Υπάρχουν πολλές συνταγές για σπιτικές μπάρες, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο θερμιδογόνες. Εμείς βρήκαμε μια συνταγή με βασικό υλικό την καρύδα. Να θυμάστε ότι θυα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με την ποσότητα που θα καταναλώσουμε, καθώς μία μπάρα αποδίδει 211 θερμίδες και 12 γρ. λιπαρά (εκ των οποίων τα 8 γρ. είναι κορεσμένα). Οπότε μία μπάρα τη φορά είναι μια καλή δόση, που θα μας δώσει επιπλέον 166mg νάτριο, 25γρ. υδατάνθρακες (18γρ. σάκχαρα και 1 γρ. φυτικές ίνες) και 3 γρ. πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι θα μας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα.
Ακολουθεί η συνταγή:
Υλικά
(για ένα ταψί διαστάσεων 33 επί 23 εκατοστά )
2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση
3 μεγάλα αυγά
1 κουτάκι (400 γρ.) γάλα συμπυκνωμένο ζαχαρούχο
1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
1/4 φλιτζ. βούτυρο, λιωμένο
3 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουτ. σούπας αλάτι
4 φλιτζ. καρύδα σε νιφάδες
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 33 επί 23 εκατοστά περίπου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας τις άκρες να περισσεύουν προς τα επάνω. Σε μια μεγάλη λεκάνη αναμιγνύουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι. Έπειτα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα αυτό το 1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά. Ρίχνουμε το μείγμα μας στον πάτο του ταψιού που έχουμε ετοιμάσει πιέζοντας ώστε να στρωθεί όλη η επιφάνεια. Ψήνουμε στον φούρνο για 12-15 λεπτά, ώσπου να πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα. Στη συνέχεια, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά επάνω σε σχάρα. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C.
Σε μια άλλη μεγάλη λεκάνη χτυπάμε με το σύρμα τα πρώτα 7 υλικά της γέμισης μέχρι να αναμειχθούν καλά. Μετά ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας τα 3 φλιτζάνια της καρύδας. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό της καρύδας πάνω από την ψημένη βάση και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη καρύδα. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφένιο – καστανό χρώμα. Στο τέλος κόβουμε σε μπάρες.