Η σωστή καθαριότητα και το πλύσιμο των χαλιών μας είναι σημαντικά και αναγκαία σημεία προσοχής καθώς τα χαλιά μας αποτελούν “μαγνήτες” σκόνης, βρωμιάς και μιας μεγάλης ποικιλίας μικροβίων που μπορούν να αποτελέσουν και κίνδυνο για την υγεία μας, εκτός από το ότι θα κάνουν το σπίτι μας να φαίνεται ατημέλητο. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να μπείτε στον κόπο να τα στείλετε σε συνεργείο καθαρισμού και να γλιτώσετε με αυτόν το τρόπο χρόνο και αλλά χρήματα, εμείς είμαστε εδώ για να σας δώσουμε τις απαραίτητες συμβουλές, ώστε να πλύντε τα χαλιά σας μόνοι σας στο σπίτι.
1. Διαβάστε την ετικέτα ενδείξεων του χαλιού σας
Πριν ακόμα ξεκινήσετε τη διαδικασία πλυσίματος θα πρέπει να έχετε ενημερωθεί για τις ειδικές ενδείξεις και τις πιθανές αντενδείξεις καθαρισμού του, οι οποίες υπάρχουν στην ετικέτα του χαλιού σας και οι οποίες είναι διαφορετικές για καθένα χαλί. Έτσι, θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες λάθους και φθοράς του χαλιού ή της μοκέτας σας. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα χειροποίητα χαλιά σας, καθώς μία φθορά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη.
2. Καθαρίστε πρώτα το χαλί σας με ηλεκτρική σκούπα
Ακόμα και αν έχει προηγηθεί καθαρισμός του χαλιού σας την προηγούμενη ημέρα είναι σημαντικό να περαστεί ξανά με ηλεκτρική σκούπα ώστε να απομακρυνθεί οτιδήποτε βρίσκεται στην επιφάνειά του. Η σκόνη και οι τοπικοί λεκέδες θα πρέπει να αφαιρεθούν όσο γίνεται. Ρυθμίστε τη σκούπα στο κατάλληλο ύψος με βάση τον τύπο του χαλιού σας ώστε να έχετε την ισχυρότερη αναρρόφηση και σε περίπτωση που έχετε κατοικίδιο στο σπίτι, χρησιμοποιήστε ειδική βούρτσα με λαστιχένιες άκρες η οποία θα συγκεντρώσει τις τρίχες που έχουν κολλήσει στο χαλί.
3. Τοπικό καθάρισμα με μαγειρική σόδα
Ο καθαρισμός χαλιών με μαγειρική σόδα αποτελεί παραδοσιακή μέθοδο καθαρισμού των λεκέδων και είναι αποτελεσματική. Σε περίπτωση που εντοπίζετε κάποιο σημάδι από λεκέ στο χαλί σας, μπορείτε να ρίξετε πάνω του λίγη μαγειρική σόδα την οποία όσο περισσότερο αφήσετε πάνω στον λεκέ τόσο καλύτερη δουλειά θα κάνει. Μπορείτε ακόμη να την αφαιρέσετε την επόμενη μέρα με τη χρήση της ηλεκτρικής σκούπας ή ενός βρεγμένου πανιού. Όπως θα διαπιστώσετε ο λεκές θα έχει μειωθεί σημαντικά είτε θα έχει εξαφανιστεί τελείως ενώ θα έχει απορροφηθεί κάθε δυσάρεστη οσμή που ενδεχομένως να υπήρχε πιο πριν. Είναι γεγονός ότι όσο πιο νωρίς δράσουμε στον “φρέσκο” λεκέ τόσο ευκολότερα μπορούμε και να τον εξαλείψουμε.
4. Ειδικό μείγμα καθαρισμού για ορισμένους τύπους χαλιών
Τα ταλαιπωρημένα και πολυχρησιμοποιημένα χαλιά χρήζουν ειδικής μεταχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, μπορείτε να δημιουργήσετε στο σπίτι ένα μείγμα καθαρισμού από συγκεκριμένα υλικά έχοντας βεβαιωθεί πρώτα ότι έχετε συμβουλευθεί και τις οδηγίες που δίνονται από τον κατασκευαστή κάθε χαλιού και οι οποίες αναφέρονται στην ειδική ετικέτα που αυτό φέρει. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ελάχιστη ποσότητα από το απορρυπαντικό των πιάτων, 2 κ.γ. ξύδι λευκό και λίγο ζεστό νερό ώστε να δημιουργηθεί το μείγμα καθαρισμού για το χαλί σας.
Μπορείτε να τοποθετήσετε το μείγμα σε ένα δοχείο ψεκασμού και να περάσετε με αυτό το χαλί σας με ελαφρούς ψεκασμούς και ελαφρύ σκούπισμα της επιφάνειάς του. Η διαδικασία αυτή θέλει προσοχή καθώς δε θα πρέπει το διάλυμα να πέσει σε μεγάλες ποσότητες πάνω στο χαλί ούτε και να μείνει αρκετή ώρα, διότι ενδέχεται να χαλάσει το χρώμα του. Τέλος, κατά το στέγνωμα του χαλιού είναι προτιμότερο να μην τοποθετήσετε το χαλί σας απευθείας στον ήλιο.
5. Τρόπος αποθήκευσης του χαλιού
Για την ασφαλή αποθήκευση του χαλιού σας φροντίστε να ψεκάσετε με αντισκωριακό σπρέι, να το τοποθετήσετε σε ειδική συσκευασία ναφθαλίνης ή να βάλετε σε πολλά σημεία του χαλιού πουγκιά με αποξηραμένα άνθη αν προτιμάτε μια πιο φυσική λύση. Ο τρόπος που αποθηκεύουμε τα χαλιά μας είναι το τύλιγμά του σε ρολό και όχι το δίπλωμα του χαλιού, ώστε να μην τσακίσει ή χαλάσει η βάση του. Σφραγίστε με χαρτοταινία και έπειτα βάλτε το μέσα σε σακούλα. Σε τελευταίο στάδιο κατά τη φύλαξή του, τοποθετήστε το οριζόντια και όχι κάθετα αποφεύγοντας έτσι να φθαρούν οι άκρες του χαλιού.