Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

19

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / Η ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ / Δενδροφυτεύσεις Αθήνα 2024: Η νέα εφαρμογή του δήμου Αθηναίων
Η ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Δενδροφυτεύσεις Αθήνα 2024: Η νέα εφαρμογή του δήμου Αθηναίων

AthensTrees, για όλες τις δενδροφυτεύσεις που γίνονται στην πόλη

Η νέα εφαρμογή του δήμου Αθηναίων «AthensTrees», βοηθά όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται, να παρακολουθούν όλες τις νέες δενδροφυτεύσεις, τον αριθμό τους, το είδος των δένδρων που φυτεύονται, αλλά και τα ακριβή σημεία τους, μέσω ενός διαδραστικού χάρτη που δημιουργήθηκε. Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, κάθε δημότης της Αθήνας γίνεται κοινωνός της προσπάθειας για μία πιο πράσινη πόλη. Προσφέρονται, λοιπόν, νέες δυνατότητες σε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες που επιθυμούν μία πράσινη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

low-angle photography of green trees under blue and white sky during daytime

Δεντροφύτευση: Πόσο σωστά την κάνουμε και τι προσφέρει στην κλιματική αλλαγή;

Τα οφέλη του πρασίνου τα γνωρίζουμε πλέον όλοι: τα δέντρα καταναλώνουν και αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα, μειώνοντας το ποσοστό του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα παράγουν το οξυγόνο που αναπνέουμε. Αν φυτεύαμε τρία τρισεκατομμύρια ακόμη δέντρα θα ήταν αρκετά για ισορροπήσουν το ένα τρίτο των εκπομπών που οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Η πρόσβαση σε πράσινους χώρους, από δάση μέχρι πάρκα, έχει επίσης θετικά οφέλη για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Όταν όμως εταιρείες και οργανώσεις δεσμεύονται να φυτέψουν ένα δέντρο για κάθε αγορά που κάνουμε ή διαφημίζουν αναδασώσεις ως ευκαιρίες για εθελοντισμό και κοινωνική προσφορά, πρέπει να είμαστε σκεπτικοί· από περιβαντολλογική άποψη, δεν είναι όλες οι δεντροφυτεύσεις ίδιες.

Όσον αφορά στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, περισσότερα δέντρα δε σημαίνει και καλύτερα αποτελέσματα. Αν για παράδειγμα τα δέντρα φυτευτούν σε ένα προϋπάρχον οικοσύστημα, ενέχεται ο κίνδυνος να διαταραχθούν οι ισορροπίες του και το συνολικό αποτέλεσμα να είναι αρνητικό. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος να κάνει κανείς δεντροφύτευση σε ένα λιβάδι ή μία σαβάνα- παρόλο που δεν είναι δάση, έχουν τα δικά τους οικοσυστήματα και συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην δέσμευση του διοξειδίου από την ατμόσφαιρα.

low-angle photography of green-leafed tree

Miyawaki

Μία μέθοδος δεντροφύτευσης που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια είναι η μέθοδος Miyawaki, που πήρε το όνομά της από τον Ιάπωνα βοτανολόγο Miyawaki Akira. Στόχος της μεθόδου είναι η φύτευση δέντρων που ευδοκιμούν στην περιοχή σε μεγάλη πυκνότητα (έως και 4 δέντρα ανά τετραγωνικό μέτρο). Η σκόπιμη φύτευση με τη μέθοδο Miyawaki μπορεί να δημιουργήσει ένα δάσος σε 20-30 χρόνια. Για να δημιουργηθεί και να μεγαλώσει φυσικά δάσος της ίδιας έκτασης, θα έπαιρνε τουλάχιστον 200-300 χρόνια. Αρκεί βέβαια να έχει προηγηθεί μελέτη του οικοσυστήματος και των ιδιαιτεροτήτων του, διότι αν τα δενδρύλλια δεν πρόκειται να επιβιώσουν παραπάνω από μερικούς μήνες επειδή δεν έχουν αρκετό νερό ή ζέστη, ή αν καταστρέψουν την ήδη υπάρχουσα χλωρίδα επειδή ευδοκιμούν σε έδαφος με διαφορετικό pH, η δενδροφύτευση δεν έχει νόημα. Ειδικά όταν πρόκειται για αναδάσωση, πρέπει πρώτα να ληφθεί υπόψη πώς η πυρκαγιά έχει επηρεάσει το οικοσύστημα και αν οι κλιματικές συνθήκες θα είναι ίδιες σε 20 χρόνια ή αν συμφέρει να φυτευτούν δέντρα με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Η δενδροφύτευση έχει πολλές προοπτικές όσο αναφορά στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως η εύκολη λύση -πολύ απλά διότι δεν είναι. Προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει ο περιορισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων γιατί, αν η εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, όσα δέντρα κι αν φυτέψουμε, όσους paperless λογαριασμούς κι αν επιλέξουμε, δεν θα έχει μεγάλη σημασία.

macro shot photography of tree during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις