Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πτώση f16 Χαλκιδική βίντεο: Πώς κατέγραψε τη διάσωση του πιλότου παραπλέον σκάφος
ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση f16 Χαλκιδική βίντεο: Πώς κατέγραψε τη διάσωση του πιλότου παραπλέον σκάφος

Πτώση f16 Χαλκιδική βίντεο: Η τεχνολογία και η ψυχραιμία έσωσαν τον πιλότο - Παίρνει εξιτήριο το απόγευμα

Βίντεο  – ντοκουμέντο που δείχνει παρακείμενο πλοίο να σπεύδει στο σημείο όπου έπεσε το F-16 κοντά στην Ψαθούρα μετά από επικοινωνία με το Λιμενικό βλέπει το φως της δημοσιότητας.   Ο καπετάνιος του παραπλέοντος πλοιαρίου, «Εμμάνουελ Μπρόνερ», και η οργάνωση Sea Shepherd, πόσταραν ένα βίντεο κατά τη διάρκεια της αποστολής διάσωσης του 29χρονου πιλότου, καθώς έγινε άμεσα ενημέρωση για την περισυλλογή του. «Μόλις μας ενημέρωσε το Λιμενικό για την πρώτη του αεροσκάφους F16 στην Ψαθούρα σπεύσαμε στο σημείο. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε η βοήθειά μας καθώς όλα πήγαν καλά για τον νεαρό πιλότο. Το σκάφος μας, ο καπετάνιος και οι εθελοντές μας είναι πάντα έτοιμα για κάθε περίσταση όπου θα ζητηθεί η συμβολή μας από τις τοπικές αρχές», αναφέρει το μήνυμα.

Πτώση F-16: Η τεχνολογία και η ψυχραιμία έσωσαν τον πιλότο – Παίρνει εξιτήριο το απόγευμα

Η τεχνολογία που διαθέτει το F-16C/D Block 52+, αλλά και η ψυχραιμία που επέδειξε ο καλά εκπαιδευμένος πιλότος συντέλεσαν στο να μην θρηνήσουμε ανθρώπινη ζωή στο ατύχημα πο συνέβη το μεσημέρι της Τετάρτης στο θαλάσσιο χώρο στα ανοιχτά της Αλλονήσου, κοντά στη νήσο Ψαθούρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πιλότος κάποια στιγμή διαπίστωσε ότι ο κινητήρας του έκανε «διακοπές» με αποτέλεσμα να σβήσει οριστικά. Παρά τις προσπάθειές του δεν εκκίνησε ο κινητήρας και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος και έπεσε στη θάλασσα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το ατύχημα δεν έγινε στη φάση των ελιγμών, αλλά στην ολοκλήρωση της άσκησης.

Ο πιλότος είχε στη διάθεσή του δευτερόλεπτα προκειμένου να αποφασίσει να εγκαταλείψει το αεροσκάφος. Η απόφαση του πιλότου είναι κρίσιμης σημασίας καθώς αφενός μεν στόχος είναι να σώσει τη ζωή του, αλλά θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε το αεροσκάφος να μην πέσει σε κατοικημένη περιοχή, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών. Καθοριστική για την διάσωση του πιλότου ήταν η τήρηση των κανόνων ασφαλείας που οδήγησαν στην εκτίναξή του από το αεροσκάφος. Αμέσως μετά ενεργοποιήθηκε το αλεξίπτωτο με το οποίο ο πιλότος βρέθηκε στη θάλασσα όπου περίμενε πάνω από 1,5 ώρα για τη διάσωσή του λόγω των ιδιαίτερα κακών συνθηκών που επικρατούσαν στο σημείο.

Τα υπόλοιπα τρία αεροσκάφη που συμμετείχαν στην ίδια εκπαιδευτική άσκηση, έχοντας απογειωθεί από τη Λάρισα συνέχισαν να πετούν σε χαμηλή πτήση προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν επαφή με τον πιλότο, όπως ακριβώς ορίζει το πρωτόκολλο. Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής κατέπλευσαν επτά σκάφη του Λιμενικού, ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο και τρία εναέρια μέσα.

Πώς κατάφερε να εκτιναχθεί ο πιλότος από το αεροσκάφος

Σε βίντεο που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή φαίνεται πώς γίνεται η εκτίναξη πιλότου από μαχητικό. Το κάθισμα του αεροσκάφους εκτινάσσεται. Στην συνέχεια μηχανισμός απελευθερώνει αλεξίπτωτο που κρατά τον πιλότο. Αυτοματοποιημένα κόβονται οι ιμάντες και το κάθισμα απομακρύνεται και στη συνέχεια χαμηλώνει σιγά σιγά. Κάτω από τους γλουτούς, υπάρχει το πακέτο των σωστικών όπου υπάρχουν πράγματα που τον κρατούν στη ζωή όταν φτάνει στο νερό. Μεταξύ αυτών βάρκα, σωσίβιο και ένα ολόκληρο κιτ. Την ώρα της εκτόξευσης ο πιλότος είναι αναίσθητος καθώς υπερβαίνει τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Όποτε όλα γίνονται μηχανικά και αυτόματα διότι είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι ο ίδιος. Συνήθως πριν φτάσει στο έδαφος επανέρχονται οι αισθήσεις του πιλότου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δεδομένο.

Οι κατασκευαστές θεωρούν πως ο πιλότος δεν ανακτά τις αισθήσεις του ακόμα και όταν φτάσει στο νερό. Τότε μέσω των αισθητήρων που έχει πάνω το σωσίβιο φουσκώνει, ταυτόχρονα φουσκώνει και το βαρκάκι που είναι δεμένο πάνω στο πόδι του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες ο πιλότος και ο εξοπλισμός του λειτούργησαν άψογα. Τα νέα για την υγεία του πιλότου είναι ευτυχώς πολύ καλά. Ο 29χρονος υποσμηναγός νοσηλεύεται σε απλό θάλαμο στο ΓΝΑ 251. Ο υποσμηναγός έχει υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να λάβει εξιτήριο.

two planes under white clouds during daytime

Το χρονικό της υπόθεσης

Το ρολόι έδειχνε ακριβώς 13:33, όταν ήχησε ο συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς στις κατέπεσε ένα μονοθέσιο F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας σε θαλάσσια περιοχή στη νήσο Ψαθούρα που βρίσκεται μεταξύ Χαλκιδικής και Αλοννήσου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πιλότος εγκατέλειψε το μαχητικό αεροσκάφος το οποίο κατέπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο πιλότος περισυνελέγη αρχικά από πλωτό μέσο που βρέθηκε στην περιοχή το οποίο βρέθηκε σε επικοινωνία με τα σωστικά συνεργεία ώστε να παραληφθεί με ασφάλεια.
Το F-16 είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τρία μαχητικά αεροσκάφη.

black fighter plane in sky

Οι ανακοινώσεις του ΓΕΑ

«Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL-415 από την 113ΠΜ, κατευθύνεται στην περιοχή η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα 1 C-130». Η δεύτερη ανακοίνωση: «Ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας».

plane crashing during daytime

Αυτό είναι το F-16C/D Block 52+

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας, η ελληνική ΠΑ είναι η πρώτη αεροπορία στον κόσμο που εξοπλίστηκε με τη συγκεκριμένη έκδοση F-16. Το εν λόγω αεροσκάφος είναι μία βελτιωμένη έκδοση του BLOCK 50 με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και εξελιγμένο κινητήρα. Τα Ελληνικά BLOCK 52+ ανήκουν στις 340, 343 και 337 μοίρες με χαρακτηριστικά κλήσης «Αλεπού», «Αστέρι» και «Ghost» αντίστοιχα. Επιχειρούν από τις αεροπορικές βάσεις της Σούδας (115 ΠΜ) και Λάρισας (110 ΠΜ).

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

Πλήρωμα: 1 (C model), 2 (D model)

Κινητήρας: 1 Pratt & Whitney F100-PW 229/Ώση: 29.100 λίβρες

Εκπέτασμα Πτερύγων: 9.96μ

Μήκος: 15.06μ

Μέγιστη ταχύτητα: 2.173χμ. την ώρα ή 2.05 Mach

Μέγιστο ύψος: 15.240μ. ή 50.000 πόδια

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις