Κακάο τιμή 2024: Ένα ακόμα “θύμα” της ακρίβειας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κακάο τιμή 2024: Ένα ακόμα “θύμα” της ακρίβειας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασιλική Τσίγγα

Κακάο τιμή 2024: Παγκόσμιο φαινόμενο η αύξηση τιμής του κακάου και σε υψηλότερες τιμές φέτος τα Πασχαλινά Αυγά

19.03.2024 | 18:24

Το κακάο, είναι ένας ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου, από το οποίο γίνεται η σοκολάτα. Η επιστημονική ονομασία του κακαόδεντρου είναι Theobroma cacao («Θεοβρώμα το κακάο») και προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση, δηλαδή το «φαγητό των θεών». Συχνά πωλείται ως σκόνη κακάο, μια ξηρή σκόνη που γίνεται με την άλεση των σπόρων κακάο και την αφαίρεση του βούτηρου κακάου από τα σκούρα καφέ, πικρά στερεά κομμάτια.Το ίδιο το κακάο έχει μια εξαιρετικά πικρή γεύση, πλούσια σε συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο ζεστό κακάο, που είναι σχεδόν δύο φορές πιο ισχυρή απ’ ό,τι στο κόκκινο κρασί, 2-3 φορές πιο ισχυρή από το πράσινο τσάι και 3-5 φορές πιο ισχυρή από το μαύρο τσάι. Υπάρχει άφθονο κακάο στην τροπική Αφρική, το οποίο συλλέγεται και στέλνεται σε άλλες χώρες για να το επεξεργαστούν.

Αυτό ωστόσο το αγαθό έχει φτάσει σε υψηλές τιμές ρεκόρ για τα χρονικά. Παρατηρήται ένα παγκόσμιο φαινόμενο στην αύξηση τιμής του κακάου. Οι λόγοι είναι σύνθετοι, όπως ότι οι καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική έχουν πληγεί από ασθένειες, αλλά και μια σειρά από ακραίες καιρικές συνθήκες, οδηγούν την παγκόσμια αγορά κακάο, προς μία τρίτη συνεχόμενη χρονιά ελλείμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πιο ενεργό συμβόλαιο κακάο στη Νέα Υόρκη, ενισχύθηκε στα 8.394 δολάρια ανά μετρικό τόνο, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί.

Οι τιμές του κακάο έχουν φτάσει πάνω από το ρεκόρ που σημειώθηκε, πριν από σχεδόν μισό αιώνα, με αποτέλεσμα να ανέβαίνει και το κόστος για τους σοκολατοποιούς και τους αρτοποιούς, ενώ όσοι είναι θαυμαστές και λάτρεις της σοκολάτας, βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να την απολαύσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο, διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από τρεις μήνες, με αποτέλεσμα οι σοκολατοβιομηχανίες να πασχίζουν να εξασφαλίσουν προμήθειες και το κόστος των προϊόντων τους να αυξάνεται για τους καταναλωτές. Παράλληλα, τα εργοστάσια επεξεργασίας του κακάο στην Δ. Αφρική, διακόπτουν τη λειτουργίας τους και οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τις εισαγωγές στην Ευρώπη ενισχύουν τα εμπόδια στην προμήθεια της πρώτης ύλης.

Υψηλότερες τιμές στα Πασχαλινά αυγά

Το παγκόσμιο αυτόφαινόμενο αύξησης έχει παράπλευρες απώλειες.. και αναμένεται να φανεί έντονα στις τιμές των πασχαλινών αυγών οι οποίες θα είναι υψηλότερες φέτος, επειδή το κόστος των κόκκων κακάο, του κύριου συστατικού της σοκολάτας, έχει αυξηθεί πολύ. Ο αγώνας ταχύτητας του κακάο επιταχύνεται λίγο πριν από το Πάσχα, μια γιορτή που σε πολλές αγορές, έχει συνδεθεί με την κατανάλωση σοκολάτας. Ενώ οι παραγωγοί αγοράζουν το κακάο μήνες νωρίτερα, η αύξηση αρχίζει να φαίνεται και στις τιμές στο ράφι, με ορισμένες σοκολάτες να γίνονται πιο ακριβές, μικρότερες ή να γεμίζουν με άλλες γεύσεις για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην τιμή.

Exit mobile version