Με την αποπομπή των δύο κορυφαίων συνεργατών του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει κι ένα μήνυμα σαφέστατο στο εσωτερικό του κόμματος του ότι ενδεχόμενες παρόμοιες συμπεριφορές θα έχουν την ίδια κατάληξη
Δύο πολύ σημαντικά συμπεράσματα έχουν εξαχθεί από τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες στην Βουλή. Το πρώτο είναι ότι στην πορεία προς τις ευρωεκλογές τα κόμματα θα κινηθούν σε σκηνικό ακραίας πόλωσης και αντιπαράθεσης. Το δεύτερο είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρούς κραδασμούς τόσο στο εσωτερικό της, όσο και απέναντι στην κοινωνία.
Του Γιάννη Ντσούνου
Το σκηνικό που παρακολουθήσαμε στην Βουλή αναμένεται να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας και μάλιστα με αντιπαράθεση στους ίδιους υψηλούς τόνους. Με την ομιλία του στην πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε όλους απέναντί του στη μάχη για τις ευρωεκλογές, μια ρητορική η οποία αναμένεται να ισχύσει μέχρι και την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου.
Προσωπικές επιθέσεις
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τις προσωπικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός σε έναν έναν ξεχωριστά τους αρχηγούς των κομμάτων που συνυπέγραψαν την πρόταση μομφής. Και πιο συγκεκριμένα στον κύριο Ανδρουλάκη, στον οποίο χρέωσε πλήρη ευθυγράμμιση με οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα, αλλά και στον κύριο Κασσελάκη, τον οποίο αποκάλεσε φαιδρό λόγω των τελευταίων δηλώσεων του για την διενέργεια εκλογών στην χώρα μας με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα παρακάτω λίγες ώρες μετά στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κάνοντας λόγο για διαγωνισμό στην τοξικότητα μεταξύ ΠΑΣΟΚ. και ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.
Σε αυτούς τους τόνους θα συνεχιστεί η ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αφού από τη Νέα Δημοκρατία αναφέρουν ότι πλέον τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο και ουδείς θα μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό είτε για συγκάλυψη υποθέσεων, είτε για εξωθεσμικές συμπεριφορές χωρίς να πληρώνει το πολιτικό κόστος όσων υποστηρίζει.
Ισχυροποίηση του πρωθυπουργού
Ωστόσο μπορεί από την κυβέρνηση να διατείνονται ότι μετά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας η θέση του πρωθυπουργού ισχυροποιήθηκε, αυτό όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών και πολύ στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι κύριοι Μπρατάκος και Παπασταύρου απομακρύνθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, αφού ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι η παρουσία τους στη γιορτή γνωστού επιχειρηματία αμέσως μετά το επίμαχο δημοσίευμα έστελνε λάθος μήνυμα προς την κοινωνία. Και εκεί ακριβώς εντοπίζεται και το πρόβλημα των κραδασμών τόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται δυσαρεστημένοι από τις κινήσεις στελεχών της κυβέρνησης.
Καμία ανοχή
Με την κίνηση αυτή, όπως λένε πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός κάνει για μία ακόμα φορά πράξη αυτό το οποίο έχει δηλώσει δημόσια, ότι συμπεριφορές οι οποίες προκαλούν το κοινό αίσθημα και την κοινωνία δεν πρόκειται να γίνονται ανεκτές, όποιος κι αν είναι αυτός που έχει προκαλέσει. Σε κάθε περίπτωση στις 70 μέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση χρειάζεται μία ανασύνταξη, γεγονός που έχει πυροδοτήσει και σενάρια ανασχηματισμού, έτσι ώστε να πληρωθούν και οι δύο κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν μετά τις παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για το ακριβώς αντίθετο, αφού απορρίπτουν το σενάριο του ανασχηματισμού είτε αυτός ήταν μίνι, είτε ήταν ευρύτερος και υιοθετούν την άποψη ότι ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει ένα από τα παλιά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην θέση και των δύο παραιτηθέντων υπουργών.
Η στρατηγική του κόμματος
Με την αποπομπή των δύο κορυφαίων συνεργατών του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει κι ένα μήνυμα σαφέστατο στο εσωτερικό του κόμματος του ότι ενδεχόμενες παρόμοιες συμπεριφορές θα έχουν την ίδια κατάληξη. Την ίδια ώρα και ενόψει του συνεδρίου της νέας Δημοκρατίας έχει ήδη αποφασιστεί η στρατηγική του κόμματος για τις ευρωεκλογές, όπου έμφαση θα δοθεί στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως είναι η ακρίβεια και η ασφάλεια των πολιτών. Η πόλωση, η οποία θα επιχειρηθεί από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, θα αντιμετωπιστεί πρωτίστως από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μέσω των ομιλιών του προεκλογικά και μέσω δημοσίων παρεμβάσεων στα μέσα ενημέρωσης έως τις ευρωεκλογές.