Νέα αύξηση κατώτατου μισθού 2024 ιδιωτικός τομέας: Πώς γίνεται ο έλεγχος για το «ξεπάγωμα» στις τριετίες των εργαζομένων
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90.1» δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Προχωράμε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς ήδη, από το 2019, έχει αυξηθεί κατά 20%». Η κυρία Μιχαηλίδου εξέφρασε ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους και γίνεται επεξεργασία, ώστε να κατατεθεί η πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα έχει το 8 μπροστά. Σε ερώτηση για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, η υπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής:
«Μέχρι το τέλος Μαρτίου, αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά. Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αλλά και τραπεζών, δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και από τον νόμο Βρούτση. Οπότε, με δεδομένο ότι ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, έχει κάνει μεγάλο αγώνα όχι μόνο στο κομμάτι της γρήγορης απονομής των συντάξεων, αλλά και στον σωστό επανυπολογισμό των συντάξεων των πολιτών που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, στο τέλος του μήνα, οι συνταξιούχοι θα δουν τις αναθεωρημένες συντάξεις τους προς τα πάνω στον τραπεζικό τους λογαριασμό».
Για το ξεπάγωμα των τριετών
Αναφορικά με τις τριετίες, η κυρία Μιχαηλίδου σχολίασε ότι, από 1 Ιανουαρίου 2024, άρχισε να επανακινητοποιείται ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος δε βρισκόταν σε λειτουργία από το 2012 και επεσήμανε την επαναφορά των τριετιών για τη στήριξη της αγοράς εργασίας με σκοπό οι μισθωτοί να είναι ενήμεροι ότι τελείωσε η δύσκολη περίοδος λιτότητας και μνημονίων. Αναλυτικά, ανέφερε ότι: «Από 1 Ιανουαρίου 2024, “ξεπάγωσαν” οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, που ήταν σε αναστολή από το 2012. Η απόφαση για την επαναφορά των τριετιών, είναι πάρα πολύ σημαντική για την στήριξη της αγοράς εργασίας ώστε να ξέρουν οι μισθωτοί ότι τελείωσε η δύσκολη περίοδος λιτότητας και μνημονίων και η επαναφορά στην κανονικότητα προβλέπει στην αύξηση του μισθού τους κατά 10% στο τέλος της τριετίας».
Υπογράμμισε, τέλος, ότι η αύξηση είναι υποχρεωτική. «Για να το διασφαλίσουμε αυτό, από τη μια πλευρά, έχουμε τους εντατικούς ελέγχους από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και, από την άλλη, το Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, μέσω του οποίου ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να ενημερώνεται πώς εφαρμόζεται το μέτρο αυτό» συμπλήρωσε η ίδια.