Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπέθεσε πως ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε τον λόγο προκειμένου να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική του τοποθέτηση χθες, η οποία «αποδεικνύει ότι τελικά το Κομμουνιστικό Κόμμα παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός αυτής της αίθουσας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα, γιατί αλλού συνέβαιναν αυτά», είπε απευθυνόμενος ευθέως προς τον γ.γ. του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας ότι τα ζητήματα αυτά τα έχει λύσει η Ιστορία. Τον εγκάλεσε γιατί, όπως είπε, μετά τα απαράδεκτα αυτά σχόλια δεν είχε το θάρρος από το βήμα της Ολομέλειας να ζητήσει συγγνώμη παραδεχόμενος το λάθος του.
Περνώντας στον πυρήνα της συζήτησης, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Για μένα προσωπικά έχει μια ξεχωριστή σημασία, καθώς η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται σήμερα όχι απλώς να ψηφίσει ένα κομβικό νομοσχέδιο, αλλά να εγκρίνει μια ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μια γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης». «Μια πρωτοβουλία η οποία πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα όμως διαμορφώνει και το πλαίσιο ώστε επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μια διάσταση καταλυτικά εκσυγχρονιστική, αλλά και ευρωπαϊκή». Μίλησε για μια επιλογή με διπλή κατεύθυνση και παράλληλους στόχους, αφού από τη μια προσφέρει περισσότερες ελευθερίες επιλογής στους νέους να σπουδάσουν στον τόπο τους και μάλιστα σε ανταγωνιστικές σε ποιότητα σχολές, και από την άλλη φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη ως ένα δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ανέτρεξε, μάλιστα, στο σημείο αυτό σε παρέμβασή του τον Φεβρουάριο του 2007 ως νέος βουλευτής στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. «Ας ξεφύγουμε πια από τον πρωτοφανή αναχρονισμό να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη η οποία εξακολουθεί να κρατά αυτό το μονοπώλιο στην εκπαίδευση», έλεγε τότε και, όπως είπε, τα ίδια λόγια επαναλαμβάνει και τώρα ώστε να γίνουν επιτέλους χειροπιαστή πραγματικότητα.
«Θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου»
«Το θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με σκοπό να απελευθερωθεί από την αγκύλωση της γραφειοκρατίας και της ιδεοληψίας. Γι’ αυτό και στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να το πούμε να το ξανακούσετε εσείς που εκφράζετε με πύρινους λόγους την αντίδρασή σας στο ν/σ, αναφέρονται το 85% των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου προβλέποντας χρηματοδότηση η οποία αθροιστικά θα φθάσει κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ως το 2027 από ευρωπαϊκούς πόρους και από τις χρηματοδοτήσεις μέσω τους σχήματος των συμπράξεων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αυτό πέρα από τα χρήματα τα οποία καταβάλλονται ετησίως για μισθούς, λειτουργικά και υποδομές, τα οποία ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο. Σε έναν προγραμματισμό ο οποίος ενισχύει το διδακτικό προσωπικό όχι μόνο αριθμητικά αλλά και εισοδηματικά με αυξήσεις οι οποίες φθάνουν το 15% των αποδοχών», είπε. Πρόσθεσε ότι αυξάνεται και η ανώτατη αμοιβή διδασκόντων και ερευνητών από τον εθνικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας. Καθώς και ότι διευρύνεται ο όρος συνεργαζόμενος καθηγητής με στόχο την προσέλκυση Ελλήνων καθηγητών, κατόχων διδακτορικού τίτλου, επιστημόνων από το εξωτερικό. «Προχωράμε και ένα βήμα πιο πέρα με την οργάνωση και κοινών μεταπτυχιακών μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και ξένων», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Αναδεικνύεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σε Μητροπολιτικό
«Σε ένα άλλο πεδίο το ν/σ βελτιώνει τους τρόπους εκλογής, εξέλιξης αλλά και προκήρυξης θέσεων του διδακτικού προσωπικού. Επιταχύνει επίσης τον πολύ σημαντικό ψηφιακό μετασχηματισμό των Πανεπιστημίων μας. Και κάτι πολύ σημαντικό, για πρώτη φορά δρομολογείται η απογραφή της κινητής αλλά πρωτίστως της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημίων μας με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα 18 μηνών», ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε ακόμη για δύο ακόμη «εμβληματικές αποφάσεις» για τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και αναφέρθηκε στην ανάδειξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε Μητροπολιτικό που παίρνει όπως είπε τη θέση του αξίζει και λόγω της γεωστρατηγικής του σημασίας μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας. Και η δεύτερη είναι όπως είπε ο δυναμικός εκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, 30 χρόνια μετά την ίδρυσή του ώστε η χώρα να αποκτήσει έναν δυναμικό πυλώνα για τη διά βίου μάθηση, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την επιμόρφωση των πολιτών που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
Οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας «έξω οι εταιρείες από τα Πανεπιστήμια» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί
«Όλες αυτές οι αλλαγές θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα εργαλεία προκειμένου τα πανεπιστήμιά μας να υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους», με βάση τις συνθήκες της εποχής, να αποκτήσουν ακόμη περισσότερη αυτονομία και να συνδέονται πιο αποτελεσματικά με την αγορά εργασίας, να αναπτύξουν περισσότερο την έρευνα και τόνισε ότι αυτές είναι αλλαγές που δρομολογούνται και έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. «Οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας ‘έξω οι εταιρείες από τα Πανεπιστήμια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί’. Τα πανεπιστήμια είναι εδώ για να παρέχουν εξειδικευμένη γνώση και να συνδέουν αυτή τη γνώση με την αγορά εργασίας», τόνισε. Επιδίωξη να πάψουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα που φεύγουν κάθε χρόνο για σπουδές εκτός των συνόρων
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός είπε ότι περνά σε μία μεγάλη καινοτομία που είναι η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων διεθνών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα. «Προφανής επιδίωξη να πάψουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα που φεύγουν κάθε χρόνο για σπουδές εκτός των συνόρων να ξοδεύουν πολύτιμο συνάλλαγμα και πολύτιμους πόρους αλλού εκτός της πατρίδας μας και παράλληλα να επενδύσουν στον τόπο μας εκπαιδευτικοί οργανισμοί που με την τεχνογνωσία τους θα βοηθήσουν στη συνολική ανάπτυξη της εκπαίδευσης». Τόνισε μάλιστα ότι δεν μπορούμε πλέον να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Επεσήμανε ότι «τα θετικά αποτελέσματα είναι πολλά και προφανή, από την ανακούφιση των οικογενειακών προϋπολογισμών μέχρι τα πρόσθετα σημαντικά έσοδα από ξένες επενδύσεις και από τη βελτίωση των σπουδών που προκαλεί η ακαδημαϊκή άμυλα μέχρι τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που προφανώς θα φέρει αυτή η νέα οικονομική δραστηριότητα».
Είπε δε ότι εδώ δεν ερχόμαστε να ανακαλύψουμε τον τροχό αλλά απλώς καθιερώνουμε στην πατρίδα μας αυτό το οποίο ισχύει ακόμη και στη Βόρειο Κορέα γιατί δυστυχώς είμαστε μάλλον οι τελευταίοι μαζί ίσως με την Κούβα που έχουμε ένα σκληρό κρατικό μονοπώλιο στη γνώση της ανώτατης εκπαίδευσης. Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη τομή αποτελεί και μία «δικαίωση που πρώτη μελέτησε, εισηγήθηκε, υπερασπίστηκε σε δύσκολους καιρούς το 1987, η φοιτητική μας παράταξη, η ΔΑΠ» και μίλησε για «μια καινοτομία που λοιδορήθηκε τότε για να προκύψει σήμερα ως μία αναγκαιότητα που δε χωρά άλλη αναβολή». Επεσήμανε ακόμη ότι μέσω αυτής φαίνεται ποιος είναι τελικά ο πραγματικά πρωτοπόρος.
Οι προδιαγραφές και οι εγγυήσεις που μπαίνουν είναι ίσως οι αυστηρότερες στην Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας από βήματος της Ολομέλειας τόνισε πως δεν είναι τυχαίο πως όπως και όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις έτσι και αυτή πολιορκείται από μύθους και γι αυτό κρίνονται αναγκαίες κάποιες διευκρινίσεις, «με πρώτη ένσταση το επιχείρημα ότι τάχα ανοίγει η λεωφόρος, ο διάδρομος για ξένα πανεπιστήμια χωρίς καμία εγγύηση, ούτε για την οικονομική ούτε για την ακαδημαϊκή τους ικανότητα όπως κάποιοι διαδίδουν». Επανέλαβε ότι οι προδιαγραφές και οι εγγυήσεις που μπαίνουν είναι ίσως οι αυστηρότερες στην Ευρώπη και έκανε αναλυτική ειδική αναφορά στις εγγυήσεις αυτές. Υπογράμμισε μάλιστα ότι τα πάντα θα εγκρίνονται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία έχει και την ευθύνη των δημόσιων πανεπιστημίων σε κάθε επίπεδο ενώ την τελική ευθύνη αδειοδότησης έχει πάντα το υπουργείο Παιδείας με τη γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
«Μήπως όμως ανοίγουμε έτσι τις πόρτες των Πανεπιστημίων σε φοιτητές χωρίς προσόντα;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Προφανώς και όχι διότι και εδώ θα ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής όπως και στα δημόσια πανεπιστήμια και επιπλέον είναι γνωστό ότι τα ξένα πανεπιστήμια θέτουν τα δικά τους κριτήρια, τα δικά τους όρια ανάλογα με τους φοιτητές που θέλουν να προσελκύσουν». Μίλησε δε για αντίφαση όσων θυμήθηκαν ξαφνικά τα προσόντα των υποψηφίων όταν οι ίδιοι καταψήφισαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής. «Αναρωτιέμαι τι μας ζητάτε ακριβώς τώρα, να καταργηθεί η βάση εισαγωγής στα δημόσια ιδρύματα και να γίνει αυστηρότερη στα μη κρατικά; Αυτό όμως δεν οδηγεί νομοτελειακά σε σπουδαστές δύο ταχυτήτων και πώς γίνεται αυτό να το ζητούν σήμερα αυτοί που ουσιαστικά υποστήριζαν την εισαγωγή όλων χωρίς εξετάσεις στα πανεπιστήμια. Είπαμε έχουμε μια ανοχή στην υποκρισία αλλά τόση πολλή δεν τη χωρά καμία λογική, κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Όπως είπε στη συνέχεια τον παραλογισμό της αντίδρασης συμπληρώνει η καταγγελία περί τάχα ιδιωτικοποίησης που κι αυτή αποδεικνύεται έωλη. Κόστος έχουν οι σπουδές εκτός Ελλάδος και δίδακτρα προβλέπονται και στα δημόσια πανεπιστήμια σε πολλά μεταπτυχιακά «ενώ εμείς προβλέπουμε το 10% των εισακτέων στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν στη χώρα μας να είναι με υποτροφία. Και επιπλέον να κλείσουμε και τα μάτια μας στην πραγματικότητα ότι παραπάνω από 30.000 νέα παιδιά σπουδάζουν εδώ στην Ελλάδα σε κολέγια σε ένα de facto ιδιωτικό καθεστώς με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Άρα αναρωτιέμαι το κράτος δεν πρέπει να ρυθμίσει θεσμικά το πλαίσιο;». Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα περί συνταγματικότητας του νομοσχεδίου γύρω από τα οποία έγινε μεγάλη συζήτηση επαναλαμβάνοντας ότι «μιλάμε για μία ρητή πρόβλεψη ξένων ιδρυμάτων που θα λειτουργούν στη χώρα μας με βάση μη κερδοσκοπική και μόνο, ως παραρτήματα αναγνωρισμένων ιδρυμάτων».
Ο κ. Κασσελάκης αν ερχόταν το University of Pennsylvania θα έλεγε «όχι» να μη γίνει αυτό;
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από μόνη της η λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων δεν αρκεί και χρέος της πολιτείας είναι να περιφρουρήσει και να ενισχύσει συνολικά το χαρακτήρα της ανώτατης παιδείας.
Απευθυνόμενος στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στον κ. Φάμελλο είπε: «έχετε έναν πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο αμερικανικό, με υποτροφία και αυτή την υποτροφία το πανεπιστήμιο είχε τη δυνατότητα να του τη δώσει ακριβώς επειδή δε μοιράζει μερίσματα αλλά δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα, τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες. Αυτό είναι το μοντέλο των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Ο κ. Κασσελάκης λοιπόν που σπούδασε σε ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο αν ερχόταν το University of Pennsylvania να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα θα έλεγε ‘όχι’ να μη γίνει αυτό. Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης!».
Η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισημαίνοντας ότι η πολυφωνία εδώ μετατρέπεται σε παλινωδία. Αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Ευαγ. Βενιζέλου ο οποίος υποστήριξε τη συνταγματικότητα αλλά και την ανάγκη να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία. Είπε ότι το 55% των ψηφοφόρων του κόμματος φαίνεται να στηρίζουν τη μεταρρύθμιση, ότι ήταν προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ η στήριξη της σχετικής διάταξης και ότι ξαφνικά για λόγους ακατανόητους το κόμμα άλλαξε γνώμη, έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας και μάλιστα παρά το γεγονός ότι το υπουργείο έκανε ειλικρινή προσπάθεια να εντάξει στη διάταξη όλους τους προβληματισμούς που είχε εκφράσει δημόσια το ΠΑΣΟΚ πριν ξεκινήσει η συζήτηση. «Πώς θα δικαιολογήσετε αυτή την τεθλασμένη γραμμή στους αμήχανους ψηφοφόρους σας;», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε μάλιστα για τον «απόλυτο πολιτικό σουρεαλισμό».
Προανήγγειλε μάλιστα στο σημείο αυτό ότι η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο. «Και για να πάμε να μετρηθούμε τελικά. Πόσα από αυτά θα ψηφίσετε κ. Ανδρουλάκη; Για να κάνουμε το ταμείο στο τέλος». Είπε επίσης πως «αν το ΠΑΣΟΚ είναι η μηχανή του χρόνου ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής. Γι αυτόν δουλεύει ο χρόνος ανάποδα, γιατί το 2004 ήταν υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16, το 2007 στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος υπό την πίεση διαφόρων φωνών έκανε πίσω και τώρα διαφωνεί και με την αναθεώρηση του Συντάγματος και με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».