Τοξικές φράσεις: Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν πάντα έναν τρόπο να αλλάζουν τα όσα είπες
Έχεις αισθανθεί ενοχή επειδή απλώς διεκδικείς όλα όσα θέλεις και βάζεις σε προτεραιότητα τις δικές σου ανάγκες; Εάν ναι, τότε σκέψου μήπως συναναστρέφεσαι με χειριστικούς ανθρώπους που προσπαθούν να σε οδηγήσουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις και συμπεριφορές. Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν πάντα έναν τρόπο να αλλάζουν τα όσα είπες, να διαψεύδουν επίμονα ότι σε μείωσαν, να διαστρεβλώνουν τις αλήθειες και να σε κάνουν να αισθάνεσαι λίγος ή “προβληματικός”. Και πάντα, υπάρχουν ορισμένες φράσεις που χρησιμοποιούν σε μια συζήτηση, η αναγνώριση των οποίων μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από την επιρροή τους.
«Είσαι πολύ ευαίσθητος/η»
Οι φράσεις «είσαι απλά πολύ ευαίσθητος», «αντιδράς υπερβολικά» ή “σου φταίνε άλλα” είναι ένας κλασικός τρόπος που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι για να σε κάνουν να αμφιβάλεις για τα ίδια τα συναισθήματά σου και τις αντιδράσεις σου. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί μία από αυτές τις εκφράσεις, ουσιαστικά είναι σαν απορρίπτει όλα όσα αισθάνεσαι, μετατοπίζοντας την ευθύνη σε εσένα. Να δεχθούν ότι σε πλήγωσαν; Ούτε λόγος.
«Έκανα πλάκα» ή «ήταν απλώς ένα αστείο»
Μία φράση που χρησιμοποιείται συχνά, μετά από ένα προσβλητικό ή πληγωτικό σχόλιο. Το πρόβλημα με αυτή τη φράση, είναι ότι χρησιμοποιείται συχνά για να απορρίψει τα συναισθήματά σου και να δικαιολογήσει την ανάρμοστη συμπεριφορά κάποιου. Αν ειπώθηκε ή έγινε κάτι που σε πλήγωσε, δεν είναι αστείο. Εάν κάποιος ξεπερνάει τα όρια και στη συνέχεια προσπαθεί να το καλύψει λέγοντας ότι «απλώς αστειευόταν», να ξέρεις πως αυτό δεν είναι χιούμορ – είναι χειραγώγηση.
«Εάν με αγαπούσες πραγματικά, θα έκανες αυτό που σου ζητάω»
Ό,τι πιο χειριστικό μπορεί να ακούσεις, γιατί πραγματικά, αυτή η φράση έχει σχεδιαστεί για να σε κάνει να νιώθεις ενοχές και να κάνεις κάτι που δεν θέλεις ή δεν σου αρέσει, ενώ παράλληλα αμφισβητεί την αγάπη ή την αφοσίωσή σου. Ουσιαστικά, όταν ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί αυτή τη φράση, σε βάζει σε μια κατάσταση που το «όχι» σημαίνει ότι δεν νοιάζεσαι πραγματικά. Η αγάπη δεν πρέπει να συνδέεται με όρους ή απαιτήσεις.
«Δεν θυμάσαι σωστά»
Όταν κάποιος προσπαθεί να σε κάνει να αμφισβητήσεις τις δικές σου αναμνήσεις, αντιλήψεις ή τη λογική σου, για να αποφύγει την ευθύνη ή να αποκτήσει το πάνω χέρι, τότε ναι, είναι απλώς χειριστικός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να θυμάσαι ότι το να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, είναι το παν. Μην αφήνεις κανέναν να σου πει ότι η δική σου εκδοχή των γεγονότων είναι λάθος, όταν ξέρεις ότι δεν είναι.
«Το λέω απλώς για το καλό σου»
Αυτή τη φράση τη χρησιμοποιεί ένα άτομο όταν θέλει να σου δώσει μια συμβουλή που δεν του ζήτησες, κάνοντας το να φαίνεται ότι σε φροντίζει, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να προσπαθεί να σε ελέγξει ή να σε υπονομεύσει. Ουσιαστικά, θέλει να επιβάλει την κυριαρχία του και να νιώσει ανώτερος. Αντί να προσφέρει γνήσιες συμβουλές ή ανατροφοδότηση, υπονομεύει διακριτικά την αυτοπεποίθησή σου για να κάνει τον εαυτό του να φαίνεται πιο ικανός.