Εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας πραγματοποίησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Στη συνάντηση με το Προεδρείο της Ένωσης, ο Παύλος Μαρινάκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρη Γαλαμάτη, ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των δημοσιογράφων από την Πρόεδρο της Ένωσης Μαρία Αντωνιάδου, την Α’ Αντιπρόεδρο Άρια Αγάτσα, τον Β’ Αντιπρόεδρο Γεώργιο Γαβαλά, τον Γενικό Γραμματέα Σταύρο Καπάκο και την Ειδική Γραμματέα Ανδρομάχη Νικολάρα.
«Είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε μια καθαρή, ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ένωσης Συντακτών και της επίσημης Πολιτείας. Αυτή η σχέση χτίζεται κάθε μέρα, βήμα – βήμα. Στόχος δικός μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και να θωρακίσουμε θεσμικά τον κλάδο» υποστήριξε κατά την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης. Παράλληλα, ανέπτυξε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από το 2019 για την προστασία της ελευθεροτυπίας και τη θωράκιση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέσπισε για πρώτη φορά δύο Μητρώα: το Μητρώο Έντυπου και το Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου, που έβαλαν τάξη σε ένα άναρχο τοπίο, που στο τέλος της ημέρας αφορά τους ίδιους τους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στην τοποθέτηση του, ο Παύλος Μαρινάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας του αθλητικού νόμου, σύμφωνα με την οποία κατέστη ιδιώνυμο αδίκημα η απειλή κατά των αθλητικογράφων, πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε από την ΕΣΗΕΑ και επικροτήθηκε από την αρμόδια Αντιπρόεδρο Αξιών και Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βιέρα Γιούροβα, κατά την πρόσφατη συνάντηση της με τον Παύλο Μαρινάκη στις Βρυξέλλες.
Αναφορικά με τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρόνοιες, με ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για καταχρηστικές και ψευδείς καταμηνύσεις, ενώ εξαλείψαμε το αξιόποινο για την απλή δυσφήμηση, προστατεύοντας τον ρόλο και την αποστολή των δημοσιογράφων, οι οποίοι πέφτουν θύματα ακόμα και πολιτικών που συστηματικά καθυβρίζουν και προβαίνουν σε προγραφές δημοσιογράφων, όταν κάνουν τη δουλειά τους».
Παράλληλα, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ταχύτερα βήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία του λεγόμενου «πακέτου Jourova» που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων (SLAPP’s). Σημείωσε επίσης ότι, σε κάθε περίπτωση, στόχος της Κυβέρνησης είναι να ενσωματώσει το συντομότερο το σύνολο των ρυθμίσεων για τον Κανονισμό European Media Freedom Act (EMFA). Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ, ο Παύλος Μαρινάκης ξεναγήθηκε στους χώρους των Γραφείων της Ένωσης, στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ όπου βρίσκονται ιστορικά εκθέματα της νεότερης και σύγχρονης δημοσιογραφικής και πολιτικής ιστορίας του τόπου, καθώς και στην ανακαινισμένη αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας».