Τα πλέι οφ τα γνωστά και ως play-offs, είναι οι αγώνες που διεξάγονται μετά την κανονική σεζόν. Και βέβαια τα αποτελέσματα τους καθορίσουν τον πρωταθλητή μιας διοργάνωσης!
Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως τα πλέι-οφ ανάλογα με το πρωτάθλημα μπορούν να είναι. Είτε ένα παιχνίδι. Είτε μια σειρά παιχνιδιών. Είτε ένα τουρνουά! Είτε είναι ένα σύστημα αποκλεισμού. Να προσθέσω πως στη σεζόν 2007-2008, η Σούπερ Λίγκα δημιούργησε ένα σύστημα πλέι οφ, για την πρόκριση των ομάδων στο Γιουρόπα Λιγκ, εκτός από τις ομάδες εκείνες που έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο.
Προς το παρόν δεν υπάρχει αυτό το σύστημα. Στην τελευταία τους μορφή, οι ομάδες δικαιούνταν δύο θέσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ τρεις στο Γιουρόπα Λιγκ και μία στο Κόνφερενς Λιγκ.
Το σύστημα αναλυτικά
Η πέμπτη ομάδα ξεκινά τα πλέι-οφ με 0 πόντους. Οι υπόλοιπες ομάδες αρχίζουν με έναν αριθμό “μπόνους” που καθορίζονται ως εξής: Ο αριθμός των πόντων που κερδίζει η πέμπτη ομάδα κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου του πρωταθλήματος αφαιρείται από τα σύνολα κάθε άλλου συλλόγου που συμμετέχει στις πλέι-οφ. Ο αριθμός που προκύπτει στη συνέχεια διαιρείται με 5 και στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό.
Στο τέλος των πλέι-οφ, ο νικητής λαμβάνει τη δεύτερη θέση στο Champions League, των ομάδων που συμμετείχαν. Οι επόμενες δύο ομάδες εισέρχονται στο Europa League σε διαφορετικές θέσεις, ανάλογα με το θέση που ανήλθαν. Η τελευταία ομάδα βρίσκεται εκτός διοργανώσεων. Ωστόσο, εάν ο κυπελλούχος κέρδισε στα playoffs (όπως συνέβη το 2010-11), ή ο πρωταθλητής κέρδισε επίσης το κύπελλο (double) και ο φιναλίστ που έχασε, κέρδισε στα playoffs (όπως συνέβη το 2012-13) τρεις ομάδες στα playoffs λαμβάνουν όλες τις θέσεις του Europa League.
Τα πλέι άουτ
Ας δούμε τώρα τι σημαίνει, τα πως και “τα γιατί” για τα πλέι αουτ! Στην περίπτωση λοιπόν των πλέι άουτ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ αγωνίζονται οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις από την 7 έως και την 14! Σε αυτή τη διαδικασία θα κριθεί ποιες θα υποβιβαστούν. Να θυμίσουμε ότι υποβιβάζονται 1+1! Δηλαδή ο τελευταίος των πλέι άουτ θα πέσει απευθείας και ο 13ος θα δώσει μπαράζ με τον δεύτερο της Super League 2! Στα πλέι άουτ, σε αντίθεση με τα πλέι οφ, οι αγώνες είναι μονοί. Και οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 7η έως και την 10η θέση θα έχουν το πλεονέκτημα ότι θα δώσουν 4 εντός έδρας αγώνες! Εδώ να πούμε πως οι ομάδες μπαίνουν στα πλέι άουτ μεταφέροντας αυτούσιους τους βαθμούς που έχουν συγκεντρώσει στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος!
Παράδειγμα. Αν, τελείωνε τώρα η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, οι 8 ομάδες θα έμπαιναν στα πλέι άουτ με τους βαθμούς που έχουν μαζέψει! Προσωπικά πιστεύω πως είναι ένα μίνι πρωτάθλημα που φέρνει πολλές φορές τα πάνω κάτω! Γι’ αυτό πολλοί προπονητές θεωρούν και λένε για τα πλέι οφ πως «τώρα αρχίζει το πρωτάθλημα»! Και φυσικά έχουν δίκιο! Γιατί οι ανακατατάξεις που γίνονται είναι πολλές και ιστορικές!