Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φρεγάτα Ύδρα – Ερυθρά Θάλασσα: Εξελιγμένη απειλή οι Χούτι, λέει ο Δένδιας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρεγάτα Ύδρα – Ερυθρά Θάλασσα: Εξελιγμένη απειλή οι Χούτι, λέει ο Δένδιας

Φρεγάτα Ύδρα - Ερυθρά Θάλασσα: Μιλώντας στο Reuters χαρακτήρισε τους Χούτι τεράστια απειλή άμεσα και έμμεσα και εξήγησε τον ελληνικό ρόλο στην επιχείρηση Aspides

Η Ελλάδα, που έχει αναλάβει την από ξηράς επιχείρηση συντονισμού των ναυτικών δυνάμεων της επιχείρησης της ΕΕ για την προστασία πλοίων από επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, ελπίζει να διαδραματίσει πιο κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας του μπλοκ των 27 χωρών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας στο Reuters. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να αμυνθούμε», είπε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να το πετύχει σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να έχουμε μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα και την Ευρώπη που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η ναυτική αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, με την ονομασία «Ασπίδες», ξεκίνησε τον περασμένο μήνα για να προστατεύει πλοία από επίθεση από μαχητές Χούτι, που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν, σε μία προσπάθεια να υποστηρίξουν τη Χαμάς στον πόλεμο της με το Ισραήλ.

Όπως γράφει και το Reuters, η Ελλάδα είναι στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης και ελέγχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, την ώρα που οι επιθέσεις κατά των πλοίων ελληνικών συμφερόντων έχουν αυξηθεί. Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, ο Πειραιάς, σημείωσε πτώση κίνησης 40%. Η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» απέπλευσε την περασμένη εβδομάδα για την Ερυθρά Θάλασσα καθώς η χώρα ανέλαβε τη διοίκηση της αποστολής της ΕΕ, η έδρα της οποίας θα είναι στη Λάρισα. Η Ιταλία διοικεί τη ναυτική δύναμη. «Είναι σημαντικό να τα καταφέρουμε», είπε ο Δένδιας. «Δεν μπορείς να είσαι στο σταυροδρόμι αν δεν υπάρχουν δρόμοι ή αν δεν λειτουργούν. Άρα για εμάς αυτή είναι μια τεράστια απειλή άμεσα και έμμεσα».

“Ασπίδες”

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχούν για την «εξελιγμένη προσέγγιση» των Χούτι, είπε, με θαλάσσιες νάρκες και υποβρύχια όπλα που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις. Η ασφάλεια των πέντε πολεμικών πλοίων και του πληρώματος της επιχείρησης «Ασπίδες», που έχει αποσταλεί από Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γαλλία, ήταν επίσης παράγοντας ανησυχίας, είπε, προτρέποντας τον στενό συντονισμό με άλλους στόλους στην περιοχή, στους οποίους περιλαμβάνονται πολεμικά πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία. «Το να έχουμε μια πολύ στενή επικοινωνία και όσο το δυνατόν περισσότερο κοινή προσέγγιση με άλλους στόλους… είναι κάτι ενδεδειγμένο και σημαντικό», είπε. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αυξήσει τον αμυντικό της ρόλο ως μπλοκ και όχι ως μια ομάδα 27 χωρών όπου η στρατιωτική γραμμή πολιτικής συντάσσεται σε εθνικό επίπεδο.

Όπως επισημαίνει και το Reuters η Ελλάδα θέλει να μεταρρυθμίσει τον στρατό της κατά το φινλανδικό μοντέλο. Στοχεύει επίσης να ανανεώσει την αμυντική της βιομηχανία και να ενισχύσει τις δραστηριότητες των ναυπηγείων της. Έχει συντάξει ένα 10ετές σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ, τριών φρεγατών από τη Γαλλία και αμερικανικής κατασκευής ελικοπτέρων Black Hawk. Θέλει να παράγει συστήματα drone και anti-drone και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συν-σχεδίαση και την κατασκευή φρεγατών κλάσης Constellation για το Ελληνικό Ναυτικό. Οι ξένες φρεγάτες θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται στα ελληνικά ναυπηγεία, είπε ο Δένδιας. «Αυτό αποτελεί μια τεράστια πρόκληση», είπε. «Είμαστε μια περήφανη θαλασσινή χώρα, αλλά είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που μπορούμε να σχεδιάσουμε από κοινού μια πλατφόρμα τόσο σημαντική όσο το Constellation».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις