Ως πλήγμα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε δεσμευθεί πως οι Ρώσοι πολίτες θα είναι ασφαλείς περιγράφει σε ανάλυσή του το CNNi το μακελειό στον συναυλιακό χώρο του Crocus που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 150 ανθρώπους και πυροδότησε νέα ένταση στις σχέσεις Μόσχας – Κιέβου. Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του το CNNi, μόλις μια εβδομάδα από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξασφάλισε την πέμπτη θητεία του στον προεδρικό θώκο της χώρας, η Ρωσία έχει βυθιστεί στο χάος και οι πολίτες φοβούνται για το ενδεχόμενο και άλλων επιθέσεων. Οι δημόσιες συναυλίες και οι αθλητικές εκδηλώσεις αναβλήθηκαν, ενώ η ρωσική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε «αστακό» από τις ρωσικές Αρχές.
Δεν είναι αυτή η σταθερότητα και η ασφάλεια για την οποία, τόσοι πολλοί Ρώσοι ψήφισαν τον Πρόεδρο Πούτιν. Επί σειρά ετών, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θεωρείται ένας ηγέτης που μπορεί να εγγυηθεί την τάξη στη χώρα. Ωστόσο, η Ρωσία σήμερα φαίνεται πιο ασταθής από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στα 24 χρόνια της προεδρίας Πούτιν.
Η ουκρανική αντεπίθεση, η εξέγερση της Βάγκνερ και ο θάνατος Ναβάλνι
Η επίθεση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία, διανύει το τρίτο έτος του και που στοίχισε πολύ ακριβά στους Ρώσους. Ο στρατός δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για τα θύματα, αλλά οι αμερικανικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περισσότεροι από 300.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Πολλά στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν πέρυσι δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή, με τους φόβους πως η ένταση θα κλιμακωθεί να εντείνονται.
Την ίδια ώρα, η ουκρανική αντεπίθεση επιμένει. Στο ουκρανικό μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν τη στρατιωτική υπεροχή επί του παρόντος, αλλά η κακή απόδοση των Ρώσων κατά τη διάρκεια του πολέμου έχει τροφοδοτήσει ένα απροσδόκητο ρεύμα αστάθειας και εσωτερικής αναταραχές από εξαγριωμένους στρατιωτικούς που κάνουν λόγο για «ανικανότητα» των αρμοδίων Αρχών. Η εξέγερση πέρυσι του αρχηγού της ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν που απαιτούσε την απόσυρση της ρωσικής ανώτατης διοίκησης, ήταν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την εξουσία του Κρεμλίνου.
Ο θάνατός του σε ένα μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα λίγο αργότερα «διέγραψε την απειλή. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν άλλοι δυσαρεστημένοι σκληροπυρηνικοί. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόσφατος θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, κεντρικής προσωπικότητας της ρωσικής αντιπολίτευσης έβγαλε από το κάδρο έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές του Κρεμλίνου. Οι χιλιάδες που παρευρέθηκαν στην κηδεία του στη Μόσχα αναδεικνύουν μια τάση δυσαρέσκειας.
Η επανεμφάνιση τρομοκρατικών επιθέσεων στο επίκεντρο
Το επίκεντρο, όμως πλέον είναι η επανεμφάνιση μιας μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικής επίθεσης Τζιχαντιστών, που δεν σχετίζονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας ή την αντιπολίτευση. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις προειδοποίησαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες υποδηλώνουν μια τέτοια επίθεση στις αρχές Μαρτίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν ενημερώσει τη Ρωσία για τις μυστικές υπηρεσίες εδώ και μήνες. Ο Πούτιν φέρεται να το αγνόησε, περιγράφοντας τις προειδοποιήσεις ως «πρόκληση για εκφοβισμό και αποσταθεροποίηση της κοινωνίας μας». Ίσως να ήταν η δυσπιστία στις ΗΠΑ που τον ώθησαν στην εκτίμηση αυτή. Αλλά για έναν ηγέτη που έχει υποσχεθεί ασφάλεια και σταθερότητα στους Ρώσους, μια μεγάλη επίθεση στο ρωσικό έδαφος είναι ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα.