Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Τεχνητοί όρχεις: Η λύση στην ανδρική υπογονιμότητα;
PLUS

Τεχνητοί όρχεις: Η λύση στην ανδρική υπογονιμότητα;

Επιστήμονες ανέπτυξαν όρχεις σε εργαστήριο - Είναι η λύση στην ανδρική υπογονιμότητα;

Η υπογονιμότητα επηρεάζει έως και το 7% των ανδρών και τώρα ίσως έχουμε ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπισή της. Επιστήμονες από το Ισραήλ δημιούργησαν ζευγάρι τεχνητών όρχεων στο εργαστήριο και δίνουν ελπίδα. Οι όρχεις είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή σπέρματος και τη σύνθεση ανδρογόνων που παίζουν ρόλο στην ανδρική σεξουαλική ανάπτυξη. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει σύστημα in vitro για τη μοντελοποίηση του όρχεως και την παραγωγή σπέρματος με τον ίδιο τρόπο που η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να συλλέξει ωάρια από μια γυναίκα. Οι τεχνητοί όρχεις αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο μοντέλο για τη βασική έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη και τη λειτουργία των όρχεων, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε θεραπευτικές εφαρμογές για τις διαταραχές της σεξουαλικής ανάπτυξης και της υπογονιμότητας», δήλωσε η Δρ Νιτζάν Γκόνεν, η οποία ειδικεύεται στη διαδικασία προσδιορισμού του φύλου του εμβρύου. Η ομάδα με επικεφαλής την Γκόνεν και τους φοιτητές της στο Πανεπιστήμιο Bar Ilhan, δημοσίευσε τα αποτελέσματά της στο International Journal of Biological Sciences.

Οι μικροσκοπικοί τεχνητοί όρχεις είναι συνθετικά όργανα που δημιουργήθηκαν από ιστό όρχεων ποντικού, αντιγράφοντας τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπινου όρχεως με υψηλό επίπεδο ακρίβειας. Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι να επιτευχθεί η ροή του αίματος μέσα και έξω. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι τεχνητοί όρχεις του ποντικιού κατέρρευσαν έπειτα από εννέα εβδομάδες, κάτι που υποδηλώνει την ανάγκη για αγγείωση. Ωστόσο, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι αρκετό για τη δημιουργία και την απελευθέρωση σπέρματος.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανοίξουν το δρόμο για την παραγωγή σπέρματος στο εργαστήριο. «Οι κλινικές γονιμότητας είναι σε θέση να εντοπίσουν ορισμένα από τα προβλήματα που προκαλούν ανδρική υπογονιμότητα (βλ. χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή ανώμαλη δομή), αλλά δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τι προκαλεί αυτό, ποιες μεταλλάξεις γονιδιώματος οδήγησαν στην πάθηση ή τι πήγε στραβά στην τη λειτουργία του όρχεως, με αποτέλεσμα οι σωλήνες να μην μεταφέρουν καλά το σπέρμα. Τώρα θα είναι δυνατή η μελέτη αυτών των θεμάτων μέσα στο σύστημα του μοντέλου που έχουμε δημιουργήσει», τόνισε η Γκόνεν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις