Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Βίγκαν μπέργκερ συνταγή: Πληθωρικό και αληθινά πικάντικο
PLUS

Βίγκαν μπέργκερ συνταγή: Πληθωρικό και αληθινά πικάντικο

Βίγκαν μπέργκερ συνταγή: Ό,τι πρέπει για να φας το Σαββατοκύριακο

Πληθωρικό και αληθινά πικάντικο αυτό το μπέργκερ. Προγραμματίζουμε τους χρόνους μας, καθώς απαιτεί 12-24 ώρες μούλιασμα για τα όσπρια, τα οποία μπαίνουν στο μείγμα των μπιφτεκιών ωμά.

1 ώρα προετοιμασία 10′ μαγείρεμα 1 ημέρα αναμονή

Υλικά

Μερίδες: 4 μπέργκερ

4 ψωμάκια μπριός

1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο, σε λεπτές φέτες

1 ντομάτα, σε λεπτές φέτες

1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες

μερικές τρυφερές καρδιές μαρουλιού

1 δόση σάλτσα piri-piri

1 δόση νηστίσιμο αγιολί

Για τα μπέργκερ

4 γλυκοπατάτες, καλά πλυμένες και βουρτσισμένες

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

240 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς, στραγγισμένα

240 γρ. ανάμεικτα άλλα όσπρια, της αρεσκείας μας (διάφορα φασόλια της αρεσκείας μας, όπως μαυρομάτικα, γίγαντες, βανίλιες Φενεού, αλλά και φακές κλασικές και κόκκινες), μουσκεμένα σε άφθονο νερό για 12-24 ώρες, στραγγισμένα

1/2 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος

2 κουτ. σούπας πουρές ντομάτας, (passata)

1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη

1 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο

5 κουτ. σούπας αλεύρι φαγόπυρου (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με υγιεινά ή βιολογικά τρόφιμα)

2 κουτ. σούπας αλάτι

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε το Veggie burger – το απόλυτο νηστίσιμο μπέργκερ με μπιφτέκι από όσπρια και γλυκοπατάτες, με νηστίσιμο αγιολί και καυτερή σάλτσα piri-piri ραντίζουμε τις γλυκοπατάτες με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο από το αλάτι και τις τυλίγουμε σε σφιχτό πακέ- το, με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο.

Τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 1 ώρα + 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε τη σάρκα τους με το πρες πουρέ.

Ξεβγάζουμε καλά όλα τα μουλιασμένα όσπρια και τα στραγγίζουμε.

Τα ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ μαζί με τον κόλιανδρο, τον πουρέ ντομάτας, τη ρίγανη, το μπούκοβο, το αλάτι και τον πουρέ γλυκοπατάτας.

Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πουρές.

Αν χρειάζεται, σταματάμε κάθε τόσο τη συσκευή και με ελαστική σπάτουλα σπρώ- χνουμε το μείγμα προς τα μαχαίρια, γιατί θα έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου.

Τον μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι φαγόπυρου και πλάθουμε με τα χέρια μέχρι να ενσωματωθεί στον πουρέ και να γίνει ένα σφιχτό μείγμα.

Το χωρίζουμε σε 4 μέρη με βάρος 150-160 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε μπιφτέκια.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο σχαροτήγανο ή ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ψήνουμε τα μπιφτέκια για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Σερβίρισμα

Κόβουμε τα μπριός κατά μήκος στη μέση και αλείφουμε κάθε κομμάτι με λίγη από τη σάλτσα αγιολί.

Στα μισά κομμάτια βάζουμε από ένα μπέργκερ και ρίχνουμε από πάνω του λίγη σάλτσα piri- piri.

Συμπληρώνουμε με ροδέλες κρεμμυδιού, φέτες αβοκάντο και ντομάτας και από 1 τρυφερό φύλλο μαρουλιού.

Σκεπάζουμε με τα άλλα μισά κομμάτια μπριός και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με το αγιολί.

Πηγή: Γαστρονόμος

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις