Για ποιο λόγο
Η Ευρώπη αποτελεί έναν κατά γενική ομολογία ασφαλή προορισμό, ο οποίος μάλιστα ευνοεί, χάρη στην απουσία συνοριακών σταθμών και της ελεύθερης κίνησης οχημάτων από χώρα σε χώρα τα ταξίδια με τη χρήση του αυτοκινήτου. Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, εκείνοι που επιλέγουν για τις διακοπές τους να πραγματοποιήσουν ένα road trip, ανακαλύπτοντας νέους τόπους και ανεξερεύνητους προορισμούς. Το ταξίδι με το αυτοκίνητο, ωστόσο, δεν είναι πάντα το ίδιο ασφαλές, καθώς ακόμα και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κάθε χώρα αντιλαμβάνεται διαφορετικά την οδική ασφάλεια και αντιμετωπίζει με επίσης διαφορετικό τρόπο τη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει τουλάχιστον μια νέα έρευνα, η οποία αναδεικνύει τις χώρες με τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ευρώπης. Τους δρόμους τους οποίους οφείλει κανείς να αποφύγει αν θέλει να μειώσει και μάλιστα σημαντικά την πιθανότητα ενός ατυχήματος. Η έρευνα αξιοποίησε τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των θανάτων που καταγράφονται από τροχαία δυστυχήματα στις χώρες της Ευρώπης. Βάσει, λοιπόν, των στατιστικών στοιχείων του 2022, οι επικίνδυνοι δρόμοι της Ευρώπης ανήκουν στη Ρουμανία, στην οποία καταγράφηκαν 86 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.
Οδική ασφάλεια
Στη δεύτερη θέση της όχι και τόσο τιμητικής λίστας βρέθηκε η Σερβία με 83 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η Βουλγαρία με 78 θανάτους/1 εκατ. κατοίκους. Τα Βαλκάνια συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς την τέταρτη θέση με τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ευρώπης καταλαμβάνει η Κροατία, αφήνοντας πέμπτη την Πορτογαλία με 61 θανάτους. Η ίδια έρευνα ανέδειξε και τις χώρες με τους ασφαλέστερους δρόμους της γηραιάς ηπείρου, με τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία να βρίσκονται στην πρώτη τριάδα.