Αναστάτωση προκάλεσε ασθενής στο Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όταν, καταφθάνοντας χθες το απόγευμα σε ημέρα γενικής εφημερίας, καταγγέλθηκε -μεταξύ άλλων- ότι εξύβρισε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, διαταράσσοντας τη λειτουργία της υπηρεσίας. Ο 44χρονος συνελήφθη και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία. Κατά την παραμονή του στο νευρολογικό ιατρείο, όπου οδηγήθηκε για εξέταση, αντιδρούσε σε κάθε ενέργεια των γιατρών και νοσηλευτών, εκτοξεύοντας ύβρεις εναντίον τους, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες.
Αργότερα μάλιστα απώθησε -κατά τις ίδιες καταγγελίες- δύο υπαλλήλους της εταιρίας φύλαξης που προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν, ενώ αποχωρώντας έριξε έναν υπολογιστή από γραφείο χωρίς να προκαλέσει ζημιά. Μετά το περιστατικό, παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα όπου δίνει το «παρών» στο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων για άλλη ποινική υπόθεση και συνελήφθη.
Τα ποσοστά βίας κατά υγειονομικών υπαλλήλων
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 62% των επαγγελματιών υγείας έχουν υποστεί κάποια έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας, ενώ το ποσοστό που έχει εκτεθεί σε σωματική βία εν ώρα εργασίας κυμαίνεται από 8% έως 38% ανάλογα με την ειδικότητα, τον χώρο εργασίας, το ωράριο και τη χώρα. Συνήθως, οι δράστες ανήκουν στην κατηγορία των συνοδών των ασθενών και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν σημειωθεί προπηλακισμοί έως και ξυλοδαρμοί κατά του νοσοκομειακού προσωπικού. Όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, για να εμπλακεί η Αστυνομία, το θύμα πρέπει να προβεί σε καταγγελία και η επίθεση να τεκμηριωθεί με ιατροδικαστική έκθεση. Αποτελεί γεγονός ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες η επίθεση σε γιατρούς συνιστά ιδιώνυμο αδίκημα. Ωστόσο, επειδή οι γιατροί υπηρετούν τους ασθενείς και δεν επιθυμούν να στρέφονται εναντίον τους, συνήθως αποφεύγουν την διαδικασία δημοσιοποίησης των περιστατικών βίας που υφίστανται.