοδήμου»  και του «Δημητρίου Στραπάτσα» που έπεσαν στο καθήκον σε διαφορετικά περιστατικά. Συγκινητικοί στους λόγους τους οι γονείς του Γιώργου Σκυλογιάννη, αλλά και ο γιος του Θεόδωρου Κουτσοδήμου, Παναγιώτης.

Πώς έγινε το μακελειό στου Ρέντη

Η στυγερή δολοφονία των δυο αστυνομικών έλαβε χώρα την 1η Μαρτίου του 2011 στου Ρέντη. Όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδιοκτήτης ενός περιπτέρου στο Μενίδι τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση για να αναφέρει ληστεία, δίνοντας στους αστυνομικούς τη μάρκα και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των δραστών.

Λίγη ώρα αργότερα, τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες, εντόπισαν το αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι και το ακολούθησαν. Παράλληλα ενημέρωσαν το κέντρο της Άμεσης Δράσης, με αποτέλεσμα να σταλούν ενισχύσεις. Στον παράδρομο της Κηφισού, όμως, στο ύψος της λαχαναγοράς του Ρέντη, ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι ληστές σταμάτησε απότομα και οι τρεις άγνωστοι που ήταν μέσα άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και πιστόλι κατά των αστυνομικών.

Οι τέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν καταιγισμό πυρών πάνω στις μοτοσικλέτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο στο κεφάλι, ένας στο στομάχι και ο τέταρτος στο γόνατο. Οι δύο υπέκυψαν σχεδόν αμέσως στα τραύματά τους. Λίγη ώρα μετά το μακελειό εντοπίστηκε στο Μοσχάτο το αυτοκίνητο των δραστών.

Οι καταδίκες

Η αυλαία της δευτεροβάθμιας δίκης έπεσε με ποινές δύο φορές ισόβια και 66 έτη κάθειρξη στους δύο βασικούς κατηγορούμενους, αλλά και με ανατροπή της πρώτης απόφασης για τον τρίτο κατηγορούμενο. Η ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επεφύλασσε εκ διαμέτρου αντίθετη κρίση από την πρωτοβάθμια για έναν εκ των κατηγορουμένων.

Πρόκειται για τον Γ. Ε. ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε δις ισόβια για συνέργεια στις δύο εν ψυχρώ δολοφονίες αλλά αθωώθηκε γι΄αυτές τις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε μικρή ποινή μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Το δικαστήριο επέβαλλε στους άλλους δύο, Ιωάννη Σαβίδη και Ανδρέα Ποφίδη, ποινή ισόβιας και επιπλέον 25ετούς κάθειρξης  καταδικάζοντάς τους ως φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας των αστυνομικών και του τραυματισμού των άλλων δύο. Μαζί με τους τρεις δικάστηκαν και άλλοι εννέα κατηγορούμενοι, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές από από δύο έως οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Η απόφαση για αθώωση του Γ. Ε. από τις βασικές κατηγορίες προκάλεσε το ξέσπασμα των συγγενών των δύο αστυνομικών, οι οποίοι μέσα στην κατάμεστη από κόσμο και αστυνομικούς δικαστική αίθουσα περίμεναν να ακούσουν την ετυμηγορία. «Σκότωσαν τα παιδιά μας… Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε κιόλας;» φώναζαν οι συγγενείς και οι μητέρες των δύο νεκρών.

Στην υπόθεση δολοφονίας των αστυνομικών στου Ρέντη εμπλέκεται και άλλος ένας κατηγορούμενος, ο Β.Τ., ο οποίος φυγοδικεί και η δικογραφία για αυτόν έχει διαχωριστεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις