Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρόταση μομφής ΠΑΣΟΚ: Αρχίζει τριήμερη συζήτηση στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση μομφής ΠΑΣΟΚ: Αρχίζει τριήμερη συζήτηση στη Βουλή

Πρόταση δυσπιστίας: Σήμερα θα κατατεθεί, αρχίζει τριήμερη συζήτηση στη Βουλή

Κύκλο τηλεφωνημάτων με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, αλλά και το ΚΚΕ, είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, σε ό,τι αφορά στην πρόταση δυσπιστίας που ετοιμάζεται να καταθέσει. Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ: «O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καταθέσει το Κίνημα, τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα».

Ναι από Κασσελάκη στην πρόταση μομφής, αλλά με επίθεση σε Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών είναι θετικός και θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας, ωστόσο εξαπολύει βολές κατά του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ επιμένει για εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Ο κ. Κασσελάκης χαρακτηρίζει κοκορομαχία της πρόταση δυσπιστίας, σε σχέση με το ποιος θα την πιστωθεί, κάνει λόγο για μια διαδικασία – σόου, που δεν θα καταφέρει δυστυχώς τίποτα ως προς την ουσία, την κρατική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Μάλιστα εξαπολύει βολές τόσο κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους προαεκλογικά.

«Πίσω από την πρόταση μομφής στοιχίζονται όλοι εκείνοι οι «προοδευτικοί» πολιτικοί που απέκλειαν προεκλογικά τις αλλεπάλληλες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για κυβερνητική συνεργασία, διατηρώντας τον Μητσοτάκη στην εξουσία.Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κυβερνήσει για δεύτερη φορά -κι αυτός ανανεωμένος, ανυποχώρητος, ανεξάρτητος- οι ίδιοι «προοδευτικοί» άνθρωποι θα είναι πάλι απέναντί του.Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα συμπεριφερθεί ποτέ όπως εκείνοι. Δε θα σταθεί ποτέ εξαίρεση στην προσπάθεια συνεννόησης των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Είναι θέση αρχής και γι’ αυτό θα στηρίξουμε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, όσο κι αν αυτή δε θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα».

Επιμένει ο Κασσελάκης για παραίτηση Μητσοτάκη

Στο ίδιο άρθρο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ξανά την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ επιμένει στην πρόταση του για διενέργεια εκλογών – και των ευρωεκλογών – με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, για την οποία δέχθηκε σφοδρή κριτική.

Έτοιμη να υποδεχθεί την πρόταση δυσπιστίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης έπειτα από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά το δημοσίευμα του «Βήματος» για τις συνομιλίες στον ΟΣΕ λίγη ώρα πριν το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, είναι η Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, αναμένεται σήμερα, Τρίτη, να στείλει το κείμενο της πρότασης στα υπόλοιπα κόμματα (μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε συμβεί) προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 50 υπογραφές για την εκκίνηση της διαδικασίας.  Σε κανονικές συνθήκες, η πρόταση δυσπιστίας είναι το ανώτατο εργαλείο κοινοβουλευτικού ελέγχου στα χέρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να αμφισβητήσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Στην προκειμένη όμως περίπτωση και λόγω του εκλογικού αποτελέσματος κανείς δεν διαθέτει μόνος του τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, γεγονός που υποχρεώνει τα κόμματα σε συνεννόηση και αφαιρεί ταυτόχρονα το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων, την πρόταση υπερψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, που μαζί συγκεντρώνουν 85 βουλευτές. Το ΚΚΕ, παρότι προσκλήθηκε, δεν επιθυμεί να συνυπογράψει παρότι -προφανώς- στην ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει θα υπερψηφίσει. Στον αντίποδα, η Ελληνική Λύση, παρότι διατείνεται πως είναι θετική στην υπογραφή του κειμένου, δεν προσκαλείται, ενώ εκτός μένουν οι Σπαρτιάτες καθώς δεν θεωρούνται κοινοβουλευτική ομάδα του συνταγματικού τόξου.

Πότε θα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή

Με δεδομένο ότι οι υπογραφές θα συγκεντρωθούν και δεν θα υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη, η πρόταση μπορεί να κατατεθεί οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στις 15:00, όταν και ξεκινά η συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η πρόταση δυσπιστίας έχει έναν χαρακτήρα «θεατρικότητας» και προϋποθέτει πως ο πρόεδρος της ΚΟ που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία -στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης- θα ζητήσει τον λόγο για να καταθέσει το κείμενο με τις υπογραφές, επισημαίνοντας και τους λόγους για τους οποίους το κάνει, για να εκκινήσει η διαδικασία. Σημειώνεται μάλιστα πως με αυτή του την κίνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται σε de facto εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, καθώς θα είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά τουλάχιστον χρόνια που αρχηγός του τρίτου σε δύναμη κόμματος καταθέτει σχετική πρόταση.

Αμέσως μόλις κατατεθεί λοιπόν, όλες οι εργασίες της Βουλής σταματούν και καλείται η κυβέρνηση να επιλέξει τον χρόνο που θα ξεκινήσει η διαδικασία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση δυσπιστίας θα εκκινήσει άμεσα προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τριήμερο. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει τη δυνατότητα να τη μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης ανά πάσα στιγμή το κρίνει απαραίτητο. Στη δε συζήτηση θα τοποθετηθούν βουλευτές, υπουργοί, αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ η διαδικασία κορυφώνεται με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Εφόσον η πρόταση δυσπιστίας παραμείνει ως τέτοια, κατά της πρότασης αναμένεται να ψηφίσουν 158 βουλευτές, όση δηλαδή και η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ, με τους υπόλοιπους -της αντιπολίτευσης- να υπερψηφίζουν.

Καιρίδης: Δεν υπήρχε μονταζιέρα για τα Τέμπη – Eκθέτει την αντιπολίτευση η πρόταση μομφής

«Είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας διότι θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να απαντήσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Όσο υπήρχαν υπαινιγμοί, είναι γεγονός ότι υπήρχε μια δυσκολία και μια καλλιεργούμενη σύγχυση στην κοινή γνώμη. Τώρα όλα θα μπουν στο τραπέζι και νομίζω ότι κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Υπό αυτή την έννοια είναι καλοδεχούμενη η αντιπαράθεση να μπούμε στον κόσμο των επιχειρημάτων, των πραγματικών γεγονότων, να φύγουμε από τα fake news, από τους υπαινιγμούς και από την αβυσσαλέα και βορβορώδη εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου της μεγάλης τραγωδίας των Τεμπών» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση-σε πολιτικό επίπεδο-θα βγει ενισχυμένη από αυτή τη διαδικασία ο κ. Καιρίδης απάντησε το εξής,

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Υπό μία έννοια είναι ένα δώρο και εκθέτει την αντιπολίτευση, η οποία προφανώς έχει δικαίωμα να καταθέτει τέτοιου τύπου προτάσεις, αν και δεν το είχαμε δει στο παρελθόν, αυτό τον συγχρονισμό, ας πούμε με δημοσιεύματα». «Δεν υπήρχε μονταζιέρα» τόνισε έπειτα στο δημοσιογράφο αναφερόμενος στα δημοσιεύματα του «Βήματος της Κυριακής» περί μονταζιέρας αλλά και των «Νέων» σήμερα, συμπληρώνοντας παράλληλα «απολύτως όχι. Είναι τελείως προβοκατόρικος ο τίτλος και είναι και αστείο από ένα σημείο και μετά να επιχειρείται να παρακαμφθεί το ανθρώπινο λάθος, το οποίο είναι το προφανές, είναι το ομολογούμενο, είναι αυτό το οποίο παραδέχονται όλα τα κόμματα και στα πορίσματα.

Είχε κανείς την υπομονή να δει τα πορίσματα της εξεταστικής που κατέθεσαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα πέραν της συμπολίτευσης αλλά είναι και η βάση του συστήματος. Από εκεί και πέρα βεβαίως να συζητήσουμε για πολιτικές ευθύνες. Θα σας έλεγα και ένα κακό που κάνει αυτή η συζήτηση, όπως διεξάγεται με ευθύνη της αντιπολίτευσης, είναι ότι παρακάμπτει τις πολιτικές ευθύνες. Εγώ είμαι υπέρ του να κοιταχτούμε συνολικά στον καθρέφτη ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία για το πώς επιτρέψαμε αυτό το χάλι στο σιδηρόδρομο. Είναι μια από τις μελανές σελίδες της μεταπολίτευσης. Τα συμφέροντα, τα συνδικάτα, η διαφθορά, η διαπλοκή, ο κομματισμός, ο οποίος έφτασε σε αυτό το χάλι τον ελληνικό σιδηρόδρομο».

«Ο κ. Κασσελάκης αμφισβητεί το αδιάβλητο των εκλογών» σημείωσε εν συνεχεία της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα. «Όταν ζητάς διεθνείς παρατηρητές και επιτηρητές και δεν εμπιστεύεσαι το ελληνικό δικαστικό σύστημα, το οποίο είναι αυτό το οποίο έχει εν τέλει την ευθύνη. Ξέρετε, ο Άρειος Πάγος, τα Πρωτοδικεία, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, όλος αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος ουδέποτε και στην πιο μεγάλη πόλωση, ακόμα και την πολύ δύσκολη περίοδο 2010-2015, δεν αμφισβητήθηκε». Τέλος, σχετικά με τον αν πρόκειται ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, ο κ. Δημήτρης Καιρίδης απάντησε «η κυβέρνηση έχει μια άνετη πλειοψηφία, η οποία δεν αμφισβητείται ούτε στις δημοσκοπήσεις. Η χώρα έχει κυβέρνηση και μάλιστα ισχυρή κυβέρνηση η οποία παράγει αποτελέσματα και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Προφανώς είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού και δεν μπορώ να προκαταβάλω κανέναν, αλλά δεν βλέπω τις συνθήκες για κάτι τέτοιο, ούτε και τη χρησιμότητα. Η χώρα έχει κυβέρνηση μέχρι το 27. Χρειάζεται σταθερότητα, χρειάζεται επιμονή στον δρόμο των δύσκολων των μεταρρυθμίσεων».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις