Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

17

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αποπληρωμή δανείων – μνημόνια: Αίτημα της Ελλάδας στον ESM για προεξόφληση δόσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποπληρωμή δανείων – μνημόνια: Αίτημα της Ελλάδας στον ESM για προεξόφληση δόσεων

Δάνεια μνημόνια 2024: Αναλυτικά τα ποσά και οι παραγραμματισμένες χρονολογίες εξόφλησης

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την πρόωρη αποπληρωμή δόσεων ύψους έως και 5,3 δισ. ευρώ που λήγουν το 2026 και 2027. Ο στόχος είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και η αύξηση της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εκμεταλλευόμενο τη θετική περίοδο μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η αποπληρωμή αυτών των δανείων προβλέπεται να γίνει με τη χρήση των διαθέσιμων περίπου 35 δισ. ευρώ, όπως συνέβη και στις προηγούμενες πρόωρες αποπληρωμές.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει αναπτύξει και ένα δεύτερο, πιο ήπιο σενάριο. Σύμφωνα με αυτό, η εξαγορά θα περιοριστεί στα δάνεια του 2026, ύψους 2,645 δισ. ευρώ, με αναθεώρηση του σχεδιασμού ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Τα ποσά και οι περίοδοι αποπληρωμής

Την Άνοιξη του 2022, επιστράφηκαν στους εταίρους περίπου 2,645 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια χρονική περίοδο εξοφλήθηκαν τα οφειλόμενα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1,86 δισ. ευρώ που αρχικά ήταν προγραμματισμένα για τις αρχές του 2024). Τα δάνεια από το πρώτο μνημόνιο της ευρωζώνης ανέρχονται στα 52,9 δισ. ευρώ, με περίοδο αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040, και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, καθιστώντας τα δανεισμούς αυτούς ιδιαίτερα δαπανηρούς λόγω του υψηλού επιτοκίου Euribor 3μηνου (3,94%).

Από το τρέχον έτος, άρχισε η εξόφληση των δανείων από το EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ύψους 141,8 δισ. ευρώ, με πλήρη αποπληρωμή το 2056. Επιπλέον, από το 2034 προστίθενται επιπλέον 86 δισ. ευρώ από τον ESM μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αναλυτές, έως το 2034 η χώρα θα πρέπει να έχει μειώσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100% για να δανειοδοτηθεί με πιο ευνοϊκά επιτόκια. Για το 2024, προβλέπεται νέα συρρίκνωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,3% του ΑΕΠ το 2023, αντιστοιχώντας σε 355 δισ. ευρώ με απόλυτους αριθμούς.

Επανεκδόσεις τίτλων

Ο φετινός δανεισμός, που έχει ήδη συγκεντρωθεί το 40% των περίπου 10 δισ. ευρώ, συνεχίζεται μέσω επανεκδόσεων τίτλων του ελληνικού δημοσίου. Στις 20 Μαρτίου, υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί η άντληση μικροποσών από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Αναμένεται μια μεγαλύτερη έξοδος μετά τις προσεχείς αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους.

Στις 8 Μαρτίου, προγραμματίζεται η αξιολόγηση από τον καναδικό οίκο DBRS, ο οποίος έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στην κατηγορία «BBB». Στις 15 Μαρτίου, η Moody’s πρόκειται να διεξάγει αξιολόγηση, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο εάν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η Moody’s είναι ο μόνος οίκος που κρατά την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, τοποθετώντας την στην κατηγορία Ba1.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις