Πολυδιψία: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε αν διψάμε συνεχώς

PLUS

Πολυδιψία: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε αν διψάμε συνεχώς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασιλική Τσίγγα

Πολυδιψία: Αν διψάμε συνεχώς, μπορεί να είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος, αναφέρουν ειδικοί

07.03.2024 | 15:28

Το νερό είναι αναμφισβήτητα απαραίτητο και πολύτιμο για τον οργανισμό μας. Μάλιστα υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια να πίνουν οι άνθρωποι περισσότερο νερό, με την καθοδήγηση της ιατρικής κοινότητας και των ειδικών. Παρά ταύτα όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι ένας στους δύο Αμερικανούς και ένας στους δύο Βρετανούς δεν πίνουν αρκετό νερό.

Στην συνέχεια αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι, όπως επισημαίνει το βρετανικό μέσο, ότι αν διαπιστώνουμε ότι διψάμε διαρκώς, όσες φορές και αν γεμίσουμε το μπουκάλι μας με νερό, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος. Ενώ θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι τρώμε πολλά αλμυρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα ή ότι τα νέα μας φάρμακα μας κάνουν να τρέχουμε πιο συχνά στην τουαλέτα, η υπερβολική δίψα θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι ανησυχητικών καταστάσεων όπως ο διαβήτης και τα νεφρικά προβλήματα.

Διαβήτης

Ο διαβήτης προκαλεί ξηροστομία, η οποία μπορεί να μας κάνει να πίνουμε περισσότερο. Ο διαβήτης μπορεί να ανιχνευθεί από το γιατρό μας με μια απλή εξέταση αίματος, οπότε αν πίνουμε περισσότερα από οκτώ ποτήρια κάθε μέρα και παρόλα αυτά δεν ξεδιψάμε, ίσως είναι συνετό να προγραμματίσουμε μια επίσκεψη, σημειώνεται. Η υπερβολική δίψα μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη προβλημάτων στα νεφρά, όπως ο νεφρογενής διαβήτης insipidus, ο οποίος είναι όταν το σώμα αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αντιδιουρητική ορμόνη, γνωστή και ως ADH. Αυτό προκαλεί το σώμα να παράγει πάρα πολλά ούρα, γεγονός που απαιτεί να πίνουμε περισσότερο νερό για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι.

Επομένως, αν διαπιστώνουμε ότι πίνουμε την ίδια ποσότητα υγρών με τους άλλους, αλλά χρειάζεται να χρησιμοποιούμε την τουαλέτα πολύ περισσότερο, θα μπορούσε να φταίει η ADH. Άλλα σημάδια του νεφρογενούς διαβήτη insipidus περιλαμβάνουν ξηροστομία, κόπωση και ζάλη. Η πάθηση διαγιγνώσκεται συνήθως με εξετάσεις αίματος, εξετάσεις ούρων και μια δοκιμασία στέρησης νερού, η οποία μετρά την παραγωγή ούρων μετά από αρκετές ώρες που δεν πίνουμε καθόλου νερό.

Η υπερβολική δίψα μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας

Η δίψα επίσης, μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας, δηλαδή όταν το αίμα δεν παράγει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια δημιουργούν την πρωτεΐνη αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Χωρίς αρκετό από αυτό το οξυγόνο, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουμε κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια και πονοκεφάλους, μαζί με αφυδάτωση. Η αναιμία συνήθως διαγιγνώσκεται με μια εξέταση αίματος ρουτίνας, την γενική εξέταση αίματος η οποία μετρά την ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.
Εάν τελικά αποκλείονται αυτές οι καταστάσεις, ίσως ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στη διατροφή σας. Ο Nick Hird, ειδικός σε θέματα ενυδάτωσης και συνιδρυτής της ViDrate, δήλωσε ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μας αφήσουν «στεγνούς». Αυτό περιλαμβάνει το επεξεργασμένο κρέας, το οποίο περιέχει το συντηρητικό νιτρικό νάτριο για να διατηρείται φρέσκο. Παρόμοια με το αλάτι, έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα αφυδάτωσης. «Τα πικάντικα πιάτα, ενώ είναι νόστιμα, μπορούν να διεγείρουν τους γευστικούς σας κάλυκες και να σας κάνουν να ιδρώσετε», δήλωσε ο Hird. Όσοι πίνουν πολλά ζαχαρούχα ποτά μπορεί επίσης να κινδυνεύουν από υπερβολική δίψα.

Φάρμακα που προκαλούν δίψα- Σημαντικό το νερό στην ενυδάτωση

Ο Sam Tejada, ειδικός λειτουργικής ιατρικής στο Liquivida, δήλωσε στη Daily Mail ότι ορισμένα φάρμακα θα μπορούσαν επίσης να ευθύνονται. «Ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ούρων και να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και δίψα», είπε Για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, ο Tejada συνιστά να επιμείνουμε στα πατροπαράδοτα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι άνθρωποι που ζυγίζουν περισσότερο ή είναι πιο δραστήριοι μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν αυτό το μέτρο.
Σε μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πέρυσι από Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικά επεισόδια, νεφροπάθειες ή καρδιακές προσβολές. Επίσης, αύξησαν τη διάρκεια ζωής τους κατά περίπου 15 χρόνια.

Exit mobile version