Μου έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό: Τι θα χρειαστείτε
Πόσες φορές έχει τύχει την ώρα που μαγειρεύετε να σας πέσει παραπάνω αλάτι στο φαγητό; Μην αγχώνεστε! Δεν είστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που τους συμβαίνει κάτι τέτοιο. Άλλωστε αυτό μπορεί να συμβεί και στους πιο έμπειρους μάγειρες. Παρακάτω θα δείτε όχι έναν αλλά τέσσερις τρόπους για να σώσετε την κατάσταση.
1ος τρόπος
Αραιώστε με νερό. Αν το φαγητό στο οποίο σας παράπεσε αλάτι είναι κάποιου είδους σούπα (φασολάδα, φακές, κοτόσουπα κλπ) τότε μπορείτε να προσθέσετε 1/4 φλ. νερό και να ελέγξετε αφού πρώτα σιγοβράσει. Αν χρειάζεται κι άλλο νερό προσθέστε κι άλλο και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία.
2ος τρόπος
Προσθέστε άμυλο. Το πιο εύκολο είναι να ρίξετε μια πατάτα ή ένα κομμάτι ψωμί στο φαγητό σας για να ρουφήξει το αλάτι από το φαγητό. Ρίξτε μια καθαρισμένη πατάτα αν το φαγητό σας είναι ακόμα στη φωτιά και αφήστε το σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος ή μια φέτα ψωμί αν το έχετε βγάλει και βάλτε το και πάλι να μαγειρευτεί για ακόμα 10 λεπτά. Μια επίσης καλή λύση που λένε πως έχει αποτέλεσμα είναι το σέλινο. Ρίξτε λίγο σέλινο στο φαγητό σας, που είναι ουδέτερο για να ρουφήξει το πολύ αλάτι, χωρίς να το ψιλοκόψετε.
3ος τρόπος
Προσθέστε κάτι όξυνο στο φαγητό σας ειδικά αν αυτό είναι ψητό. Μια λύση είναι να προσθέσετε 1 κ.σ. λεμόνι, μουστάρδα, ξίδι για να καλύψετε την αλμύρα του αλατιού. Δοκιμάστε το φαγητό μετά την προσθήκη μιας κουταλιάς και βάλτε κι άλλο αν χρειάζεται.
4ος τρόπος
Βάλτε λίγη κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι. Αν ταιριάζει στο φαγητό σας προσθέστε λίγη κρέμα γάλακτος ή λίγο γιαούρτι που θα απαλύνουν την αίσθηση του αλατιού. Για να σώσετε μια αλμυρή σάλτσα μπορείτε να προσθέσετε λίγη πάστα ντομάτας που είναι γλυκιά και θα φέρει μια ισορροπία στη γεύση. Τέλος, αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σώζει την κατάσταση μπορείτε απλά να συνοδεύσετε το πολύ αλατισμένο φαγητό σας με ένα ποτήρι μπύρα. Θα το φάτε πολύ πιο άνετα.