Γυρεύοντας πήγαινε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, η οποία βρέθηκε στον Τύρναβο για να καλύψει το γνωστό έθιμο “Μπουρανί” που αναβιώνει εδώ και 2.500 χρόνια. Σύμβολο σε αυτό το έθιμο είναι ο φαλλός και οι… σόκιν ατάκες που ακούγονται είναι μυθικές. Όλα επιτρέπονται και δεν παρεξηγούνται. “Δεν υπάρχει λογοκρισία σήμερα, το ΕΣΡ το επιτρέπει”, είπε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ στην εκπομπή “Συνδέσεις” και τότε ένας κάτοικος της περιοχής, της έδεσε γύρω από τη μέση έναν φαλλό λέγοντάς της: “Μη στεναχωριέσαι όμως την π… δεν θα τη φας!”. Τον λόγο πήρε ένας κάτοικος από τον σύλλογο “Μπουρανί-Γαϊτανάκι” του Τυρνάβου, ο οποίος είπε: “Καταρχάς χρόνια πολλά σε όλους, χαρά στα σκέλια μας, καλά γ.. να έχουμε φέτος!”.
Η κουβέντα γύρω από το έθιμο συνεχίστηκε με μυθικές ατάκες όπως, “Εμείς εδώ στον Τύρναβο γ… και γ… και τη ζωή χαιρόμαστε” και “Σήμερα ξεκινάει η Σαρακοστή από κ… και μ…”. Όσο για τον λόγο που δεν άφηναν τις γυναίκες του να πάνε στο “Μπουρανί” τα παλαιότερα χρόνια, απάντησαν: “Απαγορευόταν γιατί τους έπιαναν τον κ…”.
Η αναβίωση του “μπουρανί” στον Τύρναβο
Οι παραδόσεις στην περιοχή του Τυρνάβου της Λάρισας αναβιώνουν κάθε χρόνο με έθιμα την περίοδο της Αποκριάς που διατηρούνται αναλλοίωτα στον χρόνο. Στον Τύρναβο την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας αναβιώνει το τολμηρό παραδοσιακό έθιμο “μπουρανί”. Πρόκειται για ένα διονυσιακό “έθιμο του φαλλού”, το οποίο μαζί με το καρναβάλι του Τυρνάβου προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το “μπουρανί” είναι το πιο γνωστό έθιμο της περιοχής και εντάσσεται στις καρναβαλικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Τύρναβο. Οι κάτοικοι του Τυρνάβου γιορτάζουν κάθε χρόνο το “μπουρανί” για να υμνήσουν τη γονιμότητα της γης, τη φύση για τους καρπούς που προσφέρει στους ανθρώπους.